ALMAN SİMİDİ - YUMUŞAK PRETZEL TARİFİ (Bavarian Pretzels)

 

MALZEMELER

·        2,5 çay bardağı (250 ml) soğuk süt

·        1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya

·        4 – 4,5  su bardağı (475 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı

Haşlamak için:

·        1 litre sıcak su

·        50 gr karbonat

Üstü için:

·        Kaya tuzu (kristal tuz)

·        Biraz tereyağı


YAPILIŞI

·        Bir kaseye 2,5 çay bardağı (250 ml) soğuk süt, 1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya koyup karıştırın ve 5 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 4 – 4,5 su bardağı (475 gr) un, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ve hazırladığınız süt/maya karışımını koyup, tahta bir kaşıkla karıştırın. Kullandığınız unun cinsine göre hamurun kıvamı fark edebileceği için, un ekleme işlemini kontrollü olarak yapın.

·        Oda sıcaklığında yumuşamış 3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı ekleyin ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.

·        Hamuru kaba koyup üzerini örtün ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha yoğurun ve toparlayıp 10 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp 15 dakika daha bekletin.

·        Bezeleri tezgahın üzerinde yuvarlayarak hamur çubukları oluşturun. Hamur çubukları, orta kısımları daha tombul ve uçlara doğru incelen bir formda olmalıdır. Çubukları iki ucundan tutup birbirine 2 kez dolayıp halka şekli verin ve uçlarını halkanın üst kenarlarına yapıştırın (şekil verme işlemi için videoyu izleyin).

·        Hazırladığınız hamurları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat buzdolabında bekletin.

·        Bir tencereye 1 litre su koyup kaynatın ve içine 50 gr karbonat atıp karıştırın.

·        Hamurları karbonatlı suya batırıp 1 dakika süreyle bekletin ve tekrar tepsiye koyun.

·        Üstlerinde birer kesik oluşturun ve biraz kristal tuz serpiştirin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 20 - 25 dakika pişirin. Fırından çıkan simitlerin üstlerine, tercihe bağlı olarak tereyağı sürebilirsiniz.

 

                Afiyet olsun.