MALZEMELER
Hamur
malzemeleri:
·
5 su bardağı (530 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
1,5 su bardağı (300 ml) su
·
2 yemek kaşığı (20 ml) sirke
·
½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
İç
malzemeleri:
·
200 gr beyaz peynir
·
½ demet maydanoz
YAPILIŞI
·
Karıştırma kabına 5 su bardağı (530 gr) unu ve 1
tatlı kaşığı (5 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
Ortasını havuz şeklinde açın ve 1,5 su bardağı
(300 ml) suyu, 2 yemek kaşığı (20 ml) sirkeyi ve ½ çay bardağı (50 ml)
zeytinyağını orta kısmına dökün.
·
Kenarlardaki unu kısım kısım ortadaki sıvı
karışıma aktarıp yoğurmaya başlayın. Yumuşak, pürüzsüz ve esnek bir hamur
oluşana kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın
ve iç harcını hazırlamaya başlayın.
·
200 gr beyaz peyniri ezin. ½ demet maydanozu ince
kıyın ve peynire ekleyip karıştırın.
·
Hazırladığınız hamuru 8 eşit parçaya bölün ve parçaları
avucunuzda yuvarlayıp bezeler oluşturun. Kurumamaları için bezelerin üstünü
örtün.
·
Tezgaha biraz un serpin. Bezelerin üstlerine
hafifçe bastırıp yassı hale getirin ve merdane ile yuvarlak ince hamurlar açın
(yaklaşık 20 cm çapında).
·
Hazırladığımız 8 adet hamurdan 4 adedi taban ve
4 adedi de kapak hamuru olarak kullanılacaktır. Taban hamurlarının orta
kısımlarına, kenarlardan 2 parmak kadar boşluk bırakarak, hazırladığınız peynirli
iç harcını paylaştırın. Üstlerine kapak hamurlarını yerleştirin ve parmaklarınızla
bastırıp kenarlarını yapıştırın. Bir çatal ile kenarına tekrar bastırıp hem
desen oluşmasını, hem de kızartma işlemi sırasında açılmamaları için hamur
kenarlarının birbirine iyice yapışmasını sağlayın. Böreklerinizi iki mutfak
bezi arasına yerleştirirseniz kızartma öncesinde hamurun kurumasını
önleyebilirsiniz.
·
Bol miktarda kızgın yağda her iki tarafını
çevire çevire kızartın ve sıcak servis yapın.