MALZEMELER:
(28 cm çapında tart kalıbı)
Hamur
malzemeleri:
·
2,5 su bardağı (280 gr) un
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri
·
1 paket ( 5 gr) toz vanilya
·
140 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)
·
2 adet büyük boy yumurta sarısı
·
2 yemek kaşığı buzlu su
Dolgu
malzemeleri:
·
1 kutu (200 gr) krem peynir (ya da labne)
·
1,5 çay bardağı (140 gr) toz şeker
·
1 su bardağı (200 ml) süt kreması
·
2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1 su bardağı (200 ml) süt kreması
·
2 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastası
·
1 limon kabuğu rendesi
·
1 paket ( 5 gr) toz vanilya
Vişne
sosu için:
·
1 yemek
kaşığı dolusu (15 gr) mısır nişastası + 2 yemek kaşığı su
·
1 çay
bardağı (100 ml) su
·
400 gr
vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
·
1 çay
bardağı (90 gr) toz şeker
· 1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Tart
hamurunun hazırlanması:
·
Karıştırma kabına, 2,5 su bardağı (280 gr) unu, 1 çay kaşığı (2 gr)
tuz, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekerini ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı eleyin.
·
Küp küp kesilmiş 140 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak
malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.
·
2
adet büyük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edip iyice
yoğurun. Oluşan hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar
buzdolabında soğutun.
·
28
cm çapındaki tart kalıbını yağlayın.
·
Buzdolabından
çıkardığınız soğuk hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, yaklaşık 37-38 cm
çapında açın.
·
Hamuru
merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip
elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru
temizleyin.
·
Bir
çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika derin
dondurucuda soğutun.
·
Tart
hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 20 dakika
kadar pişirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Vişne
sosunun hazırlanması:
·
Bir
kaseye 1 yemek kaşığı dolusu (15 gr) mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı su
koyup, nişasta eriyene kadar karıştırın.
·
Çekirdekleri çıkarılan 400 gr vişneyi
pişirme kabına koyun ve üzerine 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker serpiştirin. Vişneler
suyunu salıncaya kadar, orta ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 1 tatlı
kaşığı limon suyu ve hazırladığınız nişasta karışımını ekleyip, 3-4 dakika kadar
karıştırarak pişirin. Üzerine 1 çay bardağı (100 ml) su ilave edin ve kısık
ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirip soğumaya bırakın.
Dolgunun hazırlanması:
·
Karıştırma kabına, oda sıcaklığında beklemiş 1
kutu (200 gr) krem peyniri koyun ve mikser ile pürüzsüz hale gelinceye kadar
karıştırın.
·
1,5 çay bardağı (140 gr) toz şeker ilave edip,
şeker eriyinceye kadar karıştırın.
·
1 su bardağı (200 ml) süt kremasını, oda
sıcaklığındaki 2 adet yumurtayı, 1 limon
kabuğu rendesini, 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı ve 2 yemek kaşığı (30 gr) mısır
nişastasını ekleyip karıştırmaya devam edin.
·
Hazırladığınız dolguyu tart hamurunun içine
yayıp, üzerini düzeltin.
·
Önceden 180 dereceye
ısıtılan fırında, tart hamuru pişip, dolgu sertleşinceye kadar, yaklaşık 30-35 dakika
pişirin. Tartı salladığınızda, dolgu sallanmıyorsa pişmiş demektir. Oda
sıcaklığında soğumaya bırakın.
Tartın tamamlanması:
·
Soğuyan
tartın üzere, hazırladığınız vişne sosunu yayıp düzeltin.
·
1
gece buzdolabında bekletin.
·
Tercihinize
bağlı olarak, servis yapmadan önce tartınızın üzerini kremşanti ile
süsleyebilirsiniz.