KRUVASAN TARİFİ

 

MALZEMELER 

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya

·        2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (190 ml) süt

·        3,5 su bardağı (385 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·        5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı

Yağlamak için:

·        150 gr tereyağı

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        Bir tutam tuz

·        1 tatlı kaşığı süt 

YAPILIŞI

·        Bir kaseye 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (190 ml) süt koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 15 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (385 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşinceye kadar kabın içinde yoğurun.

·        Hamuru tezgahın üzerine alın. Bir kenarından tutun ve diğer elinizin ayası ile bastırıp ileri doğru uzatarak, sonra da toplayıp tekrar uzatarak yoğurma işlemi yapın. Pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün. Hamuru tekrar kaba aktarın ve üzerini örtüp 2 saat mayalanmaya bırakın.

·       150 gr tereyağını, 2 pişirme kağıdı arasına yerleştirin ve merdane ile bastırarak inceltin. Kenarlarını düzeltip, boyu yaklaşık 20 cm ve eni 15 cm ölçülerinde dikdörtgen şekli verin. Tereyağını buzdolabına kaldırın.

·        Mayalanan hamuru un serpilen tezgahın üzerine aktarın. Havasını alın ve elinizle esneterek dikdörtgen şekli verin. Bir tepsiye yerleştirin ve 45 dakika kadar derin dondurucuda bekletin.

·        Hamuru tekrar un serptiğiniz tezgah üzerine aktarın ve merdaneyle, yaklaşık 20x45 cm ölçülerinde düzgün dikdörtgen şeklinde bir hamur açın. Hazırladığınız tereyağı hamurun kısa kenarlarından birine yerleştirin ve diğer kenarı yağın üzerine kapatın. Kenarları bastırıp yapıştırın ve hamuru merdane ile inceltip uzatarak, düzgün dikdörtgen bir hamur oluşturun. Hamurun eni yaklaşık 20 cm ve boyu da yaklaşık 45 cm olmalıdır. Hamurun iki kenarını yukarı kaldırın ve kenarlar hamurun ortasında birleşecek şekilde üste katlayın.  Tekrar kenarları kaldırıp, kitap kapatır gibi üst üste katlayın (4 kat katlama). Bir buzdolabı poşetine yerleştirip 1 saat buzdolabında soğutun.

·        Buzdolabından çıkardığınız hamuru, un serpilmiş tezgahın üzerinde merdaneyle, yine yukarıdaki ölçülerde (yaklaşık:20 cm x 45 cm) inceltin. Bu kez kenarlardan birini hamurun orta noktasına gelecek şekilde üste katlayın ve diğer kenarı da onun üzerine katlayın (3 kat katlama). Tekrar buzdolabı poşetine yerleştirip, 1 gece buzdolabında soğutun.

·     Soğuyan hamuru bu kez, yaklaşık 25 cm x 60 cm ölçülerinde ve 3 mm kalınlığında olacak şekilde merdane ile inceltin. Eğri kenarları bir rulet ile kesip düzgün bir dikdörtgen haline getirin. Kenarlardan çıkan parçalara çubuk şekli verip fırında pişirin (çok lezzetli oluyor).

·   Hamurunuzdan yine rulet yardımıyla, taban ölçüsü yaklaşık 12-15 cm olan üçgen parçalar kesin. Her bir üçgenin taban kenarının ortasına, yaklaşık 1 cm uzunluğunda birer kesik atıp, hamurları sigara böreği sarar gibi sarın.

· Pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin ve üstleriniörtüp, oda sıcaklığında 2 saat bekletin.

·   Çırpılmış 1 adet yumurta sarısına, bir tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı süt ekleyip çırpın. Bir fırça ile kruvasanların üstlerine sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,  yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin. 

 

Afiyet olsun.