MALZEMELER
·
2,5 çay bardağı (250 ml) soğuk süt
·
1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya
·
4 – 4,5 su bardağı (475 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
3 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı
Haşlamak için:
·
1 litre sıcak su
·
50 gr karbonat
Üstü
için:
·
Kaya
tuzu (kristal tuz)
·
Biraz
tereyağı
YAPILIŞI
·
Bir
kaseye 2,5
çay bardağı (250 ml) soğuk süt, 1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker, 2 tatlı
kaşığı (10 gr) kuru maya koyup karıştırın ve 5 dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına 4 – 4,5 su bardağı (475 gr)
un, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ve hazırladığınız süt/maya karışımını koyup, tahta
bir kaşıkla karıştırın. Kullandığınız unun
cinsine göre hamurun kıvamı fark edebileceği için, un ekleme işlemini kontrollü
olarak yapın.
·
Oda sıcaklığında yumuşamış 3 yemek kaşığı (40
gr) tereyağı ekleyin ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.
·
Hamuru
kaba koyup üzerini örtün ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp
hacim kazanan hamuru birkaç kez daha yoğurun ve toparlayıp 10 eşit parçaya
bölün. Her bir parçayı yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp 15
dakika daha bekletin.
·
Bezeleri
tezgahın üzerinde yuvarlayarak hamur çubukları oluşturun. Hamur çubukları, orta
kısımları daha tombul ve uçlara doğru incelen bir formda olmalıdır. Çubukları
iki ucundan tutup birbirine 2 kez dolayıp halka şekli verin ve uçlarını
halkanın üst kenarlarına yapıştırın (şekil verme işlemi için videoyu izleyin).
·
Hazırladığınız
hamurları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat
buzdolabında bekletin.
·
Bir
tencereye 1 litre su koyup kaynatın ve içine 50 gr karbonat atıp karıştırın.
·
Hamurları
karbonatlı suya batırıp 1 dakika süreyle bekletin ve tekrar tepsiye koyun.
·
Üstlerinde birer kesik oluşturun ve biraz
kristal tuz serpiştirin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 20 - 25
dakika pişirin. Fırından çıkan simitlerin üstlerine,
tercihe bağlı olarak tereyağı sürebilirsiniz.
Afiyet olsun.