MALZEMELER
·
3 yemek kaşığı (30 ml) su
·
½ tatlı kaşığı (3 gr) kuru maya
·
1 yemek kaşığı (13 gr) toz şeker
·
3 su bardağı (330 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz
·
1 adet büyük boy yumurta
·
1 yemek kaşığı sirke
·
1 tatlı kaşığı (3 gr) mahlep
·
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
· 100 gr margarin (oda sıcaklığında)
Üstü için:
·
1 çay bardağı (100 ml) pekmez
·
¾ çay bardağı (75 ml) su
·
1 adet yumurta sarısı
·
Susam
· Çörek otu
YAPILIŞI
·
Bir kaseye 3 yemek kaşığı (30 ml) su, ½ tatlı kaşığı (3 gr) kuru
maya ve 1 yemek kaşığı (13 gr) toz şeker koyup karıştırın. Mayanın aktif hale
gelmesi için 5 dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına 3 su bardağı (330 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (8
gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve boşluğa 1 adet büyük
boy yumurta ve 1 yemek kaşığı sirke koyup çırpın. Hazırladığınız mayalı
karışımı ve 1 tatlı kaşığı (3 gr) mahlebi ekleyip, tahta bir kaşıkla kuru ve
sıvı malzemeleri iyice karıştırın.
·
Oda sıcaklığında yumuşamış 100 gr tereyağı ve 100 gr margarin
ilave edip ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur yoğurun.
·
Hamurun üzerini örtüp 30 dakika bekletin.
·
Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölün ve tezgahın üzerinde
yuvarlayarak, kalın boru formu verin. Hamurlarınızı 2 parmak eninde parçalar
halinde kesin ve tezgahın üzerinde yuvarlayarak, yaklaşık 18-20 cm uzunluğunda
hamur çubukları oluşturun. Çubuklara simit şekli verip uçlarını yapıştırın ve
pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.
·
Bir kaba 1 çay bardağı (100 ml) pekmez ve ¾ çay bardağı (75 ml) su
koyup karıştırın. Diğer bir kaba da susam koyun.
·
Susamlı hazırlayacağınız halkaları pekmezli suya batırın ve
susamın içinde yuvarlayıp tekrar tepsiye yerleştirin.
·
Halkaların diğer bölümünün üzerine ise yumurta sarısı sürün ve bir
çatal ile üstlerinde çizikler oluşturup, çörek otu serpin.
·
Hamurlarınızın üzerini örtüp 20 dakika bekletin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25-30 dakika kadar pişirip
servis yapın.
Afiyet Olsun.