MALZEMELER:
(28 cm çapında tart kalıbı)
Hamur
malzemeleri:
·
4,5 çay bardağı (250 gr) un
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
125 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)
·
1 adet yumurta (sarısı ile akını ayırın)
·
½ çay bardağı (50 ml) buzlu su
Sos
malzemeleri:
·
3 yemek kaşığı (60 gr) domates püresi
·
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
·
2 yemek kaşığı (30 ml) eritilmiş tereyağı
·
2 yemek kaşığı (50 gr) krem peynir (ya da süzme
peynir)
·
1 tatlı kaşığı kekik
Dolgu
malzemeleri:
·
3 adet orta boy domates
·
200 gr rendelenmiş mozzarella ( ya da kaşar)
peyniri
·
Tuz ve kekik
Üstü için:
· Taze fesleğen
YAPILIŞI:
·
1 adet yumurtanın sarısı ile akını ayırın.
·
Karıştırma kabına, 4,5 çay bardağı (250 gr) unu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
Küp küp kesilmiş 125 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak
malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.
·
1
adet yumurta sarısı ve ½ çay bardağı buzlu su ilave edip iyice yoğurun. Oluşan
hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar buzdolabında soğutun.
·
Dolgu
malzemesini hazırlamak için, 3 adet orta boy domatesi yuvarlak dilimler halinde
kesip, altına fırın tepsisi yerleştirilen fırın telinin üzerine dizin. Her iki
taraflarına tuz serpin ve 15 dakika bekleterek, domateslerin fazla sularının
alttaki tepsiye akmasını sağlayın. Daha sonra domatesleri kağıt havlu arasında
kurulayıp bir tabağa aktarın.
·
200
gr mozzarella ( ya da kaşar) peynirini rendeleyin.
·
Tartın sosunu hazırlamak için bir kaba 3 yemek
kaşığı (60 gr) domates püresi, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 2 yemek kaşığı (30
ml) eritilmiş tereyağı, 2 yemek kaşığı (50 gr) krem peynir (ya da ezilmiş süzme
peynir) ve 1 tatlı kaşığı kekik koyup iyice karıştırın.
·
28
cm çapındaki tart kalıbını yağlayın.
·
Buzdolabından
çıkardığınız hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, bir merdane yardımıyla
açın. Hamurun çapının, kullanacağınız tart kalıbı çapından yaklaşık 3 parmak
kadar daha büyük olmasına dikkat edin.
·
Hamuru
merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip
elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru
temizleyin.
·
Bir
çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika daha
buzdolabında soğutun.
·
Tart
hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında
30-35 dakika kadar pişirin.
·
Henüz
sıcakken, 1 yumurtanın akını taban hamurunun üzerine sürün ve hazırladığınız
sosu üzerine yayın.
·
Rendelediğiniz 200 gr mozzarella ( ya da kaşar)
peynirinin yarısını sosun üzerine serpiştirin.
·
Dilimlenmiş
domates halkalarını kaşar peynirlerinin üzerine yerleştirin ve üzerine 1 tatlı
kaşığı kadar kekik serpiştirin.
·
Kalan
peyniri de domateslerin üzerine serpiştirin.
·
Tekrar
180 dereceye ısıtılan fırına koyun ve 15-20 dakika
daha pişirin (kenarlar açık kahve rengine dönüşene ve altı pişene kadar).
·
Fırından çıkınca, üzerine ince kıyılmış taze fesleğen yaprakları
serpiştirin servis yapın.
Afiyet olsun.