MALZEMELER
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya
·
2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker
·
1 su bardağı (190 ml) süt
·
3,5
su bardağı (385 gr) un
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
·
5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı
Yağlamak için:
·
125
gr tereyağı (eritilmiş)
Üstü için:
·
1
adet yumurta sarısı
·
Bir
tutam tuz
·
1
tatlı kaşığı süt
YAPILIŞI
·
Bir kaseye 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 2,5
yemek kaşığı (38 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (190 ml) süt koyup karıştırın. Kasenin
üzerini örtüp 15 dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (385 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr)
tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın.
Hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler
bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik
gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.
·
Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 5 yemek
kaşığı (75 gr) tereyağını
hamura
ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşinceye kadar kabın içinde
yoğurun.
·
Hamuru tezgahın üzerine aktarın. Bir kenarından
tutun ve diğer elinizin ayası ile bastırıp ileri doğru uzatarak, sonra da
toplayıp tekrar uzatarak yoğurma işlemi yapın. Pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir
hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün. Hamuru tekrar kaba aktarın ve mayalanması
için üzerini örtüp 2 saat bekletin.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın üzerine
alıp birkaç kez daha yoğurun ve 4 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze
haline getirin ve üstlerini örtün.
·
125 gr tereyağını eritin ve ılık hale gelmesini
bekleyin.
·
İlk bezeden merdane ile yuvarlak ince bir hamur
açıp, üzerine erittiğiniz tereyağından sürün. Hamurun iki ucunu yukarı
kaldırıp, kenarları orta noktada birleşecek şekilde üste katlayın ve tekrar yağ
sürün. Diğer bir kenarı da yukarı kaldırıp kenarı orta noktaya gelecek şekilde
üste katlayın ve üzerine yağ sürün. Son kenarı da, bir öncekini üzerine
katlayın ancak üzerine yağ sürmeyin. Hamuru buzdolabına koyun.
·
İkinci bezeden de aynı şekilde ince bir hamur
açıp üzerini yağlayın. Buzdolabına koyduğunuz katlanmış ilk hamuru, açtığınız
ikinci hamurun ortasına yerleştirin ve her bir kenarı ortadaki hamurun üzerine
kapatıp yine yağ sürün. Son kanadın üzerine yağ sürmeyin. Tekrar buzdolabına
koyup yağın biraz donmasını bekleyin.
·
Diğer
bezelere de aynı işlemi uygulayıp buzdolabına koyun. Hamurları buzdolabında en
az 30 dakika bekletin.
·
İlk
hamuru buzdolabından çıkarın ve un serpilen tezgahın üzerinde merdane ile
tekrar inceltip dikdörtgen bir hamur açın. Üstüne tekrar eritilmiş tereyağından
sürün. Hamurun iki kenarını yukarı kaldırın ve kenarlar hamurun orasında
birleşecek şekilde katlayın. Katlanan kenarların üstüne tekrar yağ sürün ve
kanatları kitap kapatır gibi üst üste katlayıp tekrar buzdolabına koyun.
· İkinci
katmer hamuruna da aynı işlemleri uygulayıp, hamurları en az 1 saat daha
buzdolabında bekletin.
·
Buzdolabından
çıkarılan hamurları, uzun dikdörtgen şeklinde tekrar açıp yağlayın. Uzun
kenarları üst üste katlayıp dikdörtgen bir şekil verin. Birleşme noktası altta
kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.
·
Bir
bıçak ile hamurun üzerinde verevine paralel kesikler oluşturun. Kalan yağı
üstlerine sürün.
·
Mayalanıp
kabarması için, oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin.
·
Bir
kaseye 1 adet yumurta sarısı, bir tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı süt koyup çırpın
ve hamurların üstlerine sürün.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 30 - 35
dakika pişirin.
Afiyet olsun.