PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ


MALZEMELER:

İç malzemeleri:

·        600 gr pırasa

·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı

·        1 yemek kaşığı (12 ml) zeytinyağı

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        2 adet yumurta

·        1 yemek kaşığı (15 gr) un

·        1 su bardağı (200 ml) süt

Hamur malzemeleri:

·        6,5 su bardağı (700 gr) elenmiş un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·        2,5 su bardağı (500 ml) su

·        1 tatlı kaşığı (5 ml) zeytinyağı

Hamuru yağlamak için:

·        1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağı

·        Yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ 

HAZIRLANMASI: 

·        Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak, 600 gr pırasayı ince ince doğrayın. Isıtılan tavaya 1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı, 1 yemek kaşığı (12 ml) zeytinyağı ve doğradığınız pırasaları koyun. 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ilave edin ve üzerine bir kapak kapatıp, ara sıra karıştırarak, pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin.

·        Bir kaba 2 adet yumurta koyup çırpın. 1 yemek kaşığı (15 gr) un ve 1 su bardağı (200 ml) süt ekleyip karıştırın.

·        Karışımı kavurduğunuz pırasalara ilave edin ve karışım suyunu çekip yoğun bir kıvam alıncaya kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan alın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        Karıştırma kabına 6,5 su bardağı (700 gr) elenmiş un ile 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz koyun. 2,5 su bardağı (500 ml) su ve 1 tatlı kaşığı (5 ml) zeytinyağı ekleyip karıştırın. Un cinsi, markadan markaya değişiklik gösterebileceği için, suyu kısım kısım, kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Kabın üzerini örtün ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.

·        Dinlenen hamuru 22 eşit parçaya bölün ve parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun. Üstlerini örtüp 15 dakika dinlendirin.

·        1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağını ve yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağını karıştırın.

·        Hamur bezelerini oklava ile açıp inceltin ve üstlerine hazırladığınız yağı fırça ile sürüp üst üste koyun. Böreğin alt katmanı olarak 12 adet ve üst katman olarak da 10 adet hamur kullanılacağı için, açıp yağladığınız hamurları 2 ayrı kısım olarak ayırın. Hamurlar tekrar açma işlemine tabi tutulacağı için her iki kümenin en üstünde yer alan hamurlara yağ sürmeyin. Yağların donması için, her iki hamur kümesini de buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.

·        Buzdolabından çıkarılan hamur kümelerini oklava ile ayrı ayrı tekrar açıp, kullanacağınız tepsi büyüklüğünde inceltin. Ben bu tarifte, 25x35 cm ölçülerinde bir tepsi kullandım. Önce 12 adetlik hamuru, yağlanmış fırın tepsisine serin ve kenarlarını esneterek tepsinin kenarlarına doğru yükseltin. Üzerine fırça ile yağ sürün ve hazırladığınız iç harcını döküp yayın. 10 adetlik hamuru da iç harcının üzerine serip, kenarları alt hamurla birleştirip yapıştırın.

·        Kalan yağı da hamurun üzerine sürün ve pişirme işlemine geçmeden önce böreğinizi bir bıçakla kare dilimler halinde kesin.

·        Önceden 160 dereceye ısıtılan fırında, üzeri kızarıncaya ve altı pişene kadar yaklaşık 2 saat kadar pişirin. Fırından çıkardığınız böreğin üzerine nemli bir mutfak bezi örtün ve 10-15 dakika bekletip servis yapın.

 

        Afiyet olsun.