MALZEMELER
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya
·
2,5 yemek kaşığı (38 gr) toz şeker
·
1 su bardağı (190 ml) süt
·
3,5
su bardağı (385 gr) un
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz
·
5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı
Yağlamak için:
·
150
gr tereyağı
Üstü için:
·
1
adet yumurta sarısı
·
Bir
tutam tuz
· 1 tatlı kaşığı süt
YAPILIŞI
·
Bir kaseye 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 2,5
yemek kaşığı (38 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (190 ml) süt koyup karıştırın. Kasenin
üzerini örtüp 15 dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (385 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr)
tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın.
Hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler
bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik
gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.
·
Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 5 yemek
kaşığı (75 gr) tereyağını
hamura
ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşinceye kadar kabın içinde
yoğurun.
·
Hamuru tezgahın üzerine alın. Bir kenarından
tutun ve diğer elinizin ayası ile bastırıp ileri doğru uzatarak, sonra da
toplayıp tekrar uzatarak yoğurma işlemi yapın. Pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir
hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün. Hamuru tekrar kaba aktarın ve
üzerini örtüp 2 saat mayalanmaya bırakın.
· 150 gr tereyağını, 2 pişirme kağıdı arasına
yerleştirin ve merdane ile bastırarak inceltin. Kenarlarını düzeltip, boyu yaklaşık
20 cm ve eni 15 cm ölçülerinde dikdörtgen şekli verin. Tereyağını buzdolabına
kaldırın.
·
Mayalanan hamuru un serpilen tezgahın üzerine
aktarın. Havasını alın ve elinizle esneterek dikdörtgen şekli verin. Bir
tepsiye yerleştirin ve 45 dakika kadar derin dondurucuda bekletin.
·
Hamuru tekrar un serptiğiniz tezgah üzerine
aktarın ve merdaneyle, yaklaşık 20x45 cm ölçülerinde düzgün dikdörtgen şeklinde
bir hamur açın. Hazırladığınız tereyağı hamurun kısa kenarlarından birine
yerleştirin ve diğer kenarı yağın üzerine kapatın. Kenarları bastırıp yapıştırın
ve hamuru merdane ile inceltip uzatarak, düzgün dikdörtgen bir hamur oluşturun.
Hamurun eni yaklaşık 20 cm ve boyu da yaklaşık 45 cm olmalıdır. Hamurun iki
kenarını yukarı kaldırın ve kenarlar hamurun ortasında birleşecek şekilde üste
katlayın. Tekrar kenarları kaldırıp,
kitap kapatır gibi üst üste katlayın (4 kat katlama). Bir buzdolabı poşetine
yerleştirip 1 saat buzdolabında soğutun.
·
Buzdolabından çıkardığınız hamuru, un serpilmiş
tezgahın üzerinde merdaneyle, yine yukarıdaki ölçülerde (yaklaşık:20 cm x 45
cm) inceltin. Bu kez kenarlardan birini hamurun orta noktasına gelecek şekilde
üste katlayın ve diğer kenarı da onun üzerine katlayın (3 kat katlama). Tekrar
buzdolabı poşetine yerleştirip, 1 gece buzdolabında soğutun.
· Soğuyan
hamuru bu kez, yaklaşık 25 cm x 60 cm ölçülerinde ve 3 mm kalınlığında olacak
şekilde merdane ile inceltin. Eğri kenarları bir rulet ile kesip düzgün bir
dikdörtgen haline getirin. Kenarlardan çıkan parçalara çubuk şekli verip
fırında pişirin (çok lezzetli oluyor).
· Hamurunuzdan
yine rulet yardımıyla, taban ölçüsü yaklaşık 12-15 cm olan üçgen parçalar kesin.
Her bir üçgenin taban kenarının ortasına, yaklaşık 1 cm uzunluğunda birer kesik
atıp, hamurları sigara böreği sarar gibi sarın.
· Pişirme
kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin ve üstleriniörtüp,
oda sıcaklığında 2 saat bekletin.
· Çırpılmış
1 adet yumurta sarısına, bir tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı süt ekleyip çırpın. Bir
fırça ile kruvasanların üstlerine sürün.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,
yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.
Afiyet olsun.