KREMALI VE ÇİLEKLİ PONÇİK TARİFİ

 

MALZEMELER

Krema için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker

·        2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası

·        1,5 çay bardağı (150 ml) süt

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        100 gr labne peyniri

·        8-10 adet çilek

Hamur için:

·        1,5 çay bardağı (130 ml) süt (oda sıcaklığında)

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        1,5 yemek kaşığı (25 gr) toz şeker

·        2,5 su bardağı (270 gr) elenmiş un

·        1 çay kaşığı (2 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı süt

YAPILIŞI

·        Pişirme kabına 1 adet yumurta sarısı, ½ çay bardağı (50 gr) toz şeker, 2 yemek kaşığı (20 gr) mısır nişastası koyun. 1,5 çay bardağı (150 ml) süt ekleyip tel çırpıcı ile karıştırın. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar, sürekli karıştırarak pişirin.

·        Koyulaşınca ocağı kapatın ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ilave edip karıştırın. Bir kaba aktarın ve üzerini streç film ile kapatıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·         Bir kaseye oda sıcaklığındaki 1,5 çay bardağı (130 ml) sütü, 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru mayayı ve 1,5 yemek kaşığı (25 gr) toz şekeri koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 2,5 su bardağı (270 gr) unu ve 1 çay kaşığı (2 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Unun cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, kontrollü olarak ekleyin.

·        Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.

·        Kabın içine biraz un serpin. Hamuru kaba aktarıp üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Çilekleri minik parçalar halinde doğrayın ve una bulayıp bir kaba koyun.

·        Oda sıcaklığında soğuyan kremayı mikser ile bir süre karıştırın. 100 gr labne peyniri ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar  mikserle karıştırmaya devam edin. Üzerini tekrar streç film ile kapatıp buzdolabına koyun.

·        Dinlenen hamuru birkaç kez daha yoğurup toparlayın ve 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini örtün.

·        Merdane ile her bir bezeden yaklaşık 14–15 cm çapında yuvarlak hamurlar açın.

·        Hazırladığınız kremayı ve minik doğradığınız çilekleri, açtığınız hamurların orta kısımlarına paylaştırın.  Hamuru kenarlarından yukarı doğru torba şeklinde toplayıp büzün ve parmaklarınızla bastırıp yapıştırın. Birleşme yeri alta gelecek şekilde ve aralıklı olarak, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        1 adet yumurta sarısı ile 1 tatlı kaşığı sütü karıştırın ve bir fırça ile ruloların üstüne sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,  yaklaşık 25 - 30 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin ve soğumaya bırakın.  

·        Soğuyan ponçiklerin üstlerine pudra şekeri serperek servis yapın.

 

                Afiyet olsun.