Çubukta Sosisli Kaşarlı Poğaça Tarifi

 

MALZEMELER 

·        ¾ çay bardağı (80 ml) ılık süt

·        2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya

·        2 su bardağı (230 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

·        6 adet uzun tip sosis (200 gr)

·        Kaşar peyniri (100 gr)

Üstü için: 1 adet yumurta sarısı, tereyağı, mayonez ve ketçap 

YAPILIŞI 

·        Bir kaseye ¾ çay bardağı (80 ml) ılık süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker ve 1 tatlı kaşığı (4 gr) kuru maya koyup karıştırın. Kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Başka 1 kasede, oda sıcaklığında beklemiş 1 adet yumurtayı çırpın.

·        Karıştırma kabına 2 su bardağı (230 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin. Tahta bir kaşıkla ortasını havuz şeklinde açın. Çırpılmış, oda sıcaklığındaki bir adet yumurtayı ve hazırladığınız mayalı karışımı havuza aktarıp karıştırın. Malzemeler bütünleşinceye kadar hamuru yoğurun. Son olarak, oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağını hamura ilave edin. Tereyağı, hamur ile tamamen bütünleşip, pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün.

·        Karıştırma kabının üstünü örtün ve hamurunuzu 1 saat mayalanmaya bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru birkaç kez daha yoğurup toparlayın ve 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        6 adet (200 gr) uzun tip sosisi ortadan ikiye bölün. 200 gr kaşar peynirini de, yarım sosislerin uzunluğu ve kalınlığında 6 parça olarak kesip hazırlayın. İnce tahta çubuklara önce yarım sosis, sonra bir kaşar peyniri ve tekrar yarım sosis geçirin.

·        Merdane ile her bir bezeden uzun oval hamurlar açın. Uzun kenardan başlayarak, hamurları rulo şeklinde sarın ve uçlarından çekip uzatarak hamur çubukları oluşturun.

·        Hamur çubuklarını, sosis ve kaşar peyniri geçirdiğiniz çubukların üzerine sarın ve sosisi her iki ucundan 2'şer cm kadar açıkta bırakıp, hamurun uçlarını bastırarak yapıştırın.

·        Hazırladığınız poğaçaları, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üstlerini örtüp 20 dakika bekletin.

·        Çırpılmış 1 adet yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün. Keskin bir bıçakla hamurların üzerinde uzunlamasına bir kesik oluşturup, kesiğin içine mayonez sıkın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında,  yaklaşık 20 - 25 dakika (üstleri kızarana kadar) pişirin.

·        Fırından çıkan poğaçalar henüz sıcakken, fırça ile üstlerine eritilmiş tereyağı sürün ve mayonez sürdüğünüz kesiklerin üzerine, noktalar şeklinde ketçap sıkın. İlk sıcaklığının geçmesini bekleyip servis yapın.

 

                Afiyet olsun.