SARIMSAKLI PEYNİRLİ PİDE TARİFİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1 yemek kaşığı (13 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kuru maya

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        3 su bardağı (330 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) tuz

·        2 yemek kaşığı (25 ml) zeytinyağı

Sos malzemeleri:

·        3 yemek kaşığı (60 gr) domates püresi

·        2 diş sarımsak (rendelenmiş)

·        2 yemek kaşığı (30 ml) eritilmiş tereyağı

·        2 yemek kaşığı (50 gr) krem peynir

·        1 tatlı kaşığı kekik

Dolgu malzemeleri:

·        200 gr rendelenmiş mozzarella ( ya da kaşar) peyniri 

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 tatlı kaşığı süt 


YAPILIŞI: 

 

·        Bir kaba 1 yemek kaşığı (13 gr) toz şeker, 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) kuru maya, 1 çay bardağı (100 ml) ılık su ve 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt koyup karıştırın. Kabın üzerini steç film ile kapatıp, mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3 su bardağı (330 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) tuzu birlikte eleyip karıştırın. Hazırladığınız mayalı karışımı, un/tuz karışımına ekleyin ve hamur toparlanana kadar kabın içinde yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Hamurunuza 2 yemek kaşığı (25 ml) zeytinyağı ilave edin ve pürüzsüz bir form alıncaya kadar kabın içinde yoğurun. Kabın üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Pidenizin sosunu hazırlamak için bir kaba 3 yemek kaşığı (60 gr) domates püresi, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 2 yemek kaşığı (30 ml) eritilmiş tereyağı, 2 yemek kaşığı (50 gr) krem peynir ve 1 tatlı kaşığı kekik koyup iyice karıştırın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamurunuzu tezgaha aktarın ve toparlayıp 5 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Bezeleri oklava ile oval hamurlar şeklinde açıp inceltin. Üstlerine hazırladığınız sostan sürün. Kenarlarını üste doğru kıvırıp, iki ucunu sivrilterek pide şekli verin. Üstlerine rendelenmiş mozzarella ( ya da kaşar) peyniri serpiştirin ve pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerini örtüp, 20 dakika daha bekletin.

·        1 adet yumurta sarısı ile 1 tatlı kaşığı sütü karıştırın ve bir fırça ile pidelerin kenarlarına sürün.

·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında 8 – 10 dakika pişirip servis yapın.

                Afiyet olsun.