MALZEMELER
Kek için:
·
5 adet yumurta (oda
sıcaklığında)
·
1,5 su bardağı (265
gr ) toz şeker
·
1,5 su bardağı (165
gr ) elenmiş un
·
1 paket (10 gr) hamur
kabartma tozu
·
1 paket (5 gr) toz
vanilin
·
1 portakal kabuğu
rendesi
Sütlü şerbet için:
·
4
su bardağı (800 ml) tam yağlı süt
·
1
su bardağı (175 gr) toz şeker
·
1
kutu (200 ml) süt kreması
·
1 paket (5 gr) toz
vanilin
Krema için:
·
1 paket (75 gr) toz kremşanti
·
1 su bardağı (200 ml)
süt
Portakal peltesi için:
·
1 su bardağı (180 gr
) toz şeker
·
1 çay bardağı (50 gr)
mısır nişastası
·
1 tutam tuz
·
2,5 su bardağı (500
ml) taze portakal suyu
·
1 portakal kabuğu
rendesi
·
3 yemek kaşığı (50
gr) tereyağı
YAPILIŞI
·
Oda
sıcaklığında beklemiş 5 adet yumurta ve 1,5
su bardağı (265 gr ) toz şekeri
mikser ile iyice çırpın.
·
1,5 su bardağı (165
gr ) elenmiş un, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozu, 1 paket (5 gr)
toz vanilin ekleyin ve bir tel çırpıcı ile karıştırın.
·
1 portakal kabuğu
rendesini ilave edip, spatula ile alttan
üste karıştırarak iyice havalandırın.
·
İçi katı yağ
ile iyice yağlanmış ve un serpilmiş bir borcam'a, kek karışımınıı döküp yayın.
·
Borcam'ı 4-5
kez tezgaha hafifçe vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
·
Önceden 180
dereceye ısıtılan fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin ve soğumaya
bırakın.
·
Sütlü
şerbeti hazırlamak için, bir pişirme kabına 4
su bardağı (800 ml) tam yağlı süt, 1 su bardağı (175 gr) toz şeker, 1 kutu (200
ml) süt kreması ve 1 paket (5 gr) toz
vanilini koyup orta ateşte karıştırarak kaynatın. Oda
sıcaklığında soğumaya bırakın.
·
Hazırladığınız
kek tamamen soğuyunca, çatal ya da kürdan ile üzerinde küçük delikler açın ve
sütlü şerbeti kekin üzerine döküp yayın. Şerbeti iyice çekmesi için, oda
sıcaklığında en az 1 saat bekletin.
·
1 paket
(75 gr) toz kremşantiye, 1 su bardağı
(200 ml) soğuk süt ekleyip, tamamen koyulaşana kadar mikserin hızlı devrinde
çırpın.
·
Hazırladığınız
kremşantiyi, kekin üzerine yayın ve bir spatula ile düzeltin (kremşantinin bir
kısmını, üstüne desen yapmak için ayırabilirsiniz).
Tekrar buzdolabına koyun ve en az 1 saat soğumaya bırakın.
·
Bir pişirme kabına 1 su bardağı (180 gr
) toz şeker, 1 çay bardağı (50 gr) mısır nişastası ve 1 tutam tuz koyup
karıştırın. 2,5
su bardağı (500 ml) taze sıkılmış portakal suyu ve 1 portakal kabuğu rendesi ekleyip, orta ateşte karıştırarak kaynatın.
·
Kaynama noktasına gelince, 3 yemek
kaşığı (50 gr) tereyağı ilave
edin ve tereyağın tamamen eriyinceye
kadar karıştırın. Ocaktan alıp oda sıcaklığında ılık hale gelmesini bekleyin.
·
Ilık hale
gelen portakal peltesini, kremşantinin üzerine yayıp düzeltin.
·
1 gece
buzdolabında bekletin ve dilimleyip servis yapın. Üstünü süslemek isterseniz,
ayırdığınız bir miktar kremşantiyi, ince uç taktığınız bir krema sıkma torbasıyla
ya da sıkma aparatıyla, birbirine paralel çizgiler şeklinde tatlınızın üzerine sıkın
ve çizgilerin arasını bir kürdan ile çekip birleştirerek desenler oluşturun.