EL AÇMASI, MAYASIZ, GERÇEK ÇITIR BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER:

Dolgu malzemeleri:

·        1 adet büyük boy soğan (küpler halinde doğranmış)

·        400 gr orta yağlı dana kıyma

·        3 yemek kaşığı (45 ml) zeytinyağı

·        2 adet haşlanmış patates

·        Tuz ve karabiber

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık su

·        1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ

·        1 adet yumurta

·        1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurt

·        2 yemek kaşığı (30 ml) elma sirkesi

·        2 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        5,5 su bardağı (600 gr) elenmiş un

Üstü için:

·        4 yemek kaşığı (60 ml) eritilmiş tereyağı

·        4 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ

 

YAPILIŞI:

·        Böreklerinizin iç malzemelerini hazırlamak için, ısıtılan tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) kadar zeytinyağı ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet büyük boy soğan koyup, soğanlar yumuşayıp sararana kadar orta ateşte kavurun.

·        400 gr orta yağlı dana kıymayı, soğanlara ilave edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurma işlemini sürdürün. Ocaktan almadan önce tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        2 adet orta boy patatesi haşlayıp rendeleyin ve kavurduğunuz kıymaya ilave edip karıştırın.

·        Karıştırma kabına 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt, 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı (35 gr) yoğurt, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (40 gr) tereyağı, 2 yemek kaşığı (30 ml) elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz koyup iyice karıştırın.

·        Hazırladığınız sıvı karışıma 5,5 su bardağı (600 gr) elenmiş un ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırıp, ardından ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Un cinsi, markadan markaya farklılık gösterebildiği için, unu kontrollü olarak ekleyin. Hamurun üzerini örtüp 20 dakika kadar bekletin.

·        Dinlenen hamuru 14 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Hamurları yağlamak için, 4 yemek kaşığı (60 ml) eritilmiş tereyağı ile 4 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağı karıştırın.

·        Un serpilmiş tezgahın üzerinde, hazırladığınız bezeleri yaklaşık 32 cm boyunda ve olabildiğince ince, dikdörtgen hamurlar şeklinde açın. İlk açığınız hamurun üzerine bir fırça ile eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürün. İkinci hamuru ilk hamurun üzerine yerleştirin ve onun üzerine de yağ sürün. Hamurun bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harcından koyup, hamuru harcın üzerine doğru rulo şeklinde sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde ikişer ikişer üst üste koyup yağlayın ve iç harcı koyup rulo yapın. Toplamda hazırladığınız 7 adet ruloyu yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve kalan yağı üstlerine sürün.

·        Her bir ruloyu 3 eşit parça halinde kesin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar  (yaklaşık 55-60 dakika) pişirin.

                 Afiyet olsun.