MALZEMELER:
Hamur
malzemeleri:
·
1 çay bardağı (125 ml) ılık su
·
3,5 su bardağı (390 gr) elenmiş un
·
1 çay bardağı (125 ml) ılık süt
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya
·
1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz
·
3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı (eritilmiş)
İç
malzemeleri:
·
3 yemek kaşığı (45 ml) sıvı yağ
·
1 adet kuru soğan (minik doğranmış)
·
1 adet havuç (rendelenmiş)
·
350 gr ıspanak (ince doğranmış)
·
3 yemek kaşığı domates rendesi
·
Tuz, kırmızı pul biber, karabiber
·
50 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
(Kızartmak için sıvı yağ)
YAPILIŞI:
·
İç malzemeleri hazırlamak için, tavaya 3 yemek
kaşığı (45 ml) sıvı yağ koyun. Minik doğranmış 1 adet kuru soğan koyup,
soğanlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte kavurun. Rendelenmiş 1 adet havuç ve
ince doğranmış 350 gr ıspanak ilave edip kavurmaya devam edin. 3 yemek kaşığı
domates rendesi, tuz, kırmızı pul biber, karabiber ekleyip karıştırın ve
ocaktan alıp soğumaya bırakın.
·
Soğuyan sebzeli iç harcına rendelenmiş 50 gr kaşar
peyniri ilave edip karıştırın.
·
Derin bir karıştırma kabına, 1 çay bardağı (125
ml) ılık su koyun. 3,5 su bardağı (390
gr) unun, 1 bardaklık (110 gr) bölümünü ılık suya ekleyip karıştırın.
·
Bir kaseye 1 çay bardağı (125 ml) ılık süt, 1,5
tatlı kaşığı (8 gr) toz şeker, 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya, 1 tatlı kaşığı
(5 gr) tuz koyup karıştırın ve kasenin üzerini örtüp 10 dakika bekletin.
·
Mayalı karışımı, daha önce hazırladığınız ılık
su/un karışımına ekleyin. Eritilip ılık hale gelmiş 3 yemek kaşığı (50 gr)
tereyağını ilave edip karıştırın. 3,5 su bardağı undan geriye kalan 2,5
bardaklık bölümü de karışıma ekleyip, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.
·
Formunu alan hamuru tekrar karıştırma kabına
aktarıp üstünü örtün ve 1 saat dinlenmeye bırakın.
·
Mayalanıp hacim kazanan hamuru, un serpilen
tezgahın üzerinde birkaç kez daha yoğurup, 8 eşit parçaya bölün. Parçaları
yuvarlayıp bezeler oluşturun ve kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Merdane ile her bir bezeden, uzun/oval hamurlar
açın.
·
Hazırladığınız ıspanaklı iç harcından 1 yemek
kaşığı kadar kısmını, hamurların kısa kenarına koyun. Önce iç harcı
yerleştirdiğiniz kenarı, harcın üzerine kapatıp kenarını yapıştırın. Sonra da
uzun kenarları içe katlayıp, hamura dikdörtgen görünümü verin ve sigara böreği
sarar gibi rulo yapın.
·
Hazırladığınız böreklerin üstünü örtüp 10 dakika
bekletin.
·
Böreklerinizi kızgın yağda çevirerek kızartıp
servis yapın.
Afiyet
olsun.