MALZEMELER
Hamur malzemeleri:
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık su
·
1 çay bardağı (100 ml) ılık süt
·
1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
·
1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
1 çay bardağı (100 gr) yoğurt (oda sıcaklığında)
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
· 4 su bardağı (440 gr) elenmiş un
İç malzemeleri:
·
5 yemek kaşığı (75 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·
1,5 su bardağı (290 gr) tahin
·
2,5 çay bardağı (225 gr) toz şeker
· 1,5 çay bardağı (75 gr) dövülmüş ceviz
Üstü için:
·
2 yemek kaşığı pekmez
·
1 çay bardağı (100 ml) su
· 150 gr susam
YAPILIŞI
·
Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) ılık su, 1 çay bardağı (100 ml)
ılık süt, 1 yemek kaşığı (15 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup
karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için kabın üzerini örtüp 10 dakika
bekletin.
· Karıştırma kabına 1 adet yumurta koyup çırpın ve 1 çay bardağı
(100 gr) yoğurt ekleyip karıştırın. Mayalı karışımı ve 1 tatlı kaşığı (5 gr)
tuzu ilave edin. 4 su bardağı (440 gr) elenmiş unu da kısım kısım ekleyip
pürüzsüz bir hamur yoğurun.
(Önemli Not: Kullanacağınız unun cinsi, markadan
markaya farklılık göstereceği için, kullanılacak 4 su bardağı unu kontrollü
olarak ekleyin. Oluşturacağınız hamur, yumuşak ve hafif yapışkan bir hamur
olmalıdır. Çok yapışkan ya da çok sert bir hamur olmamalıdır)
·
Yoğurduğunuz hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 2 saat
bekletin.
·
Bir kaba 1,5 su bardağı (290 gr) tahin ve 2,5 çay bardağı (225 gr)
toz şeker koyup, şeker eriyene kadar mikserle karıştırın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru biraz daha yoğurun ve 8 eşit parça
halinde kesin.
·
Parçaları, un serpilen tezgah üzerinde yuvarlayıp bezeler
oluşturun. Kurumamaları için üstlerini örtün ve 15 dakika bekletin.
·
Bezeleri merdane ile oval, uzun ve ince hamurlar şeklinde açın.
Üstlerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı sürün. Sonra da hazırladığınız
tahin/şeker karışımını sürüp, dövülmüş cevizleri serpiştirin.
·
Hamurlarınızı rulo halinde sarıp simit şekli verin. Pişirme kağıdı
serilen fırın tepsisine yerleştirin.
·
Bir kaba 2 yemek kaşığı pekmez ve 1 çay bardağı (100 ml) su koyup
karıştırın. Bir tabağa da 150 gr kadar susam koyun.
·
Hazırladığınız simitleri önce pekmezli suya batırın, sonra da susama
bulayın.
· Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika kadar pişirip servis yapın.
Afiyet Olsun.