MALZEMELER
·
1
çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
2,5
yemek kaşığı (38 gr) toz şeker
·
1
tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
·
2,5
su bardağı (290 gr) un
·
1
tatlı kaşığı (6 gr) tuz
·
1 adet
yumurta (oda sıcaklığında)
·
2,5
yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·
Beyaz
peynir (200 gr)
·
¼
demet maydanoz
Üstü
için:
·
1
adet yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı süt
·
Susam
YAPILIŞI
·
Bir kaseye 1
çay bardağı (100 ml) ılık süt, 2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker ve 1 tatlı
kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10
dakika bekletin.
·
Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet
yumurtayı çırpın.
·
Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (290 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (6 gr)
tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın.
Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı
karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru
yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için,
kontrollü olarak ekleyin.
·
Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2,5 yemek kaşığı (40 gr) tereyağını
hamura
ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek
bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.
·
Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1
saat mayalanmaya bırakın.
·
İç malzemelerini hazırlamak için 200 gr beyaz
peyniri ezin. ¼ demet maydanozu ince kıyıp, ezdiğiniz peynirle karıştırın.
·
Dinlenen hamuru birkaç kez daha yoğurup
toparlayın ve 7 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları
için üstlerini örtün.
·
Merdane
ile her bir bezeden uzun oval hamurlar açın. Uzun kenara peynirli iç harcını
yerleştirin. Hamurun kenarını harcın üzerini kapatacak şekilde (yaklaşık 2,5-3
cm kalınlığında) katlayın ve kenarını bastırıp alttaki hamura yapıştırın.
Hamurun açıkta kalan kısmını, her biri yaklaşık 1 cm eninde şeritler halinde
kesin. İç harcını koyduğunuz kısmı, kestiğiniz şeritlerin üzerine doğru
yuvarlayıp, rulo halinde sarın. Şeritlerin uçlarını bastırıp yapıştırın.
·
Hazırladığınız
poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.
·
Çırpılmış
1 adet yumurta sarısına, 1 tatlı kaşığı süt ekleyip çırpın ve poğaçaların
üzerine sürün.
·
Üstlerine
susam serpin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana
kadar) pişirin. Afiyet olsun.