VİŞNELİ TART TARİFİ

 

MALZEMELER:

(28 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        2,5 su bardağı (280 gr) un

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri

·        1 paket ( 5 gr) toz vanilya

·        140 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı

·        2 yemek kaşığı buzlu su

Dolgu malzemeleri:

·        1 kutu (200 gr) krem peynir (ya da labne)

·        1,5 çay bardağı (140 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (200 ml) süt kreması

·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1 su bardağı (200 ml) süt kreması

·        2 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastası

·        1 limon kabuğu rendesi

·        1 paket ( 5 gr) toz vanilya

Vişne sosu için:

·        1 yemek kaşığı dolusu (15 gr) mısır nişastası + 2 yemek kaşığı su

·        1 çay bardağı (100 ml) su

·        400 gr vişne (çekirdekleri çıkarılmış)

·        1 çay bardağı (90 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı limon suyu  

YAPILIŞI:

Tart hamurunun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına, 2,5 su bardağı (280 gr) unu, 1 çay kaşığı (2 gr) tuz, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekerini ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı eleyin.

·        Küp küp kesilmiş 140 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edip iyice yoğurun. Oluşan hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar buzdolabında soğutun.

·        28 cm çapındaki tart kalıbını yağlayın.

·        Buzdolabından çıkardığınız soğuk hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, yaklaşık 37-38 cm çapında açın.

·        Hamuru merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.

·        Bir çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika derin dondurucuda soğutun.

·        Tart hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

    Vişne sosunun hazırlanması:

·        Bir kaseye 1 yemek kaşığı dolusu (15 gr) mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı su koyup, nişasta eriyene kadar karıştırın.

·        Çekirdekleri çıkarılan 400 gr vişneyi pişirme kabına koyun ve üzerine 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker serpiştirin. Vişneler suyunu salıncaya kadar, orta ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu ve hazırladığınız nişasta karışımını ekleyip, 3-4 dakika kadar karıştırarak pişirin. Üzerine 1 çay bardağı (100 ml) su ilave edin ve kısık ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirip soğumaya bırakın.

Dolgunun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına, oda sıcaklığında beklemiş 1 kutu (200 gr) krem peyniri koyun ve mikser ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın.

·        1,5 çay bardağı (140 gr) toz şeker ilave edip, şeker eriyinceye kadar karıştırın.

·        1 su bardağı (200 ml) süt kremasını, oda sıcaklığındaki 2 adet yumurtayı,  1 limon kabuğu rendesini, 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı ve 2 yemek kaşığı (30 gr) mısır nişastasını ekleyip karıştırmaya devam edin.

·        Hazırladığınız dolguyu tart hamurunun içine yayıp, üzerini düzeltin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, tart hamuru pişip, dolgu sertleşinceye kadar, yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Tartı salladığınızda, dolgu sallanmıyorsa pişmiş demektir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.  

     Tartın tamamlanması:

·        Soğuyan tartın üzere, hazırladığınız vişne sosunu yayıp düzeltin.

·        1 gece buzdolabında bekletin.

·        Tercihinize bağlı olarak, servis yapmadan önce tartınızın üzerini kremşanti ile süsleyebilirsiniz.

            Afiyet olsun.