TAVUKLU VE SEBZELİ TART TARİFİ

 

MALZEMELER:


    Hamur malzemeleri:

·        3,5 su bardağı (375 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

·        200 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)

·        3 adet yumurta sarısı

·        1/3 su bardağı (75 ml) soğuk süt

    Dolgu malzemeleri:

·        300 gr tavuk göğüs eti (haşlanmış)

·        3 yemek kaşığı (50 gr) süt kreması

·        Karabiber

·        Tuz

·        Kırmızı pul biber

·        3 adet havuç (haşlanmış ve minik doğranmış)

·        100 gr bezelye (haşlanmış)

·        150 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 yemek kaşığı süt


YAPILIŞI:                   

·        28 cm çapında bir tart kalıbını tereyağı ile yağlayın.

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (375 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı  (4 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        Küçük küpler halinde kesilmiş 200 gr soğuk tereyağı ekleyip elinizle ovalayarak, tereyağı küplerinin unlu karışımla bütünleşmesini ve ekmek kırıntısı görünümü almasını sağlayın.

·        Çırpılmış 3 adet yumurta sarısı ve 1/3 su bardağı (75 ml) soğuk süt ekleyip 3-4 dakika kadar iyice yoğurarak tart hamurunuzu hazırlayın.

·        Hamuru ikiye bölün. Parçalardan biri taban hamuru, diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır. Taban hamurunuz için biraz daha büyük bir parça ayırın.

·        Hazırladığınız taban hamurunu, iki adet buzdolabı poşeti arasına yerleştirin ve merdane ile inceltip, tart kalıbınızın çapından 4 parmak kadar daha büyük bir hamur açın. Ben bu tarifte 28 cm çapında bir tart kalıbı kullandım.

·        Taban hamurunu tart kalıbına aktarın ve parmaklarınızla bastırıp hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan taşan hamur parçalarını kesip çıkartın. Bir çatal ile taban hamurunun üstünde minik delikler oluşturun.

·        Kapak hamurunu da merdane ile aynı şekilde açın ancak delikler oluşturmayın.

·        İç harcını hazırlamak için, bir kaba haşlanmış ve didiklenmiş 300 gr kadar tavuk göğüs eti koyun. 3 yemek kaşığı (50 gr) süt kreması ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ilavesiyle tatlandırıp, taban hamurunun üzerine yayın. 3 adet haşlanmış (minik doğranmış) havuç ve 100 gr haşlanmış bezelyeyi de tavuk etlerinin üzerine yaydıktan sonra,  150 gr kadar rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.

·        Hazırladığınız kapak hamurunu, dolgu malzemesinin üzerine kapatın ve kenarları bastırıp yapıştırın. Hamurun üstünde artı şeklinde ya da farklı şekilde kesikler oluşturun.

·        Üstüne 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı süt karışımı sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar,  40 – 45 dakika pişirip servis yapın.

                Afiyet olsun.