BOŞNAK USULÜ KABARIK VE YUMUŞACIK MİNİ BÖREKLER

MALZEMELER:

Dolgu malzemeleri:

·        1 adet büyük boy soğan (küpler halinde doğranmış)

·        400 gr orta yağlı dana kıyma

·        3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı

·        2 adet haşlanmış patates

·        Tuz ve karabiber

Hamur malzemeleri:

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        ¾ su bardağı (150 ml) ılık süt

·        4,5 su bardağı (525 gr) elenmiş un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        ¾ su bardağı (150 ml)  ılık su

·        ¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağ

Üstü için:

·        1 yumurta sarısı

·        1 yemek kaşığı süt

·        Susam

YAPILIŞI:

·        Böreklerinizin iç malzemelerini hazırlamak için, ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) kadar zeytinyağı ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet büyük boy soğan koyup, soğanlar yumuşayıp sararana kadar orta ateşte kavurun.

·        400 gr orta yağlı dana kıymayı, soğanlara ilave edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurma işlemini sürdürün. Ocaktan almadan önce tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        2 adet orta boy patatesi haşlayıp rendeleyin ve kavurduğunuz kıymaya ilave edip karıştırın.

·        Küçük bir kaba 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya, ¾ su bardağı (150 ml) ılık süt koyup karıştırın ve on dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 4,5 su bardağı (525 gr) elenmiş un, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz koyup karıştırın. Hazırladığınız mayalı karışımı, ¾ su bardağı (150 ml) su ve ¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağın 50 ml kısmını (üçte ikilik bölümü) ilave edin. Tahta bir kaşıkla karıştırıp, ardından elinizle yoğurun.

·        Hamuru tezgahın üzerine alın ve kalan yağın yarısını hamura ekleyip, hamur yağı tamamen eminceye ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurun. Tekrar kabın içine aktarıp üzerini örtün ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Hamurunuzu 8 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp beze haline getirin Tezgaha buzdolabı poşeti yerleştirip, üzerini biraz yağ sürün. Bezeleri poşet üzerine yerleştirin ve kalan yağı fırça ile bezelerin üstlerine sürün. Üstlerine buzdolabı poşeti yerleştirin ve bir mutfak bezi ile örtüp, oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.

·        Dinlendirdiğiniz bezeleri merdane ile yaklaşık 35 cm uzunluğunda oval hamurlar şeklinde açıp, orta kısımlarına hazırladığınız kıymalı iç harcını yayın.

·        Hamurları uzunlamasına rulo şeklinde sarın ve pişirme kağıdı yerleştirilen fırın tepsisine yerleştirin. Bir bezle örtüp 30 dakika daha bekletin.

·        Ruloları yağa batırılmış bir bıçakla, yaklaşık 6 cm boyunda parçalar halinde kesin.

·        1 yumurtanın sarısını, 1 yemek kaşığı süt ile karıştırıp böreklerin üstlerine sürün ve susam serpin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üstleri kızarıncaya kadar, yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

·        Yumuşak kalmaları için üstlerini bir bezle örtün ve sıcak servis yapın.

            Afiyet olsun.