ÇİLEKLİ TURTA TARİFİ

 

MALZEMELER:

 

(24 cm çapında tart kalıbı için)


Hamur malzemeleri:

·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1 çay bardağı (90 gr) toz şeker

·        1 tutam tuz

·        ½ su bardağı (100 gr) eritilmiş tereyağı (ılık)

·        3,5 su bardağı (385 gr) un

·        1 paket (10 gr) kabartma tozu

·        2 paket (10 gr) toz vanilin

Krema ve dolgu malzemeleri:

·        500 gr taze çilek

·        3,5 çay bardağı (350 ml) süt

·        1 adet yumurta sarısı

·        3 yemek kaşığı (50 gr) mısır nişastası

·        4 yemek kaşığı (60 gr) toz şeker

·        1 paket (5 gr) toz vanilin

·        1 su bardağı (200 ml) süt kreması

Sos malzemeleri:

·        Fındık kırığı


YAPILIŞI:                  

Kremanın hazırlanması:

·        500 gr çileği yıkayıp saplarını kesin.

·        Pişirme kabına 3,5 çay bardağı (350 ml) süt, 1 adet yumurta sarısı, 3 yemek kaşığı (50 gr) mısır nişastası, 4 yemek kaşığı (60 gr) toz şeker koyun ve orta ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

·        Ocaktan almadan önce 1 su bardağı (200 ml) süt kreması ve 1 paket (5 gr) toz vanilin ekleyip karıştırın. Bir kaba aktarıp üzerine sreç film örtün ve soğumaya bırakın.

·        400 gr taze çileği ortalarından ikiye bölüp bir kaba koyun.

Turtanın hazırlanması:     

·        Karıştırma kabına oda sıcaklığında beklemiş 2 adet yumurta, 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker ve 1 tutam tuz koyup mikserle çırpın.

·        ½ su bardağı (100 gr) eritilmiş ılık tereyağını ilave edip karıştırmaya devam edin.

·        Sıvı karışımın üzerine 3,5 su bardağı (385 gr) unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu ve 2 paket (10 gr) toz vanilini eleyip, spatula ile karıştırın. Sonra elinizle yumuşak bir hamur yoğurun.

·        Yoğurduğunuz hamurun 1/3 kadar kısmını streç filme sarıp derin dondurucuya koyun. Kalan hamuru, içi yağlanmış 24 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbına akarın. Hamuru kalıbın şeklini alacak şekilde tabana ve iç kenarlarına yayın.

·        Hazırladığınız kremanın yarısını hamurun üzerine yayıp, çilekleri kremanın üzerine yerleştirin. Kalan kremayı da çileklerin üzerine yayıp düzeltin.

·        Dondurucudan aldığınız hamuru kremanın üstüne rendeleyin ve biraz da fındık kırığı serpiştirip düzgün şekilde yayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üzeri kızarıncaya kadar,  40-45 dakika pişirip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·        3-4 saat kadar buzdolabında soğutup, kremanın kıvamını almasından sonra turtanızı dilimleyip servis yapabilirsiniz.

            Afiyet olsun.