MALZEMELER
Hamuru için:
·
½
çay bardağı (55 gr) yoğurt
·
½
çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
·
1
adet yumurta
·
4
yemek kaşığı (65 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
·
½
çay bardağı (45 gr) irmik
·
2
su bardağı (255 gr) un
·
½
çay kaşığı (1 gr) karbonat
·
1
tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu
Dolgu için:
·
1
çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz
Şerbeti için:
·
2
su bardağı (340 gr) toz şeker
·
2
su bardağı (400 ml) su
·
2
dilim limon
YAPILIŞI:
Şerbetin
hazırlanması:
·
Pişirme
kabına 2 su bardağı (340 gr) toz şeker ve 2 su bardağı (400 ml) su koyun. Orta
ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve sonra kaynamaya
bırakın.
·
Ocaktan
almadan önce, 2 dilim limon ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kaynatıp ocağı
kapatın.
·
Soğumaya
bırakın.
Hamurun
hazırlanması:
·
Karıştırma
kabına ½ çay bardağı (55 gr) yoğurt, ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ, 1 adet
yumurta ve oda sıcaklığında yumuşamış 4 yemek kaşığı (65 gr) tereyağı koyun ve
spatula ile ezerek karıştırın.
·
½
çay bardağı (45 gr) irmik, 2 su bardağı (255 gr) un, ½ çay kaşığı (1 gr)
karbonat ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kabartma tozu ilave edin ve kurabiye
hamurundan biraz daha sert bir hamur yoğurun.
·
Hamurdan
parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayıp, ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun.
·
Hamur
toplarını petek desenli silikon bir nihale üzerine bastırıp yayarak, yuvarlak
disk görünümü almasını ve üzerinde minik çıkıntılı desenler oluşmasını
sağlayın. Silikon nihale yerine rende ya da süzgeç gibi delikli bir aparat da
kullanabilirsiniz. Hamurların ortalarına 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz
koyun ve iki kenardan yukarı kaldırıp kenarları üstte bastırıp yapıştırın.
Avucunuzla üzerine bastırıp biraz yassı hale getirin ve iki ucunu sivriltin.
Hamuru kullandığınız aparattan ayırıp, pişirme kağıdı serdiğiniz fırın
tepsisine yerleştirin ve önceden 180°C ısıtılmış fırında 35 dakika kadar
(üstleri kızarana kadar) pişirin.
·
Fırından
çıkan tatlıları bir borcama aktarın ve henüz sıcakken, hazırladığınız
şerbeti üzerine "soğuk olarak" dökün. Tatlıları altüst çevirip her
tarafının şerbete bulanmasını sağlayın. En az 3 - 4 saat şerbetini tamamen çekmesini
bekleyin.
·
Üzerine
dövülmüş Antep fıstığı serpin ve servis yapın.