ÇİKOLATALI CASTELLA KEK TARİFİ

 

MALZEMELER

·        6 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        Yarım su bardağı (100 ml) süt

·        100 gr tereyağı

·        1 su bardağı (100 gr) kek unu

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 çay bardağı (100 gr) toz şeker

·        1 tutam tuz

Üstü için:

·        ¾ çay bardağı (75 ml) süt kreması

·        100 gr çikolata


YAPILIŞI

·        11 x 25 x 8 cm ebatlarındaki dikdörtgen kek kalıbını katı yağ ile yağlayın ve içine pişirme kağıdı yerleştirin. Pişirme işlemi sırasında kek hacim kazanacağından, taşmaması için, pişirme kağıdının kalıp kenarlarından 3-4 parmak daha yüksek olarak yerleştirilmesi gerekmektedir. Kek kalıbının dış yüzeyini de alüminyum folyo ile kaplayın.

·        Oda sıcaklığındaki 6 adet yumurtanın sarıları ile aklarını ayırıp ayrı kaplara koyun.

·        Pişirme kabına yarım su bardağı (100 ml) süt ve 100 gr tereyağı koyun ve orta ısıda tereyağı eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın (kaynatmayın).

·        1 su bardağı kadar (100 gr) kek ununu karıştırma kabına eleyin ve ısıttığınız süt/tereyağı karışımını ilave ederken, çırpıcı ile sürekli karıştırın.

·        Yumurta sarılarını tek tek ilave ederek, karıştırma işlemine devam edin. Son olarak da 1 paket (5 gr) toz vanilya ekleyin.

·        Ayırdığınız yumurta aklarına 1 tutam tuz ekleyin ve köpürünceye kadar mikser ile karıştırın. 1 çay bardağı (100 gr) toz şekeri kısım kısım ilave edin ve mikserin orta-hızlı devrinde çırpın. Karışım, mikserin ucundan damlamayan yoğun bir kıvam alıncaya kadar çırpma işlemine devam edin. Bu işlem sırasında kullanacağınız kabın derin ve kuru, mikser uçlarının da kuru olması gerekmektedir.

·        Karışımı, daha önce hazırladığınız unlu karışıma kısım kısım ekleyip, malzemeler tümüyle bütünleşinceye kadar tel çırpıcı ile aynı yönde karıştırın. Son olarak bir spatula ile karıştırıp havalandıracağınız kek karışımını kalıba aktarıp üzerini düzeltin. Hava kabarcıklarının çıkması için kalıbın tabanını birkaç kez tezgaha vurun.

·        Kalıbı bir parmak kadar sıcak su doldurulan bir tepsi içine yerleştirin ve önceden 150 dereceye ısıtılan fırında 65 – 70 dakika kadar pişirip, soğumaya bırakın.

·        Isıya dayanıklı bir kaba ¾ çay bardağı (75 ml) süt kreması ve 100 gr çikolata koyup, bein marie usulü ile eritin.

·        Eriyen çikolatayı kekin üzerine döküp yayın. Oda sıcaklığında çikolata soğuyup sertleşince, kekinizi dilimleyip servis yapın.

                Afiyet olsun.