Peynirli Patatesli Bazlama Tarifi

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        3 su bardağı (300 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1,5 yemek kaşığı (16 ml) zeytinyağı

İç malzemeleri:

·        4 adet (½ kg) patates

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş mozzarella (ya da kaşar) peyniri

YAPILIŞI:

·        Haşlanmış 4 adet (½ kg) patatesi ezip püre haline getirin. 1 çay kaşığı (3 gr) tuz ve oda sıcaklığında yumuşamış 1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı ekleyip karıştırın. Hazırlanan püreyi 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçaya, avucunuzda çanak şekli verin. 100 gr rendelenmiş mozzarella (ya da kaşar) rendesini çanakların çukurlarına paylaştırıp top haline getirin.

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya koyup karıştırın ve 10 dakika bekletin.

·        Derin bir karıştırma kabına 3 su bardağı (300 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Elediğiniz unun orta bölümünü, tahta bir kaşıkla havuz şeklinde açın. Beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa aktarın. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım aktararak karıştırın. Hamuru kabın içinde bir süre yoğurduktan sonra, 1,5 yemek kaşığı (16 ml) zeytinyağı ilave edin ve yoğurma işlemine devam edin. Kullanacağınız unun cinsi, markadan markaya farklılık göstereceği için, unu kontrollü olarak ekleyin.

·        Hamur formunu alınca, kabın içini hafifçe yağlayın ve hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanan hamuru, un serptiğiniz tezgahın üzerinde biraz daha yoğurun ve toparlayıp 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini örtün.

·        Merdane ile her bir bezeden yaklaşık 15–16 cm çapında ve 0,5 cm kalınlığında yuvarlak hamurlar açın.

·        Açtığınız hamurların orta kısımlarına, hazırladığınız patates toplarını yerleştirin.  Hamuru kenarlarından yukarı doğru torba şeklinde toplayıp büzün ve parmaklarınızla bastırıp yapıştırın. Birleşme yeri alta gelecek şekilde, un serpilmiş tezgaha koyup, merdane ile üzerinden hafifçe geçerek disk haline getirin (merdaneyi çok bastırmayın).

·        İyice ısıtılıp içi yağlanmış tavaya aktaracağınız bazlamaları, yüksek ateşte çevire çevire, her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.

                Afiyet olsun.