MALZEMELER:
(8 adet pide için)
Hamur malzemeleri:
·
1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt
·
1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya
·
¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağ
·
4,5 su bardağı (510 gr) elenmiş un
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
İç
malzemeleri:
·
250 gr dana kıyma (orta yağlı)
·
2 adet kuru soğan (minik doğranmış)
·
2 adet çarliston biber (minik doğranmış)
·
2 adet kırmızı kapya biber (minik doğranmış)
·
3 adet küçük boy domates (çekirdekleri çıkarılıp,
minik doğranmış)
·
Tuz
·
Karabiber
·
Kırmızı tatlı pul biber
Üstü
için:
·
1 tatlı kaşığı un
·
2 yemek kaşığı süt
·
½ çay bardağı (50 ml) su
·
Biraz tereyağı
YAPILIŞI:
·
Karıştırma kabına 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık
süt, 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı
kaşığı (6 gr) kuru maya ve ¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağ koyup karıştırın.
·
4,5 su bardağı (510 gr) elenmiş un ve 1 tatlı
kaşığı (4 gr) tuz ilave edin. Un cinsi, markadan markaya değişiklik gösterdiği
için, unu kısım kısım kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir
hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın. Bu arada
pidenizin iç malzemelerini hazırlayın.
·
2 adet kuru soğanı minik doğrayın. Avucunuzda
sıkıp suyunu süzün ve büyük bir kaba aktarın. 2 adet çarliston biberi, 2 adet
kırmızı kapya biberi, çekirdekleri çıkarılmış 3 adet küçük boy domatesi yine minik
doğrayıp, soğanlara ilave edin. Orta yağlı 250 gr dana kıyma, tuz, karabiber ve
kırmızı tatlı pul biber ekleyip malzemeler bütünleşinceye kadar yoğurun.
·
Tezgaha biraz un serpin ve mayalanıp hacim
kazanan hamurunuzu tezgahta birkaç kez daha yoğurup, 8 eşit parçaya bölün.
Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp 15 dakika daha bekletin.
·
Bezeleri parmak uçlarınızla dışa doğru esneterek
yuvarlak hamurlar açın. Orta kısımlarına parmaklarınızla bastırıp havuz
şeklinde yuvarlak bir form verin. Ortalarına hazırladığınız kıymalı harcı
yayın.
·
Bir kasede 1 tatlı kaşığı unu, 2 yemek kaşığı
sütü ve ½ çay bardağı (50 ml) suyu karıştırın ve bir fırça ile hamurların
kenarlarına sürün.
·
Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında, kenarları
kızarıp, kıyma pişinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkınca,
kenarlarına tereyağı sürün ve sıcak servis yapın.
Afiyet
olsun.