KANDİL SİMİDİ TARİFİ

 

MALZEMELER  

·        3 yemek kaşığı (30 ml) su

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) kuru maya

·        1 yemek kaşığı (13 gr) toz şeker

·        3 su bardağı (330 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz

·        1 adet büyük boy yumurta

·        1 yemek kaşığı sirke

·        1 tatlı kaşığı (3 gr) mahlep

·        100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

·        100 gr margarin (oda sıcaklığında) 

Üstü için: 

·        1 çay bardağı (100 ml) pekmez

·        ¾ çay bardağı (75 ml) su

·        1 adet yumurta sarısı

·        Susam

·        Çörek otu 

YAPILIŞI

 

·        Bir kaseye 3 yemek kaşığı (30 ml) su, ½ tatlı kaşığı (3 gr) kuru maya ve 1 yemek kaşığı (13 gr) toz şeker koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 5 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (330 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu birlikte eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve boşluğa 1 adet büyük boy yumurta ve 1 yemek kaşığı sirke koyup çırpın. Hazırladığınız mayalı karışımı ve 1 tatlı kaşığı (3 gr) mahlebi ekleyip, tahta bir kaşıkla kuru ve sıvı malzemeleri iyice karıştırın.

·        Oda sıcaklığında yumuşamış 100 gr tereyağı ve 100 gr margarin ilave edip ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur yoğurun.

·        Hamurun üzerini örtüp 30 dakika bekletin.

·        Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölün ve tezgahın üzerinde yuvarlayarak, kalın boru formu verin. Hamurlarınızı 2 parmak eninde parçalar halinde kesin ve tezgahın üzerinde yuvarlayarak, yaklaşık 18-20 cm uzunluğunda hamur çubukları oluşturun. Çubuklara simit şekli verip uçlarını yapıştırın ve pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.

·        Bir kaba 1 çay bardağı (100 ml) pekmez ve ¾ çay bardağı (75 ml) su koyup karıştırın. Diğer bir kaba da susam koyun.

·        Susamlı hazırlayacağınız halkaları pekmezli suya batırın ve susamın içinde yuvarlayıp tekrar tepsiye yerleştirin.

·        Halkaların diğer bölümünün üzerine ise yumurta sarısı sürün ve bir çatal ile üstlerinde çizikler oluşturup, çörek otu serpin.

·        Hamurlarınızın üzerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25-30 dakika kadar pişirip servis yapın.

     Afiyet Olsun.