ŞEFTALİLİ TART TARİFİ

 

MALZEMELER:

(28 cm çapında tart kalıbı)

Hamur malzemeleri:

·        2,5 su bardağı (280 gr) un

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekeri

·        1 paket ( 5 gr) toz vanilya

·        140 gr soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı

·        2 yemek kaşığı buzlu su

Dolgu malzemeleri:

·        1,5 su bardağı (300 ml) süt

·        1 limon kabuğu rendesi

·        3 adet büyük boy yumurta sarısı

·        5 yemek kaşığı (75 gr) toz şeker

·        3,5 yemek kaşığı (28 gr) mısır nişastası

·        1 paket ( 5 gr) toz vanilya

·        2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı  (oda sıcaklığında)

Şeftali sosu için:

·        1 yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası + 2 yemek kaşığı su

·        1 çay bardağı (100 ml) su

·        4 adet orta boy şeftali (kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş)

·        1 çay bardağı (90 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı limon suyu 

YAPILIŞI:

Tart hamurunun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına, 2,5 su bardağı (280 gr) unu, 1 çay kaşığı (2 gr) tuz, 1,5 çay bardağı (85 gr) pudra şekerini ve 1 paket ( 5 gr) toz vanilyayı eleyin.

·        Küp küp kesilmiş 140 gr soğuk tereyağını unlu karışıma ekleyip, ovalayarak malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.

·        2 adet büyük boy yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı buzlu su ilave edip iyice yoğurun. Oluşan hamura disk şekli verin ve buzdolabı poşetine sarıp 1 saat kadar buzdolabında soğutun.

·        28 cm çapındaki tart kalıbını yağlayın.

·        Buzdolabından çıkardığınız soğuk hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde, yaklaşık 40 cm çapında açın.

·        Hamuru merdanenin etrafına dolayıp tart kalıbının içine taşıyın ve kalıba yerleştirip elinizle bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamuru temizleyin.

·        Bir çatal ucu ile hamurun tabanında minik delikler açın ve 15 dakika daha buzdolabında soğutun.

·        Tart hamurunuzu, önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın.

Dolgunun hazırlanması:

·        Tencereye 1,5 su bardağı (300 ml) sütü koyun ve içinden 2 yemek kaşığı kadar kısmını başka bir kaba aktarın.

·        Kaba aktardığınız süte 3 adet büyük boy yumurta sarısı, 5 yemek kaşığı (75 gr) toz şeker ve 3,5 yemek kaşığı (28 gr) mısır nişastası koyup çırpın.

·        Tenceredeki süte 1 limon kabuğu rendesi ekleyip karıştırın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Süt kaynama noktasına gelip, kenarlarda kabarcıklar oluşmaya başlayınca, 2 kepçe kadar kısmını tencereden alıp, yavaş yavaş hazırladığınız yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Sonra da kaptaki karışımı tekrar tencereye aktarıp, koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

·        Ocaktan almadan önce 1 paket ( 5 gr) toz vanilya ilave edip karıştırın.

·        Hazırladığınız kremayı süzgeçten geçirerek bir kaba aktarın ve oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı ilave edip iyice karıştırın.  

·        Kabın üzerine bir streç film yerleştirin ve önce oda sıcaklığında, sonra da buzdolabında soğumaya bırakın. Filmin kremanın yüzeyine tamamen temas ediyor olmasına dikkat edin. Bu sayede soğuyan kremanın üzerinde kaymak tabakası oluşmasını önlemiş olursunuz.

      Şeftali Sosunun hazırlanması:

·        Bir kaseye 1 yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı su koyup, nişasta eriyene kadar karıştırın.

·        Kabukları soyulmuş ve yarım ay şeklinde dilimlenmiş 4 adet sert şeftaliyi pişirme kabına koyun ve üzerine 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker serpiştirin. Şeftaliler suyunu salıncaya kadar, kısık ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu ve hazırladığınız nişasta karışımını ekleyin ve 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Üzerine 1 çay bardağı (100 ml) su ilave edin ve kısık ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirip soğumaya bırakın.

     Tartın tamamlanması:

·        Soğuyan kremayı mikser ile karıştırın ve tartın üzere yayın. Hazırladığınız şeftali sosunu da kremanın üzerine yayıp düzeltin.

·        1 gece buzdolabında bekletin.

·        Tercihinize bağlı olarak, servis yapmadan önce tartınızın üzerini kremşanti ile süsleyebilirsiniz.

    Afiyet olsun.