Bursa’nın Meşhur Cantık Pidesi Tarifi

 

MALZEMELER:

(8 adet pide için)

 Hamur malzemeleri:

·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt

·        1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        ¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağ

·        4,5 su bardağı (510 gr) elenmiş un

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

İç malzemeleri:

·        250 gr dana kıyma (orta yağlı)

·        2 adet kuru soğan (minik doğranmış)

·        2 adet çarliston biber (minik doğranmış)

·        2 adet kırmızı kapya biber (minik doğranmış)

·        3 adet küçük boy domates (çekirdekleri çıkarılıp, minik doğranmış)

·        Tuz

·        Karabiber

·        Kırmızı tatlı pul biber

Üstü için:

·        1 tatlı kaşığı un

·        2 yemek kaşığı süt

·        ½ çay bardağı (50 ml) su

·        Biraz tereyağı


YAPILIŞI:

·        Karıştırma kabına 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık süt, 1,5 çay bardağı (150 ml) ılık su, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya ve ¾ çay bardağı (75 ml) sıvı yağ koyup karıştırın.

·        4,5 su bardağı (510 gr) elenmiş un ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz ilave edin. Un cinsi, markadan markaya değişiklik gösterdiği için, unu kısım kısım kontrollü olarak ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın. Bu arada pidenizin iç malzemelerini hazırlayın.

·        2 adet kuru soğanı minik doğrayın. Avucunuzda sıkıp suyunu süzün ve büyük bir kaba aktarın. 2 adet çarliston biberi, 2 adet kırmızı kapya biberi, çekirdekleri çıkarılmış 3 adet küçük boy domatesi yine minik doğrayıp, soğanlara ilave edin. Orta yağlı 250 gr dana kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı tatlı pul biber ekleyip malzemeler bütünleşinceye kadar yoğurun.

·        Tezgaha biraz un serpin ve mayalanıp hacim kazanan hamurunuzu tezgahta birkaç kez daha yoğurup, 8 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp 15 dakika daha bekletin.

·        Bezeleri parmak uçlarınızla dışa doğru esneterek yuvarlak hamurlar açın. Orta kısımlarına parmaklarınızla bastırıp havuz şeklinde yuvarlak bir form verin. Ortalarına hazırladığınız kıymalı harcı yayın.

·        Bir kasede 1 tatlı kaşığı unu, 2 yemek kaşığı sütü ve ½ çay bardağı (50 ml) suyu karıştırın ve bir fırça ile hamurların kenarlarına sürün.

·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında, kenarları kızarıp, kıyma pişinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkınca, kenarlarına tereyağı sürün ve sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.