MALZEMELER:
Hamur
malzemeleri:
·
Yarım su bardağı (100 ml) ılık süt
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya
·
Elenmiş, tepeleme 2 su bardağı (250 gr) un
·
1 çay kaşığı (4 gr) tuz
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1,5 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında)
İç
malzemeleri:
·
2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ
·
1 adet kuru soğan (minik doğranmış)
·
1 diş sarımsak (ezilmiş)
·
300 gr kalça but tavuk eti (minik doğranmış)
·
1 adet kırmızı kapya biber (minik doğranmış)
·
1 adet yeşilbiber (minik doğranmış)
·
Tuz, köri, kırmızı pul biber, karabiber
·
75 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
Üstü
için:
·
1 çay bardağı (50 gr) un
·
Yarım çay bardağı (50 ml) su
·
1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI:
·
İç malzemeleri hazırlamak için, tavaya 2 yemek
kaşığı (30 ml) sıvı yağ koyun. Minik doğranmış 1 adet kuru soğan koyup,
soğanlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte kavurun. 1 diş ezilmiş sarımsak ve
minik doğranmış 300 gr tavuk (kalça but) eti ilave edip, kavurma işlemine devam
edin.
·
Tuz, köri, kırmızı pul biber ve karabiber ilavesiyle
tatlandırın. Minik doğranmış 1 adet kırmızı kapya biber ve 1 adet yeşilbiber ekleyip,
tavuklar pişip, yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp bir kaba
aktarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
·
75 gr kadar kaşar peynirini rendeleyip bir tabağa
koyun.
·
Bir kaseye yarım su bardağı (100 ml) ılık süt, 1
tatlı kaşığı (5 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (6 gr) kuru maya koyup karıştırın
ve kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.
·
Karıştırma kabına elenmiş, tepeleme 2 su bardağı
(250 gr) un ve 1 çay kaşığı (4 gr) tuz koyup karıştırın. Tahta bir kaşıkla
ortasını havuz şeklinde açın. Çırpılmış, oda sıcaklığında bir adet yumurtayı ve
hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Önce kabın içinde,
sonra da un serpilen mutfak tezgahının üzerinde hamuru yoğurun. Son olarak, oda
sıcaklığında yumuşamış 1,5 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı ilave edin ve pürüzsüz
bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemine devam edin.
·
Hamuru tekrar karıştırma kabına aktarıp üzerini
örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha
yoğurup toparlayın ve 8 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun
ve üstlerini örtüp 10 dakika bekletin.
·
Merdane ile bezelerinizden ince, yuvarlak
hamurlar açın. Ortalarına rendelenmiş kaşar peyniri ve hazırladığınız iç
harcından koyup, hamuru kenarlarından yukarı doğru torba şeklinde toplayın.
Parmaklarınızla bastırıp, birleştirdiğiniz kenarları sıkıca yapıştırın ve
birleşme yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerini örtüp
1o dakika kadar bekletin.
·
1 çay bardağı (50 gr) una, yarım çay bardağı (50
ml) su ilave edip karıştırın ve ince uçlu bir sıkma aparatına (ya da krema
sıkma torbasına) doldurun.
·
Dinlendirdiğiniz hamurların üstlerine yumurta
sarısı sürün. Sıkma aparatına doldurduğunuz karışım ile hamurların üstlerinde
ince desenler oluşturun.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 – 35 dakika
pişirip servis yapın.
Afiyet
olsun.