KAFES POĞAÇA TARİFİ

 

MALZEMELER 

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        2,5 su bardağı (290 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2,5 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        Beyaz peynir (200 gr)

·        ¼ demet maydanoz

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı süt

·        Susam

YAPILIŞI

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı çırpın.

·        Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (290 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2,5 yemek kaşığı (40 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.

·        Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        İç malzemelerini hazırlamak için 200 gr beyaz peyniri ezin. ¼ demet maydanozu ince kıyıp, ezdiğiniz peynirle karıştırın.

·        Dinlenen hamuru birkaç kez daha yoğurup toparlayın ve 7 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Merdane ile her bir bezeden uzun oval hamurlar açın. Uzun kenara peynirli iç harcını yerleştirin. Hamurun kenarını harcın üzerini kapatacak şekilde (yaklaşık 2,5-3 cm kalınlığında) katlayın ve kenarını bastırıp alttaki hamura yapıştırın. Hamurun açıkta kalan kısmını, her biri yaklaşık 1 cm eninde şeritler halinde kesin. İç harcını koyduğunuz kısmı, kestiğiniz şeritlerin üzerine doğru yuvarlayıp, rulo halinde sarın. Şeritlerin uçlarını bastırıp yapıştırın.

·        Hazırladığınız poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        Çırpılmış 1 adet yumurta sarısına, 1 tatlı kaşığı süt ekleyip çırpın ve poğaçaların üzerine sürün.

·        Üstlerine susam serpin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,  yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.  Afiyet olsun.