PİZZA EKMEK TARİFİ

 

MALZEMELER:

·        1,5 çay bardağı (150 ml) su

·        1 çay bardağı (100 ml) süt

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya

·        4 su bardağı (450 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz

·        1 küçük çay bardağı (80 ml) zeytinyağı

·        2 diş sarımsak (rendelenmiş)

·        ½ demet taze fesleğen (ince kıyılmış)

·        Zeytin

·        1 su bardağı (140 gr) Mozzarella peyniri (rendelenmiş)

·        4 – 5 adet çeri domates

·        Susam


YAPILIŞI:

·        Bir kaba 1,5 çay bardağı (150 ml) su, 1 çay bardağı (100 ml) süt, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 2 yemek kaşığı (20 gr) un ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker koyup karıştırın. 10 dakika bekletin.

·        Derin bir karıştırma kabına 4 su bardağı (430 gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Bir süre de elinizle yoğurup, malzemelerin özdeş hale gelmesini sağlayın.

·        Hamuru, tezgahın üzerine aktarın. Kenarlarından tutup çekerek esnetin, kenarlarını üst üste katlayın ve kaldırıp tezgaha vurun. Toparlayıp aynı şekilde yeniden esnetip katlayın. Katlama ve tezgaha vurma işlemine, hamur elastikiyet kazanıp pürüzsüz bir hale gelene kadar,  en az 5-6 dakika süre ile devam edin.

·        Formunu alan hamuru kabın içine aktarıp, üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru, un serptiğiniz tezgah üzerine aktarın ve hamurun üstüne de biraz un serpin. Merdane ile yaklaşık 1 cm kalınlığında yuvarlak bir hamur açın.

·        Fırın tepsisine pişirme kağıdı yarlaştirip üzerine mısır unu serpin. Hamuru tepsiye aktarın ve kenarlarına parmaklarınızla bastırıp biraz inceltin. İncelttiğiniz kısma mozarella peyniri serpiştirin ve bir yemek kaşığı kadar sütle ıslatın. Hamurun  kenarlarını peynirin üzerine kapatın ve bastırıp yapıştırın. Böylece kenarlarda 2 parmak kalınlığında peynir dolgulu bir çerçeve oluşacaktır. Bir rulet ya da bıçakla hamurun üstünde üçgen dilimler şeklinde kesikler oluşturun.

·        Üst malzemelerini hazırlamak için, yarım demet taze fesleğeni yıkayıp, saplarından ayırın ve ince kıyın. 2 diş sarımsağı rendeleyin. Bir kaseye 1 küçük çay bardağı (80 ml) zeytinyağı koyun ve hazırladığınız fesleğen ve sarımsakları ekleyip karıştırın.

·        Hazırladığınız sosu, hamurunuzun kesikleri arasına dökün ve bir fırça yardımıyla hamurun üzerine yayın. Kenarlarda oluşturduğunuz çerçevenin üstüne sadece zeytinyağı sürün ve susam serpin.

·        Üzerine rendelenmiş mozzarella peyniri serpiştirin. Çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin dilimleri ve çeri domateslerle süsleyin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25 – 30 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.

                Afiyet olsun.