Un Kurabiyesi Tarifi

 

MALZEMELER:


·        125 gr tereyağı

·        6 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        3 yemek kaşığı (35 gr) mısır nişastası

·        1 çay bardağı (55 gr) pudra şekeri

·        3 su bardağı kadar (300 gr) un (kontrollü ekleyin)

·        Üstü için: Pudra şekeri ve Çiğ badem (tercihe bağlı)


YAPILIŞI:

·        125 gr tereyağını eritin. Eritme sırasında oluşan beyaz tortulardan tümüyle arınması gerektiğinden, ince delikli bir süzgeçten süzüp saf hale gelmesini sağlayın (en önemli püf noktasıdır) . Buzdolabına koyun ve soğuyup biraz sertleşmesini sağlayın (dondurmayın).

·        Buzdolabından çıkardığınız tereyağını karıştırma kabına aktarıp, 6 yemek kaşığı (60 ml) sıvı yağ ilave edin. Üzerine 1 paket (5 gr) toz vanilyayı, 3 yemek kaşığı (35 gr) mısır nişastasını ve 1 çay bardağı (55 gr) pudra şekerini birlikte eleyip, spatula ile ezerek karıştırın.  Son olarak 3 su bardağı kadar (300 gr) unu, karışımın üzerine kısım kısım eleyip karıştırın ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur oluşuncaya kadar kabın içinde elinizle yoğurun. Markasına göre, kullanılacak un miktarı farklılık gösterebileceği için, unun kısım kısım ve kontrollü olarak ilave edilerek yoğurma işleminin yapılması gereklidir. Oluşturacağınız hamurun dokusunun nasıl olması gerektiği konusunda lütfen videoyu izleyiniz.

·        Hamurunuzdan parçalar alın ve avucunuzda yuvarlayarak kalın hamur çubukları oluşturun. Çubukları 2-3 parmak boyunda parçalar halinde kesin. Tercihinize bağlı olarak, ister geleneksel un kurabiyesi formunda dikdörtgen (ya da baklava dilimi şeklinde), isterseniz ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayıp şekil verebilirsiniz. Kurabiyelerin üstünde, çatalla düz çizgiler halinde motifler oluşturabileceğiniz gibi, farklı motifler de oluşturabilirsiniz. Yine tercihinize bağlı olarak üstlerine çiğ badem yerleştirebilirsiniz.

·        Kurabiyeleri pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve önceden 150 dereceye ısıtılan fırında 25- 30 dakika kadar pişirin. Üstleri kızarmadan fırından çıkarın ve oda sıcaklığında tamamen soğumadan kurabiyelerinizi ellemeyin.

·        Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.

                Afiyet olsun.