MALZEMELER
·
6 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
Yarım su bardağı (100 ml) süt
·
100 gr tereyağı
·
1 su bardağı (100 gr) kek unu
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
1 çay bardağı (100 gr) toz şeker
·
1 tutam tuz
Üstü için:
·
¾ çay bardağı (75 ml) süt kreması
·
100 gr çikolata
YAPILIŞI
·
11 x 25 x 8 cm ebatlarındaki dikdörtgen kek
kalıbını katı yağ ile yağlayın ve içine pişirme kağıdı yerleştirin. Pişirme
işlemi sırasında kek hacim kazanacağından, taşmaması için, pişirme kağıdının
kalıp kenarlarından 3-4 parmak daha yüksek olarak yerleştirilmesi
gerekmektedir. Kek kalıbının dış yüzeyini de alüminyum folyo ile kaplayın.
·
Oda sıcaklığındaki 6 adet yumurtanın sarıları
ile aklarını ayırıp ayrı kaplara koyun.
·
Pişirme kabına yarım su bardağı (100 ml) süt ve
100 gr tereyağı koyun ve orta ısıda tereyağı eriyinceye kadar karıştırarak
ısıtın (kaynatmayın).
·
1 su bardağı kadar (100 gr) kek ununu karıştırma
kabına eleyin ve ısıttığınız süt/tereyağı karışımını ilave ederken, çırpıcı ile
sürekli karıştırın.
·
Yumurta sarılarını tek tek ilave ederek,
karıştırma işlemine devam edin. Son olarak da 1 paket (5 gr) toz vanilya
ekleyin.
·
Ayırdığınız yumurta aklarına 1 tutam tuz ekleyin
ve köpürünceye kadar mikser ile karıştırın. 1 çay bardağı (100 gr) toz şekeri
kısım kısım ilave edin ve mikserin orta-hızlı devrinde çırpın. Karışım,
mikserin ucundan damlamayan yoğun bir kıvam alıncaya kadar çırpma işlemine
devam edin. Bu işlem sırasında kullanacağınız kabın derin ve kuru, mikser uçlarının
da kuru olması gerekmektedir.
·
Karışımı, daha
önce hazırladığınız unlu karışıma kısım kısım ekleyip, malzemeler tümüyle
bütünleşinceye kadar tel çırpıcı ile aynı yönde karıştırın. Son olarak bir
spatula ile karıştırıp havalandıracağınız kek karışımını kalıba aktarıp üzerini
düzeltin. Hava kabarcıklarının çıkması için kalıbın tabanını birkaç kez tezgaha
vurun.
·
Kalıbı bir
parmak kadar sıcak su doldurulan bir tepsi içine yerleştirin ve önceden 150
dereceye ısıtılan fırında 65 – 70 dakika kadar pişirip, soğumaya bırakın.
·
Isıya dayanıklı bir kaba ¾ çay bardağı (75 ml)
süt kreması ve 100 gr çikolata koyup, bein marie usulü ile eritin.
·
Eriyen çikolatayı
kekin üzerine döküp yayın. Oda sıcaklığında çikolata soğuyup sertleşince,
kekinizi dilimleyip servis yapın.