ISPANAKLI, EL AÇMASI ÇITIR BÖREK TARİFİ

MALZEMELER: 

Hamur malzemeleri:

·        1 çay bardağı (125 ml) ılık su

·        3,5 su bardağı (390 gr) elenmiş un

·        1 çay bardağı (125 ml) ılık süt

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı (eritilmiş)

İç malzemeleri:

·        3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ

·        1 adet kuru soğan (minik doğranmış)

·        1 adet havuç (rendelenmiş)

·        350 gr ıspanak (ince doğranmış)

·        3 yemek kaşığı domates rendesi

·        Tuz, kırmızı pul biber, karabiber

·        50 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

(Kızartmak için sıvı yağ)

YAPILIŞI:

·        İç malzemeleri hazırlamak için, tavaya 3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ koyun. Minik doğranmış 1 adet kuru soğan koyup, soğanlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte kavurun. Rendelenmiş 1 adet havuç ve ince doğranmış 350 gr ıspanak ilave edip kavurmaya devam edin. 3 yemek kaşığı domates rendesi, tuz, kırmızı pul biber, karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

·        Soğuyan sebzeli iç harcına rendelenmiş 50 gr kaşar peyniri ilave edip karıştırın.

·        Derin bir karıştırma kabına, 1 çay bardağı (125 ml) ılık su koyun. 3,5 su bardağı  (390 gr) unun, 1 bardaklık (110 gr) bölümünü ılık suya ekleyip karıştırın.

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (125 ml) ılık süt, 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya, 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz koyup karıştırın ve kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Mayalı karışımı, daha önce hazırladığınız ılık su/un karışımına ekleyin. Eritilip ılık hale gelmiş 3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağını ilave edip karıştırın. 3,5 su bardağı undan geriye kalan 2,5 bardaklık bölümü de karışıma ekleyip, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.

·        Formunu alan hamuru tekrar karıştırma kabına aktarıp üstünü örtün ve 1 saat dinlenmeye bırakın.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru, un serpilen tezgahın üzerinde birkaç kez daha yoğurup, 8 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Merdane ile her bir bezeden, uzun/oval hamurlar açın.

·        Hazırladığınız ıspanaklı iç harcından 1 yemek kaşığı kadar kısmını, hamurların kısa kenarına koyun. Önce iç harcı yerleştirdiğiniz kenarı, harcın üzerine kapatıp kenarını yapıştırın. Sonra da uzun kenarları içe katlayıp, hamura dikdörtgen görünümü verin ve sigara böreği sarar gibi rulo yapın.

·        Hazırladığınız böreklerin üstünü örtüp 10 dakika bekletin.

·        Böreklerinizi kızgın yağda çevirerek kızartıp servis yapın.

Afiyet olsun.