TAVUKLU KAŞARLI TOMBİK BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER:

 

Hamur malzemeleri:

·        Yarım su bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya

·        Elenmiş, tepeleme 2 su bardağı (250 gr) un

·        1 çay kaşığı (4 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1,5 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

İç malzemeleri:

·        2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ

·        1 adet kuru soğan (minik doğranmış)

·        1 diş sarımsak (ezilmiş)

·        300 gr kalça but tavuk eti (minik doğranmış)

·        1 adet kırmızı kapya biber (minik doğranmış)

·        1 adet yeşilbiber (minik doğranmış)

·        Tuz, köri, kırmızı pul biber, karabiber

·        75 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

Üstü için:

·        1 çay bardağı (50 gr) un

·        Yarım çay bardağı (50 ml) su

·        1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI:

·        İç malzemeleri hazırlamak için, tavaya 2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ koyun. Minik doğranmış 1 adet kuru soğan koyup, soğanlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte kavurun. 1 diş ezilmiş sarımsak ve minik doğranmış 300 gr tavuk (kalça but) eti ilave edip, kavurma işlemine devam edin.

·        Tuz, köri, kırmızı pul biber ve karabiber ilavesiyle tatlandırın. Minik doğranmış 1 adet kırmızı kapya biber ve 1 adet yeşilbiber ekleyip, tavuklar pişip, yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp bir kaba aktarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

·        75 gr kadar kaşar peynirini rendeleyip bir tabağa koyun.

·        Bir kaseye yarım su bardağı (100 ml) ılık süt, 1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya koyup karıştırın ve kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına elenmiş, tepeleme 2 su bardağı (250 gr) un ve 1 çay kaşığı (4 gr) tuz koyup karıştırın. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Çırpılmış, oda sıcaklığında bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Önce kabın içinde, sonra da un serpilen mutfak tezgahının üzerinde hamuru yoğurun. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 1,5 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı ilave edin ve pürüzsüz bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemine devam edin.

·        Hamuru tekrar karıştırma kabına aktarıp üzerini örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha yoğurup toparlayın ve 8 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve üstlerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Merdane ile bezelerinizden ince, yuvarlak hamurlar açın. Ortalarına rendelenmiş kaşar peyniri ve hazırladığınız iç harcından koyup, hamuru kenarlarından yukarı doğru torba şeklinde toplayın. Parmaklarınızla bastırıp, birleştirdiğiniz kenarları sıkıca yapıştırın ve birleşme yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerini örtüp 1o dakika kadar bekletin.

·        1 çay bardağı (50 gr) una, yarım çay bardağı (50 ml) su ilave edip karıştırın ve ince uçlu bir sıkma aparatına (ya da krema sıkma torbasına) doldurun.

·        Dinlendirdiğiniz hamurların üstlerine yumurta sarısı sürün. Sıkma aparatına doldurduğunuz karışım ile hamurların üstlerinde ince desenler oluşturun.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 – 35 dakika pişirip servis yapın.

Afiyet olsun.