PORTAKALLI TRİLEÇE TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

Kek için:

·        5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1,5 su bardağı (265 gr ) toz şeker

·        1,5 su bardağı (165 gr ) elenmiş un

·        1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu

·        1 paket (5 gr) toz vanilin

·        1 portakal kabuğu rendesi

Sütlü şerbet için:

·        4 su bardağı (800 ml) tam yağlı süt

·        1 su bardağı (175 gr) toz şeker

·        1 kutu (200 ml) süt kreması

·        1 paket (5 gr) toz vanilin

Krema için:

·        1 paket (75 gr) toz kremşanti

·        1 su bardağı (200 ml) süt

Portakal peltesi için:

·        1 su bardağı (180 gr ) toz şeker

·        1 çay bardağı (50 gr) mısır nişastası

·        1 tutam tuz

·        2,5 su bardağı (500 ml) taze portakal suyu

·        1 portakal kabuğu rendesi

·        3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı


YAPILIŞI

·        Oda sıcaklığında beklemiş 5 adet yumurta ve 1,5 su bardağı (265 gr ) toz şekeri mikser ile iyice çırpın.

·        1,5 su bardağı (165 gr ) elenmiş un, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu, 1 paket (5 gr) toz vanilin ekleyin ve bir tel çırpıcı ile karıştırın.

·        1 portakal kabuğu rendesini ilave edip, spatula ile alttan üste karıştırarak iyice havalandırın.

·        İçi katı yağ ile iyice yağlanmış ve un serpilmiş bir borcam'a,  kek karışımınıı döküp yayın.

·        Borcam'ı 4-5 kez tezgaha hafifçe vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin ve soğumaya bırakın.

·        Sütlü şerbeti hazırlamak için, bir pişirme kabına 4 su bardağı (800 ml) tam yağlı süt, 1 su bardağı (175 gr) toz şeker, 1 kutu (200 ml) süt kreması ve 1 paket (5 gr) toz vanilini koyup orta ateşte karıştırarak kaynatın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·        Hazırladığınız kek tamamen soğuyunca, çatal ya da kürdan ile üzerinde küçük delikler açın ve sütlü şerbeti kekin üzerine döküp yayın. Şerbeti iyice çekmesi için, oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin.

·        1 paket (75 gr) toz kremşantiye, 1 su bardağı (200 ml) soğuk süt ekleyip, tamamen koyulaşana kadar mikserin hızlı devrinde çırpın.

·        Hazırladığınız kremşantiyi, kekin üzerine yayın ve bir spatula ile düzeltin (kremşantinin bir kısmını,  üstüne desen yapmak için ayırabilirsiniz). Tekrar buzdolabına koyun ve en az 1 saat soğumaya bırakın.

·        Bir pişirme kabına 1 su bardağı (180 gr ) toz şeker, 1 çay bardağı (50 gr) mısır nişastası ve 1 tutam tuz koyup karıştırın. 2,5 su bardağı (500 ml) taze sıkılmış portakal suyu ve 1 portakal kabuğu rendesi ekleyip, orta ateşte karıştırarak kaynatın.

·        Kaynama noktasına gelince, 3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı ilave edin ve tereyağın tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alıp oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.

·        Ilık hale gelen portakal peltesini, kremşantinin üzerine yayıp düzeltin.

·        1 gece buzdolabında bekletin ve dilimleyip servis yapın. Üstünü süslemek isterseniz, ayırdığınız bir miktar kremşantiyi, ince uç taktığınız bir krema sıkma torbasıyla ya da sıkma aparatıyla, birbirine paralel çizgiler şeklinde tatlınızın üzerine sıkın ve çizgilerin arasını bir kürdan ile çekip birleştirerek desenler oluşturun.

                Afiyet olsun.