MALZEMELER
·
¾
çay bardağı (80 ml) ılık süt
·
2
yemek kaşığı (30 gr) toz şeker
·
1
tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
2
su bardağı (240 gr) un
·
1
tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 adet
yumurta (oda sıcaklığında)
·
2
yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·
Beyaz
peynir (125 gr)
·
¼
demet maydanoz
· Üstüne sürmek için: 1 adet yumurta sarısı ve biraz tereyağı
YAPILIŞI
·
İç malzemelerini hazırlamak için 125 gr beyaz
peyniri ezin. ¼ demet maydanozu ince kıyıp, ezdiğiniz peynirle karıştırın.
·
Bir kaseye ¾
çay bardağı (80 ml) ılık süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ve 1 tatlı
kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10
dakika bekletin.
·
Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet
yumurtayı çırpın.
·
Karıştırma kabına 2 su bardağı (240 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr)
tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın.
Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı
karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru
yoğurun. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağını hamura ilave
edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir
hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.
·
Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1
saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha
yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayıp,
ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturun.
·
Merdane
ile her bir bezeden oval görünümde hamurlar açın. Orta kısımlarına
hazırladığınız peynirli iç harcından koyup, hamurun kenarlarını üstte
birleştirip yapıştırın. Uçlarını biraz sivriltip pide şekli verin ve birleştirdiğiniz
kısım altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı
olarak yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.
·
Çırpılmış
1 adet yumurta sarısını pidelerin üzerine sürün. Keskin bir bıçakla hamurların
üzerinde uzunlamasına bir kesik oluşturun ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana
kadar) pişirin.
·
Fırından çıkan
poğaçalar henüz sıcakken, üstlerine tereyağı sürün ve ilk sıcaklığının
geçmesini bekleyip servis yapın.
Afiyet olsun.