KALBURABASTI TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

  

Hamuru için:

·        ½ çay bardağı (55 gr) yoğurt

·        ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ

·        1 adet yumurta

·        4 yemek kaşığı (65 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

·        ½ çay bardağı (45 gr) irmik

·        2 su bardağı (255 gr) un

·        ½ çay kaşığı (1 gr) karbonat

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu

Dolgu için:

·        1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz

Şerbeti için:

·        2 su bardağı (340 gr) toz şeker

·        2 su bardağı (400 ml) su

·        2 dilim limon

 

YAPILIŞI:


 

Şerbetin hazırlanması:

·        Pişirme kabına 2 su bardağı (340 gr) toz şeker ve 2 su bardağı (400 ml) su koyun. Orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve sonra kaynamaya bırakın. 

·        Ocaktan almadan önce, 2 dilim limon ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

·        Soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

·        Karıştırma kabına ½ çay bardağı (55 gr) yoğurt, ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ, 1 adet yumurta ve oda sıcaklığında yumuşamış 4 yemek kaşığı (65 gr) tereyağı koyun ve spatula ile ezerek karıştırın.

·        ½ çay bardağı (45 gr) irmik, 2 su bardağı (255 gr) un, ½ çay kaşığı (1 gr) karbonat ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu ilave edin ve kurabiye hamurundan biraz daha sert bir hamur yoğurun.

·        Hamurdan parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayıp, ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun.

·        Hamur toplarını petek desenli silikon bir nihale üzerine bastırıp yayarak, yuvarlak disk görünümü almasını ve üzerinde minik çıkıntılı desenler oluşmasını sağlayın. Silikon nihale yerine rende ya da süzgeç gibi delikli bir aparat da kullanabilirsiniz. Hamurların ortalarına 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz koyun ve iki kenardan yukarı kaldırıp kenarları üstte bastırıp yapıştırın. Avucunuzla üzerine bastırıp biraz yassı hale getirin ve iki ucunu sivriltin. Hamuru kullandığınız aparattan ayırıp, pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 180°C ısıtılmış fırında 35 dakika kadar (üstleri kızarana kadar) pişirin.

·        Fırından çıkan tatlıları bir borcama aktarın ve henüz sıcakken,   hazırladığınız şerbeti üzerine "soğuk olarak" dökün. Tatlıları altüst çevirip her tarafının şerbete bulanmasını sağlayın. En az 3 - 4 saat şerbetini tamamen çekmesini bekleyin.

·        Üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpin ve servis yapın.

            Afiyet olsun.