SİVAS KATMERİ TARİFİ

 

MALZEMELER

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya

·        2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (190 ml) süt

·        3,5 su bardağı (385 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·        5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı

Yağlamak için:

·        125 gr tereyağı (eritilmiş)

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        Bir tutam tuz

·        1 tatlı kaşığı süt

 

YAPILIŞI

·        Bir kaseye 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (190 ml) süt koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 15 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (385 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşinceye kadar kabın içinde yoğurun.

·        Hamuru tezgahın üzerine aktarın. Bir kenarından tutun ve diğer elinizin ayası ile bastırıp ileri doğru uzatarak, sonra da toplayıp tekrar uzatarak yoğurma işlemi yapın. Pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün. Hamuru tekrar kaba aktarın ve mayalanması için üzerini örtüp 2 saat bekletin.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru tezgahın üzerine alıp birkaç kez daha yoğurun ve 4 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtün.

·        125 gr tereyağını eritin ve ılık hale gelmesini bekleyin.

·        İlk bezeden merdane ile yuvarlak ince bir hamur açıp, üzerine erittiğiniz tereyağından sürün. Hamurun iki ucunu yukarı kaldırıp, kenarları orta noktada birleşecek şekilde üste katlayın ve tekrar yağ sürün. Diğer bir kenarı da yukarı kaldırıp kenarı orta noktaya gelecek şekilde üste katlayın ve üzerine yağ sürün. Son kenarı da, bir öncekini üzerine katlayın ancak üzerine yağ sürmeyin. Hamuru buzdolabına koyun.

·        İkinci bezeden de aynı şekilde ince bir hamur açıp üzerini yağlayın. Buzdolabına koyduğunuz katlanmış ilk hamuru, açtığınız ikinci hamurun ortasına yerleştirin ve her bir kenarı ortadaki hamurun üzerine kapatıp yine yağ sürün. Son kanadın üzerine yağ sürmeyin. Tekrar buzdolabına koyup yağın biraz donmasını bekleyin.

·        Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayıp buzdolabına koyun. Hamurları buzdolabında en az 30 dakika bekletin.

·        İlk hamuru buzdolabından çıkarın ve un serpilen tezgahın üzerinde merdane ile tekrar inceltip dikdörtgen bir hamur açın. Üstüne tekrar eritilmiş tereyağından sürün. Hamurun iki kenarını yukarı kaldırın ve kenarlar hamurun orasında birleşecek şekilde katlayın. Katlanan kenarların üstüne tekrar yağ sürün ve kanatları kitap kapatır gibi üst üste katlayıp tekrar buzdolabına koyun.

·    İkinci katmer hamuruna da aynı işlemleri uygulayıp, hamurları en az 1 saat daha buzdolabında bekletin.

·        Buzdolabından çıkarılan hamurları, uzun dikdörtgen şeklinde tekrar açıp yağlayın. Uzun kenarları üst üste katlayıp dikdörtgen bir şekil verin. Birleşme noktası altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.

·        Bir bıçak ile hamurun üzerinde verevine paralel kesikler oluşturun. Kalan yağı üstlerine sürün.

·        Mayalanıp kabarması için, oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin.

·        Bir kaseye 1 adet yumurta sarısı, bir tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı süt koyup çırpın ve hamurların üstlerine sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 30 - 35 dakika pişirin. 

 

                Afiyet olsun.