ELMALI ÇÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        1 su bardağı (200 ml) ılık süt

·        3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        4 su bardağı (440 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) tuz

·        3 yemek kaşığı (35 ml) sıvı yağ

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

İç malzemeleri:

·        3 adet büyük boy elma

·        1 çay bardağı (80 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (3 gr) toz tarçın

·        1 çay bardağı (60 gr) kuru üzüm

·        1 çay bardağı (50 gr) dövülmüş ceviz

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 yemek kaşığı süt

 

YAPILIŞI:

İç harcının hazırlanması:

·        3 adet büyük boy elmanın kabuklarını soyup, rendeleyin. Tencereye koyup, 1 çay bardağı (80 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (3 gr) toz tarçın ilave edip karıştırın.

·        Tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte, elmalar suyunu çekinceye kadar pişirin.

·        1 çay bardağı (60 gr) kuru üzüm ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.

·        Son olarak 1 çay bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

·        1 su bardağı (200 ml) ılık süte, 3 yemek kaşığı (45 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya ekleyip karıştırın. Karışımı 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 4 su bardağı (440 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın ve hazırladığınız mayalı karışımı, 3 yemek kaşığı (35 ml) sıvı yağı ve oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı havuza aktarın. Kenarlardaki unu, sıvı karışıma yavaş yavaş yedirerek tahta kaşıkla karıştırın.

·        Bir süre kabın içinde yoğuracağınız hamurunuzu tezgahın üzerine aktarıp, orta bölümüne oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (35 gr) tereyağı yerleştirin. Hamurunuz tereyağı ile bütünleşip, yumuşak, esnek ve pürüzsüz bir form alıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemini, hamuru çekip esnetme, sonra da katlayıp tezgaha vurma yöntemiyle yaparsanız daha esnek ve pürüzsüz bir hamur oluşturabilirsiniz. Hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru 2 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı merdane ile 24 x 26 cm boyutlarında düzgün dikdörtgen şeklinde açın.

·        Hazırladığınız elmalı iç harcının yarısını, birinci hamurun orta bölümüne (diklemesine) yayın. Hamurun her iki kenar bölümlerini, yaklaşık 2 cm eninde ve 8 cm boyunda şeritler halinde kesin. Şeritleri atkı şeklinde çapraz olarak üst üste koyun. İkinci sıradaki çapraz atkının uçlarını öne doğru alın ve birinci sıradaki atkı uçlarını ikincinin altından geçirip, uçları yukarıda birleştirip yapıştırın (işlemin yapılışı ile ilgili olarak videoyu izleyiniz). Diğer atkılara da aynı şekil ve sıra ile aynı işlemi uygulayıp, hamurun üzerinde örgü görünümünde bir desen oluşturun.

·        Aynı şekilde ikinci hamurunuzu da hazırlayıp, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin. 1 adet yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı süt ile çırpın ve bir fırça ile çöreklerinizin üzerine sürün.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25 – 30 dakika pişirin.

                       Afiyet olsun.