Peynirli Mini Pide Tarifi

 

MALZEMELER 

·        ¾ çay bardağı (80 ml) ılık süt

·        2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        2 su bardağı (240 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        Beyaz peynir (125 gr)

·        ¼ demet maydanoz

·        Üstüne sürmek için: 1 adet yumurta sarısı ve biraz tereyağı 

YAPILIŞI 

·        İç malzemelerini hazırlamak için 125 gr beyaz peyniri ezin. ¼ demet maydanozu ince kıyıp, ezdiğiniz peynirle karıştırın.

·        Bir kaseye ¾ çay bardağı (80 ml) ılık süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı çırpın.

·        Karıştırma kabına 2 su bardağı (240 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.

·        Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayıp, ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturun.

·        Merdane ile her bir bezeden oval görünümde hamurlar açın. Orta kısımlarına hazırladığınız peynirli iç harcından koyup, hamurun kenarlarını üstte birleştirip yapıştırın. Uçlarını biraz sivriltip pide şekli verin ve birleştirdiğiniz kısım altta kalacak şekilde, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        Çırpılmış 1 adet yumurta sarısını pidelerin üzerine sürün. Keskin bir bıçakla hamurların üzerinde uzunlamasına bir kesik oluşturun ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,  yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.

·        Fırından çıkan poğaçalar henüz sıcakken, üstlerine tereyağı sürün ve ilk sıcaklığının geçmesini bekleyip servis yapın.

 

                Afiyet olsun.