ÇİKOLATALI VE BADEMLİ MİNİ KEK TARİFİ

 

MALZEMELER:

·        150 gr tereyağı

·        100 gr bitter çikolata

·        5 adet yumurtanın akları

·        1,5 çay bardağı (150 gr) toz şeker

·        1 yemek kaşığı (40 gr) bal

·        ½ çay bardağı (60 gr) badem unu

·        ½ çay bardağı (60 gr) un

Üstü için (tercihe bağlı):

·        Tuzsuz badem, fındık ya da fıstık (iri dövülmüş)

YAPILIŞI:

·        Çikolata kalıpları ya da küçük kek kalıplarının içini yağlayın.

·        Bir tavaya 150 gr tereyağı koyun ve kısık ateşte, rengi açık kahverengi oluncaya kadar kaynatın. İnce delikli bir süzgeçten süzüp bir kaba aktarın.

·        Isıya dayanıklı bir kasenin içine 100 gr bitter çikolata koyun. Kaseyi yarısına kadar su dolu bir pişirme kabının üzerine oturtun ve orta ateşte erimesini sağlayın. Eriyen çikolatanın içine 1 yemek kaşığı dolusu (40 gr) bal ekleyip karıştırın. Ateşten alıp bir kenarda bekletin.

·        5 adet yumurtanın sarıları ile aklarını ayırın ve aklarını karıştırma kabında aktarın (tarifte sadece yumurta akları kullanılacaktır). Mikserin hızlı devrinde köpürene kadar karıştırın. 1,5 çay bardağı (150 gr) toz şekeri kısım kısım ilave edip, mikser uçlarından damlamayan, parlak ve koyu bir kıvam alıncaya kadar, mikserin en hızlı devrinde karıştırmaya devam edin.

·        Erittiğiniz çikolata/bal karışımını çırptığınız yumurta aklarına ekleyip, spatula ile karıştırın. Ilık hale gelen eritilmiş tereyağını da ilave edin ve malzemeler bütünleşinceye kadar karıştırmaya devam edin.

·        Hazırladığınız karışımın üzerine ½ çay bardağı (60 gr) badem ununu ve ½ çay bardağı (60 gr) normal unu eleyip spatula ile iyice karıştırın.

·        Yağladığınız kalıpların tabanına iri dövülmüş tuzsuz badem, fındık ya da fıstık serpiştirin (tercihe bağlı).

·        Kek karışımını yağladığınız kalıplara paylaştırıp üstlerini düzeltin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25-30 dakika pişirin. Kürdan testi yaparak içlerinin piştiğinden emin olun. Kek piştiyse, batırılan kürdan temiz çıkacaktır. Kekler tamamen soğuyuncaya kadar oda sıcaklığında bekletin.

·        Soğuyan kekleri kalıpta çıkarıp servis yapın.

                     Afiyet olsun.