DOMATESLİ PEYNİRLİ TART TARİFİ

 

MALZEMELER:

(28 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        4,5 çay bardağı (250 gr) un

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        125 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        1 adet yumurta (sarısı ile akını ayırın)

·        ½ çay bardağı (50 ml) buzlu su

Sos malzemeleri:

·        3 yemek kaşığı (60 gr) domates püresi

·        2 diş sarımsak (rendelenmiş)

·        2 yemek kaşığı (30 ml) eritilmiş tereyağı

·        2 yemek kaşığı (50 gr) krem peynir (ya da süzme peynir)

·        1 tatlı kaşığı kekik

Dolgu malzemeleri:

·        3 adet orta boy domates

·        200 gr rendelenmiş mozzarella ( ya da kaşar) peyniri

·        Tuz ve kekik

Üstü için:

                ·  Taze fesleğen


YAPILIŞI:

·        1 adet yumurtanın sarısı ile akını ayırın.

·        Karıştırma kabına, 4,5 çay bardağı (250 gr) unu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        Küp küp kesilmiş 125 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.

·        1 adet yumurta sarısı ve ½ çay bardağı buzlu su ilave edip iyice yoğurun. Oluşan hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar buzdolabında soğutun.

·        Dolgu malzemesini hazırlamak için, 3 adet orta boy domatesi yuvarlak dilimler halinde kesip, altına fırın tepsisi yerleştirilen fırın telinin üzerine dizin. Her iki taraflarına tuz serpin ve 15 dakika bekleterek, domateslerin fazla sularının alttaki tepsiye akmasını sağlayın. Daha sonra domatesleri kağıt havlu arasında kurulayıp bir tabağa aktarın.

·        200 gr mozzarella ( ya da kaşar) peynirini rendeleyin.

·        Tartın sosunu hazırlamak için bir kaba 3 yemek kaşığı (60 gr) domates püresi, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 2 yemek kaşığı (30 ml) eritilmiş tereyağı, 2 yemek kaşığı (50 gr) krem peynir (ya da ezilmiş süzme peynir) ve 1 tatlı kaşığı kekik koyup iyice karıştırın.

·        28 cm çapındaki tart kalıbını yağlayın.

·        Buzdolabından çıkardığınız hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, bir merdane yardımıyla açın. Hamurun çapının, kullanacağınız tart kalıbı çapından yaklaşık 3 parmak kadar daha büyük olmasına dikkat edin.

·        Hamuru merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.

·        Bir çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika daha buzdolabında soğutun.

·        Tart hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika kadar pişirin.

·        Henüz sıcakken, 1 yumurtanın akını taban hamurunun üzerine sürün ve hazırladığınız sosu üzerine yayın.

·        Rendelediğiniz 200 gr mozzarella ( ya da kaşar) peynirinin yarısını sosun üzerine serpiştirin.

·        Dilimlenmiş domates halkalarını kaşar peynirlerinin üzerine yerleştirin ve üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kekik serpiştirin.

·        Kalan peyniri de domateslerin üzerine serpiştirin.

·        Tekrar 180 dereceye ısıtılan fırına koyun ve 15-20 dakika daha pişirin (kenarlar açık kahve rengine dönüşene ve altı pişene kadar).

·         Fırından çıkınca, üzerine ince kıyılmış taze fesleğen yaprakları serpiştirin servis yapın.

Afiyet olsun.