MALZEMELER:
Dolgu
malzemeleri:
·
1 adet büyük boy soğan (küpler halinde
doğranmış)
·
400 gr orta yağlı dana kıyma
·
3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı
·
2 adet haşlanmış patates
·
Tuz ve karabiber
Hamur
malzemeleri:
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya
·
¾ su bardağı (150 ml) ılık süt
·
4,5 su bardağı (525 gr) elenmiş un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
¾ su bardağı (150 ml) ılık su
·
¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağ
Üstü
için:
·
1 yumurta sarısı
·
1 yemek kaşığı süt
·
Susam
YAPILIŞI:
·
Böreklerinizin iç malzemelerini hazırlamak için,
ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) kadar zeytinyağı ve minik küpler halinde
doğranmış 1 adet büyük boy soğan koyup, soğanlar yumuşayıp sararana kadar orta
ateşte kavurun.
·
400 gr orta yağlı dana kıymayı, soğanlara ilave
edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurma işlemini sürdürün. Ocaktan almadan
önce tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp
soğumaya bırakın.
·
2 adet orta boy patatesi haşlayıp rendeleyin ve
kavurduğunuz kıymaya ilave edip karıştırın.
·
Küçük bir kaba 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker,
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya, ¾ su bardağı (150 ml) ılık süt koyup
karıştırın ve on dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına 4,5 su bardağı (525 gr)
elenmiş un, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz koyup karıştırın. Hazırladığınız mayalı
karışımı, ¾ su bardağı (150 ml) su ve ¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağın 50 ml
kısmını (üçte ikilik bölümü) ilave edin. Tahta bir kaşıkla karıştırıp, ardından
elinizle yoğurun.
·
Hamuru tezgahın üzerine alın ve kalan yağın
yarısını hamura ekleyip, hamur yağı tamamen eminceye ve pürüzsüz bir hamur
oluşana kadar yoğurun. Tekrar kabın içine aktarıp üzerini örtün ve 30 dakika
mayalanmaya bırakın.
·
Hamurunuzu 8 eşit parçaya bölün ve parçaları
yuvarlayıp beze haline getirin Tezgaha buzdolabı poşeti yerleştirip, üzerini
biraz yağ sürün. Bezeleri poşet üzerine yerleştirin ve kalan yağı fırça ile
bezelerin üstlerine sürün. Üstlerine buzdolabı poşeti yerleştirin ve bir mutfak
bezi ile örtüp, oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
·
Dinlendirdiğiniz bezeleri merdane ile yaklaşık 35
cm uzunluğunda oval hamurlar şeklinde açıp, orta kısımlarına hazırladığınız kıymalı
iç harcını yayın.
·
Hamurları uzunlamasına rulo şeklinde sarın ve pişirme
kağıdı yerleştirilen fırın tepsisine yerleştirin. Bir bezle örtüp 30 dakika
daha bekletin.
·
Ruloları yağa batırılmış bir bıçakla, yaklaşık 6
cm boyunda parçalar halinde kesin.
·
1 yumurtanın sarısını, 1 yemek kaşığı süt ile karıştırıp
böreklerin üstlerine sürün ve susam serpin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri
kızarıncaya kadar, yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
·
Yumuşak kalmaları için üstlerini bir bezle örtün
ve sıcak servis yapın.