MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
·
3,5 su bardağı (375 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz
·
200 gr soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
·
3 adet yumurta sarısı
·
1/3 su bardağı (75 ml) soğuk süt
Dolgu malzemeleri:
·
300 gr tavuk göğüs eti (haşlanmış)
·
3 yemek kaşığı (50 gr) süt kreması
·
Karabiber
·
Tuz
·
Kırmızı pul biber
·
3 adet havuç (haşlanmış ve minik
doğranmış)
·
100 gr bezelye (haşlanmış)
·
150 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
Üstü için:
·
1 adet yumurta sarısı
·
1 yemek kaşığı süt
YAPILIŞI:
·
28 cm çapında bir tart kalıbını tereyağı
ile yağlayın.
·
Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (375 gr)
unu ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu
birlikte eleyin.
·
Küçük küpler halinde kesilmiş 200 gr soğuk
tereyağı ekleyip elinizle ovalayarak, tereyağı küplerinin unlu karışımla bütünleşmesini
ve ekmek kırıntısı görünümü almasını sağlayın.
·
Çırpılmış 3 adet yumurta sarısı ve 1/3 su bardağı
(75 ml) soğuk süt ekleyip 3-4 dakika kadar iyice yoğurarak tart hamurunuzu
hazırlayın.
·
Hamuru ikiye bölün. Parçalardan biri taban
hamuru, diğeri ise kapak hamuru olarak kullanılacaktır. Taban hamurunuz için
biraz daha büyük bir parça ayırın.
·
Hazırladığınız taban hamurunu, iki adet
buzdolabı poşeti arasına yerleştirin ve merdane ile inceltip, tart kalıbınızın
çapından 4 parmak kadar daha büyük bir hamur açın. Ben bu tarifte 28 cm çapında
bir tart kalıbı kullandım.
·
Taban hamurunu tart kalıbına aktarın ve
parmaklarınızla bastırıp hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın. Kenarlardan
taşan hamur parçalarını kesip çıkartın. Bir çatal ile taban hamurunun üstünde
minik delikler oluşturun.
·
Kapak hamurunu da merdane ile aynı şekilde
açın ancak delikler oluşturmayın.
·
İç harcını hazırlamak için, bir kaba
haşlanmış ve didiklenmiş 300 gr kadar tavuk göğüs eti koyun. 3 yemek kaşığı (50
gr) süt kreması ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
ilavesiyle tatlandırıp, taban hamurunun üzerine yayın. 3 adet haşlanmış (minik
doğranmış) havuç ve 100 gr haşlanmış bezelyeyi de tavuk etlerinin üzerine
yaydıktan sonra, 150 gr kadar
rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
·
Hazırladığınız kapak hamurunu, dolgu
malzemesinin üzerine kapatın ve kenarları bastırıp yapıştırın. Hamurun üstünde
artı şeklinde ya da farklı şekilde kesikler oluşturun.
·
Üstüne 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek
kaşığı süt karışımı sürün ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında üzeri hafif
kızarıncaya kadar, 40 – 45 dakika
pişirip servis yapın.