SUSAMLI KAŞARLI POĞAÇA TARİFİ

 

MALZEMELER        

·        1 çay bardağı (100 ml) su

·        1 çay bardağı (100 ml) süt

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya

·        1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        1 çay bardağı (100 gr) yoğurt (oda sıcaklığında)

·        1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz

·        4 su bardağı (440 gr) elenmiş un

·        3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı

·        100 gr kaşar peyniri

·        1 tatlı kaşığı pekmez

·        1 çay bardağı (100 ml) su

·        150 gr susam   

YAPILIŞI

 

·        Bir kaseye 1 çay bardağı (100 ml) su, 1 çay bardağı (100 ml) süt ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) kuru maya koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için kabın üzerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Karıştırma kabına 1 adet yumurta koyup çırpın ve 1 çay bardağı (100 gr) yoğurt ekleyip karıştırın.

·        Hazırladığınız mayalı karışımı ve 1 tatlı kaşığı (5 gr) tuz ilave edin. 4 su bardağı (440 gr) elenmiş unu da kısım kısım ekleyip pürüzsüz bir hamur yoğurun. (Önemli Not: Kullanacağınız unun cinsi, markadan markaya farklılık göstereceği için, kullanılacak 4 su bardağı unu kontrollü olarak ekleyin. Oluşturacağınız hamur, yumuşak ve hafif yapışkan bir hamur olmalıdır. Çok yapışkan ya da çok sert bir hamur olmamalıdır)

·        Yoğurduğunuz hamuru tekrar kaba aktarıp üzerini örtün ve 2 saat bekletin.

·        Mayalanıp hacim kazanan hamuru biraz daha yoğurun ve 12 eşit parça halinde kesin. Un serpilen tezgah üzerinde kestiğiniz parçaları yuvarlayıp bezeler oluşturun.

·        Bezeleri merdane ile yuvarlak hamurlar şeklinde açın.

·        Üstlerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı sürün ve birer dilim kaşar peyniri yerleştirin.

·        Hamurun kenarlarını kaşar peynirinin üzerine katlayıp, dikdörtgen şeklinde kapatın.

·        Bir kaba 1 tatlı kaşığı pekmez ve 1 çay bardağı (100 ml) su koyup karıştırın. Diğer bir kaba da 150 gr kadar susam koyun.

·        Hazırladığınız poğaçaları pekmezli suya batırın, sonra da susama bulayıp, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

·        Bir bıçakla poğaçaların üzerinde verevine kesikler oluşturun.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika kadar pişirip servis yapın.

     Afiyet olsun.