MALZEMELER
·
¾
çay bardağı (80 ml) ılık süt
·
2
yemek kaşığı (30 gr) toz şeker
·
1
tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya
·
2
su bardağı (230 gr) un
·
1
tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1 adet
yumurta (oda sıcaklığında)
·
2
yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
·
6
adet uzun tip sosis (200 gr)
·
Kaşar
peyniri (100 gr)
Üstü için: 1 adet yumurta sarısı, tereyağı, mayonez ve ketçap
YAPILIŞI
·
Bir kaseye ¾
çay bardağı (80 ml) ılık süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ve 1 tatlı
kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10
dakika bekletin.
·
Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet
yumurtayı çırpın.
·
Karıştırma kabına 2 su bardağı (230 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr)
tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın.
Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı
karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru
yoğurun. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağını hamura ilave
edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir
hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.
·
Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1
saat mayalanmaya bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha
yoğurup toparlayın ve 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler
oluşturun ve kurumamaları için üstlerini örtün.
·
6
adet (200 gr) uzun tip sosisi ortadan ikiye bölün. 200 gr kaşar peynirini de, yarım
sosislerin uzunluğu ve kalınlığında 6 parça olarak kesip hazırlayın. İnce tahta
çubuklara önce yarım sosis, sonra bir kaşar peyniri ve tekrar yarım sosis
geçirin.
·
Merdane
ile her bir bezeden uzun oval hamurlar açın. Uzun kenardan başlayarak,
hamurları rulo şeklinde sarın ve uçlarından çekip uzatarak hamur çubukları
oluşturun.
·
Hamur
çubuklarını, sosis ve kaşar peyniri geçirdiğiniz çubukların üzerine sarın ve sosisi
her iki ucundan 2'şer cm kadar açıkta bırakıp, hamurun uçlarını bastırarak yapıştırın.
·
Hazırladığınız
poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.
·
Çırpılmış
1 adet yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün. Keskin bir bıçakla
hamurların üzerinde uzunlamasına bir kesik oluşturup, kesiğin içine mayonez
sıkın.
·
Önceden
180 dereceye ısıtılan fırında, yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana
kadar) pişirin.
·
Fırından çıkan
poğaçalar henüz sıcakken, fırça ile üstlerine eritilmiş tereyağı sürün ve
mayonez sürdüğünüz kesiklerin üzerine, noktalar şeklinde ketçap sıkın. İlk
sıcaklığının geçmesini bekleyip servis yapın.
Afiyet olsun.