Pita Ekmeği Tarifi

 

MALZEMELER:

·        3 su bardağı (320 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuz

·        1,5 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) aktif kuru maya

·        1,5 çay bardağı (160 ml) ılık su

·        1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı

·        1 çay bardağı (90 gr) yoğurt (süzülmüş)

·        Üstü için: Biraz tereyağı

YAPILIŞI:

·        1,5 çay bardağı (160 ml) ılık suya,  1,5 tatlı kaşığı (8 gr) aktif kuru maya ve 1,5 tatlı kaşığı (9 gr) toz şeker ekleyip karıştırın. 10 dakika bekletin.

·        Derin bir karıştırma kabına 3 su bardağı (320 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        Elediğiniz unun orta bölümünü, tahta bir kaşıkla havuz şeklinde açın ve beklettiğiniz mayalı karışımı, 1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağını ve 1 çay bardağı (90 gr) süzülmüş yoğurdu bu boşluğa aktarın. Kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım aktararak karıştırın. Daha sonra elinizle bir süre yoğurup, hafif yapışkan bir hamur elde edin.

·        Hamuru, biraz un serpilen tezgahın üzerine aktarın. Kenarlarından tutup çekiştirerek esnetin ve kenarları üst üste katlayıp, toparlayın. Kaldırıp tezgaha vurun ve toparlayıp tekrar katlayın. Katlama ve vurma işlemine, hamur elastikiyet kazanıp, hafif yapışkan ve pürüzsüz hale gelene kadar,  5-6 dakika süre ile devam edin (Not: Kullanacağınız unun cinsi, markadan markaya farklılık göstereceği için, unu kontrollü olarak ekleyin. Oluşturacağınız hamur, yumuşak ve hafif yapışkan bir hamur olmalıdır. Çok yapışkan ya da çok sert bir hamur olmamalıdır).

·        Formunu alan hamuru kabın içine aktarın ve üzerini kapatın ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avucunuzda yuvarlayıp bezeler haline getirin. Kurumamaları için bezelerin üzerini örtün.

·        Her bir bezeyi, merdane ile kahvaltı tabağı büyüklüğünde (20 cm çapında) yuvarlak hamurlar şeklinde açın ve pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirin.

·        Önceden 250 dereceye ısıtılan fırında 7 – 8 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine, sıcakken tereyağı sürün ve servis yapın.

                Afiyet olsun.