MALZEMELER:
Dolgu
malzemeleri:
·
1 adet büyük boy soğan (küpler halinde
doğranmış)
·
400 gr orta yağlı dana kıyma
·
3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı
·
2 adet haşlanmış patates
·
Tuz ve karabiber
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık su
·
1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ
·
1 adet yumurta
·
1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurt
·
2 yemek kaşığı (30 ml) elma sirkesi
·
2 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında)
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
5,5 su bardağı (600 gr) elenmiş un
Üstü
için:
·
4 yemek kaşığı (60 ml) eritilmiş tereyağı
·
4 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ
YAPILIŞI:
·
Böreklerinizin iç malzemelerini hazırlamak için,
ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) kadar zeytinyağı ve minik küpler halinde
doğranmış 1 adet büyük boy soğan koyup, soğanlar yumuşayıp sararana kadar orta
ateşte kavurun.
·
400 gr orta yağlı dana kıymayı, soğanlara ilave
edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurma işlemini sürdürün. Ocaktan almadan
önce tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp
soğumaya bırakın.
·
2 adet orta boy patatesi haşlayıp rendeleyin ve kavurduğunuz
kıymaya ilave edip karıştırın.
·
Karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) ılık
süt, 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ, 1 adet
yumurta, 1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurt, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek
kaşığı (40 gr) tereyağı, 2 yemek kaşığı (30 ml) elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı
(5 gr) tuz koyup iyice karıştırın.
·
Hazırladığınız sıvı karışıma 5,5 su bardağı (600
gr) elenmiş un ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırıp, ardından ele
yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Un cinsi, markadan markaya farklılık
gösterebildiği için, unu kontrollü olarak ekleyin. Hamurun üzerini örtüp 20
dakika kadar bekletin.
·
Dinlenen hamuru 14 eşit parçaya bölün. Parçaları
yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Hamurları yağlamak için, 4 yemek kaşığı (60 ml)
eritilmiş tereyağı ile 4 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağı karıştırın.
·
Un serpilmiş tezgahın üzerinde, hazırladığınız
bezeleri yaklaşık 32 cm boyunda ve olabildiğince ince, dikdörtgen hamurlar
şeklinde açın. İlk açığınız hamurun üzerine bir fırça ile eritilmiş tereyağı ve
sıvı yağ karışımı sürün. İkinci hamuru ilk hamurun üzerine yerleştirin ve onun
üzerine de yağ sürün. Hamurun bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harcından
koyup, hamuru harcın üzerine doğru rulo şeklinde sarın. Diğer hamurları da aynı
şekilde ikişer ikişer üst üste koyup yağlayın ve iç harcı koyup rulo yapın.
Toplamda hazırladığınız 7 adet ruloyu yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve kalan
yağı üstlerine sürün.
·
Her bir ruloyu 3 eşit parça halinde kesin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstleri
kızarıncaya kadar (yaklaşık 55-60 dakika)
pişirin.