MALZEMELER:
(28 cm çapında tart kalıbı)
Hamur
malzemeleri:
·
2,5 su bardağı (280 gr) un
·
1 çay kaşığı (2 gr) tuz
·
1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri
·
1 paket ( 5 gr) toz vanilya
·
140 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)
·
2 adet büyük boy yumurta sarısı
·
2 yemek kaşığı buzlu su
Dolgu
malzemeleri:
·
1,5 su bardağı (300 ml) süt
·
1 limon kabuğu rendesi
·
3 adet büyük boy yumurta sarısı
·
5 yemek kaşığı (75 gr) toz şeker
·
3,5 yemek kaşığı (28 gr) mısır nişastası
·
1 paket ( 5 gr) toz vanilya
·
2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
Şeftali
sosu için:
·
1 yemek
kaşığı (10 gr) mısır nişastası + 2 yemek kaşığı su
·
1 çay
bardağı (100 ml) su
·
4 adet orta
boy şeftali (kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş)
·
1 çay
bardağı (90 gr) toz şeker
·
1 tatlı
kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Tart
hamurunun hazırlanması:
·
Karıştırma kabına, 2,5 su bardağı (280 gr) unu, 1 çay kaşığı (2 gr)
tuz, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekerini ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı eleyin.
·
Küp küp kesilmiş 140 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak
malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.
·
2
adet büyük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edip iyice
yoğurun. Oluşan hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar
buzdolabında soğutun.
·
28
cm çapındaki tart kalıbını yağlayın.
·
Buzdolabından
çıkardığınız soğuk hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, yaklaşık 40 cm
çapında açın.
·
Hamuru
merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip
elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru
temizleyin.
·
Bir
çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika daha
buzdolabında soğutun.
·
Tart
hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında
30-35 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın.
Dolgunun hazırlanması:
·
Tencereye 1,5 su bardağı (300 ml) sütü koyun ve
içinden 2 yemek kaşığı kadar kısmını başka bir kaba aktarın.
·
Kaba aktardığınız süte 3 adet büyük boy yumurta
sarısı, 5 yemek kaşığı (75 gr) toz şeker ve 3,5 yemek kaşığı (28 gr) mısır
nişastası koyup çırpın.
·
Tenceredeki süte 1 limon kabuğu rendesi ekleyip
karıştırın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Süt kaynama noktasına gelip,
kenarlarda kabarcıklar oluşmaya başlayınca, 2 kepçe kadar kısmını tencereden
alıp, yavaş yavaş hazırladığınız yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
Sonra da kaptaki karışımı tekrar tencereye aktarıp, koyulaşana kadar sürekli
karıştırarak pişirin.
·
Ocaktan almadan önce 1 paket ( 5 gr) toz vanilya
ilave edip karıştırın.
·
Hazırladığınız kremayı süzgeçten geçirerek bir
kaba aktarın ve oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı
ilave edip iyice karıştırın.
·
Kabın üzerine bir streç film yerleştirin ve önce
oda sıcaklığında, sonra da buzdolabında soğumaya bırakın. Filmin kremanın
yüzeyine tamamen temas ediyor olmasına dikkat edin. Bu sayede soğuyan kremanın
üzerinde kaymak tabakası oluşmasını önlemiş olursunuz.
Şeftali Sosunun hazırlanması:
·
Bir
kaseye 1 yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı su koyup,
nişasta eriyene kadar karıştırın.
·
Kabukları
soyulmuş ve yarım ay şeklinde dilimlenmiş 4 adet sert şeftaliyi pişirme kabına koyun
ve üzerine 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker serpiştirin. Şeftaliler suyunu
salıncaya kadar, kısık ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı
limon suyu ve hazırladığınız nişasta karışımını ekleyin ve 3-4 dakika karıştırarak
pişirin. Üzerine 1 çay bardağı (100 ml) su ilave edin ve kısık ateşte, kıvam
alıncaya kadar pişirip soğumaya bırakın.
Tartın tamamlanması:
·
Soğuyan
kremayı mikser ile karıştırın ve tartın üzere yayın. Hazırladığınız şeftali
sosunu da kremanın üzerine yayıp düzeltin.
·
1
gece buzdolabında bekletin.
·
Tercihinize
bağlı olarak, servis yapmadan önce tartınızın üzerini kremşanti ile
süsleyebilirsiniz.