ÜZÜMLÜ ÇİKOLATALI CEVİZLİ ÇÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1,5 çay bardağı (150 gr) yoğurt

·        1 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)

·        125 gr tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        3 su bardağı (325 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kabartma tozu

·        1 tutam tuz

Dolgu Malzemeleri:

·        ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker

·        1 çay bardağı (50 gr) kuru üzüm

·        1 çay bardağı (50 gr) ceviz (dövülmüş)

·        ¾ çay bardağı (50 gr) damla çikolata

·        1 yumurta akı

Üstü için:

·        1 yumurta sarısı

·        Pudra şekeri

 YAPILIŞI:

·        1 yumurtanın akı ile sarısını ayırın. Yumurtanın sarısına 1,5 çay bardağı (150 gr) yoğurt ekleyip iyice çırpın.

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (325 gr) unu, 1 tatlı kaşığı (6 gr) kabartma tozunu ve 1 tutam tuzu birlikte eleyin.

·        Küp küp kesilmiş 125 gr soğuk tereyağını ekleyip, elinizle ovalayarak tereyağını unlu karışıma yedirin.

·        Hazırladığınız yoğurt/yumurta karışımını ilave edin. Önce tahta bir kaşıkla karıştırın, sonra da elinizle yoğurarak orta sertlikte bir hamur oluşturun.

·        Hamuru buzdolabı poşetine koyun ve yarım saat kadar buzdolabında bekletin.

·        Soğuyan hamuru merdane ile inceltip, yaklaşık 3-4 mm kalınlıkta büyük bir hamur açın.

·        Aydığınız yumurtanın akını bir fırça ile hamurun üzerine sürün.

·        Üzerine ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker, 1 çay bardağı (50 gr) kuru üzüm, 1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz ve ¾ çay bardağı (50 gr) damla çikolata serpiştirin.

·        Hamuru bir ucundan tutup rulo şeklinde sarın ve merdane ile üzerinden hafifçe geçin (çok bastırmayın).

·        Bir hamur kesme aparatı ile yaklaşık 1,5-2 parmak eninde dilimler halinde kesin.

·        Üstüne 1 yumurta sarısı sürün ve bir kürdanla verevine çizgiler oluşturun.

·        Pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine dilimleri aralıklı olarak yerleştirin ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirip soğumaya bırakın.

·        Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.

                Afiyet olsun.