MALZEMELER:
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık su
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya
·
3 su bardağı (300 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1,5 yemek kaşığı (16 ml) zeytinyağı
İç
malzemeleri:
·
4 adet (½ kg) patates
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında yumuşamış)
·
1 su bardağı (100 gr) rendelenmiş mozzarella (ya
da kaşar) peyniri
YAPILIŞI:
·
Haşlanmış 4 adet (½ kg) patatesi ezip püre
haline getirin. 1 çay kaşığı (3 gr) tuz ve oda sıcaklığında yumuşamış 1 yemek
kaşığı (15 gr) tereyağı ekleyip karıştırın. Hazırlanan püreyi 8 eşit parçaya
bölün. Her bir parçaya, avucunuzda çanak şekli verin. 100 gr rendelenmiş
mozzarella (ya da kaşar) rendesini çanakların çukurlarına paylaştırıp top
haline getirin.
·
Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay
bardağı (100 ml) ılık süt, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (6
gr) kuru maya koyup karıştırın ve 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 3 su bardağı (300
gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Elediğiniz unun orta
bölümünü, tahta bir kaşıkla havuz şeklinde açın. Beklettiğiniz mayalı karışımı bu
boşluğa aktarın. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım
aktararak karıştırın. Hamuru kabın içinde bir süre yoğurduktan sonra, 1,5 yemek
kaşığı (16 ml) zeytinyağı ilave edin ve yoğurma işlemine devam edin. Kullanacağınız
unun cinsi, markadan markaya farklılık göstereceği için, unu kontrollü olarak
ekleyin.
·
Hamur formunu alınca, kabın içini hafifçe
yağlayın ve hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanan hamuru, un serptiğiniz tezgahın
üzerinde biraz daha yoğurun ve toparlayıp 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı
avucunuzda yuvarlayıp beze haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini
örtün.
·
Merdane ile her bir bezeden yaklaşık 15–16 cm
çapında ve 0,5 cm kalınlığında yuvarlak hamurlar açın.
·
Açtığınız hamurların orta kısımlarına,
hazırladığınız patates toplarını yerleştirin.
Hamuru kenarlarından yukarı doğru torba şeklinde toplayıp büzün ve
parmaklarınızla bastırıp yapıştırın. Birleşme yeri alta gelecek şekilde, un
serpilmiş tezgaha koyup, merdane ile üzerinden hafifçe geçerek disk haline
getirin (merdaneyi çok bastırmayın).
·
İyice ısıtılıp içi yağlanmış tavaya
aktaracağınız bazlamaları, yüksek ateşte çevire çevire, her iki tarafı kızarıncaya
kadar pişirip servis yapın.