MALZEMELER:
·
125 gr tereyağı
·
6 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
3 yemek kaşığı (35 gr) mısır nişastası
·
1 çay bardağı (55 gr) pudra şekeri
·
3 su bardağı kadar (300 gr) un (kontrollü ekleyin)
·
Üstü için: Pudra şekeri ve Çiğ badem (tercihe bağlı)
YAPILIŞI:
·
125 gr tereyağını eritin. Eritme sırasında oluşan beyaz tortulardan
tümüyle arınması gerektiğinden, ince delikli bir süzgeçten süzüp saf hale
gelmesini sağlayın (en önemli püf noktasıdır) . Buzdolabına koyun ve soğuyup biraz
sertleşmesini sağlayın (dondurmayın).
·
Buzdolabından çıkardığınız tereyağını karıştırma
kabına aktarıp, 6 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ ilave edin. Üzerine 1 paket (5
gr) toz vanilyayı, 3 yemek kaşığı (35 gr) mısır nişastasını ve 1 çay bardağı
(55 gr) pudra şekerini birlikte eleyip, spatula ile ezerek karıştırın. Son olarak 3 su bardağı kadar (300 gr) unu, karışımın
üzerine kısım kısım eleyip karıştırın ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur
oluşuncaya kadar kabın içinde elinizle yoğurun. Markasına göre, kullanılacak un
miktarı farklılık gösterebileceği için, unun kısım kısım ve kontrollü olarak
ilave edilerek yoğurma işleminin yapılması gereklidir. Oluşturacağınız hamurun
dokusunun nasıl olması gerektiği konusunda lütfen videoyu izleyiniz.
·
Hamurunuzdan parçalar alın ve avucunuzda yuvarlayarak kalın hamur
çubukları oluşturun. Çubukları 2-3 parmak boyunda parçalar halinde kesin.
Tercihinize bağlı olarak, ister geleneksel un kurabiyesi formunda dikdörtgen
(ya da baklava dilimi şeklinde), isterseniz ceviz büyüklüğünde parçalar halinde
yuvarlayıp şekil verebilirsiniz. Kurabiyelerin üstünde, çatalla düz çizgiler
halinde motifler oluşturabileceğiniz gibi, farklı motifler de
oluşturabilirsiniz. Yine tercihinize bağlı olarak üstlerine çiğ badem
yerleştirebilirsiniz.
·
Kurabiyeleri pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı
olarak dizin ve önceden 150 dereceye ısıtılan fırında 25- 30 dakika kadar
pişirin. Üstleri kızarmadan fırından çıkarın ve oda sıcaklığında tamamen
soğumadan kurabiyelerinizi ellemeyin.
·
Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.