MALZEMELER:
·
1,5 çay bardağı (150 ml) su
·
1 çay bardağı (100 ml) süt
·
2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya
·
4 su bardağı (450 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz
·
1 küçük çay bardağı (80 ml) zeytinyağı
·
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
·
½ demet taze fesleğen (ince kıyılmış)
·
Zeytin
·
1 su bardağı (140 gr) Mozzarella peyniri
(rendelenmiş)
·
4 – 5 adet çeri domates
·
Susam
YAPILIŞI:
·
Bir kaba 1,5 çay bardağı (150 ml) su, 1 çay
bardağı (100 ml) süt, 2 tatlı kaşığı (10 gr) kuru maya, 2 yemek kaşığı (20 gr)
un ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) toz şeker koyup karıştırın. 10 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 4 su bardağı (430
gr) un ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
Tahta bir kaşıkla orta bölümünü havuz şeklinde
açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı bu boşluğa dökün. Kenar kısımlardaki unu,
havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Bir süre de
elinizle yoğurup, malzemelerin özdeş hale gelmesini sağlayın.
·
Hamuru, tezgahın üzerine aktarın. Kenarlarından
tutup çekerek esnetin, kenarlarını üst üste katlayın ve kaldırıp tezgaha vurun.
Toparlayıp aynı şekilde yeniden esnetip katlayın. Katlama ve tezgaha vurma işlemine,
hamur elastikiyet kazanıp pürüzsüz bir hale gelene kadar, en az 5-6 dakika süre ile devam edin.
·
Formunu
alan hamuru kabın içine aktarıp, üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru, un serptiğiniz tezgah
üzerine aktarın ve hamurun üstüne de biraz un serpin. Merdane ile yaklaşık 1 cm
kalınlığında yuvarlak bir hamur açın.
·
Fırın tepsisine pişirme kağıdı yarlaştirip
üzerine mısır unu serpin. Hamuru tepsiye aktarın ve kenarlarına parmaklarınızla
bastırıp biraz inceltin. İncelttiğiniz kısma mozarella peyniri serpiştirin ve
bir yemek kaşığı kadar sütle ıslatın. Hamurun
kenarlarını peynirin üzerine kapatın ve bastırıp yapıştırın. Böylece
kenarlarda 2 parmak kalınlığında peynir dolgulu bir çerçeve oluşacaktır. Bir
rulet ya da bıçakla hamurun üstünde üçgen dilimler şeklinde kesikler oluşturun.
·
Üst
malzemelerini hazırlamak için, yarım demet taze
fesleğeni yıkayıp, saplarından ayırın ve ince kıyın. 2 diş sarımsağı rendeleyin.
Bir kaseye 1 küçük çay bardağı (80 ml) zeytinyağı koyun ve
hazırladığınız fesleğen ve sarımsakları ekleyip karıştırın.
·
Hazırladığınız sosu, hamurunuzun kesikleri
arasına dökün ve bir fırça yardımıyla hamurun üzerine yayın. Kenarlarda
oluşturduğunuz çerçevenin üstüne sadece zeytinyağı sürün ve susam serpin.
·
Üzerine rendelenmiş mozzarella peyniri
serpiştirin. Çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin dilimleri ve çeri domateslerle
süsleyin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan
fırında 25 – 30 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.