MALZEMELER
Mermer
kek için:
(24 cm çapında kelepçeli kek
kalıbı için)
·
2,5
su bardağı (300 gr) un
·
1
paket (10 gr) hamur kabartma tozu
·
1
paket (5 gr) toz vanilya
·
4
adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
·
1
su bardağı (200 gr) toz şeker
·
1
büyük su bardağı (250 ml) süt
·
1
çay bardağı (120 ml) sıvı yağ
·
1,5
yemek kaşığı (20 gr) kakao
·
1
su bardağı (100 gr) kuru üzüm
·
Keki
ıslatmak için: 1 çay bardağı (100 ml) süt
·
1
çay bardağı (50 gr) ceviz
Krema
için:
·
1
çay bardağı + 1 yemek kaşığı (70 gr) un
·
1
yemek kaşığı (10 gr) mısır nişastası
·
1
çay bardağı (100 gr) toz şeker
·
3
su bardağı (600 ml) süt
·
1
adet yumurta sarısı
·
3
yemek kaşığı (50 gr) tereyağı
·
1
paket (5 gr) toz vanilya
Üstü
için:
·
5-6 adet küçük boy muz
·
170 gr sütlü çikolata
·
1 kutu (200 ml) süt kreması
·
2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı
·
Süslemek için: Ceviz / karamel sosu
YAPILIŞI
Mermer
kekin hazırlanması:
·
Karıştırma
kabına 2,5 su bardağı (300 gr) unu, 1 paket (10 gr) hamur kabartma tozunu ve 1
paket (5 gr) toz vanilyayı birlikte eleyin.
·
Başka
bir kapta oda sıcaklığında beklemiş 4 adet büyük boy yumurtayı mikserle çırpın.
1 su bardağı (200 gr) toz şekeri kısım kısım ekleyip, şeker eriyinceye kadar mikserin
hızlı devrinde karıştırın. 1 büyük su bardağı (250 ml) süt ve 1 çay bardağı
(120 ml) sıvı yağ ilave edip, malzemeler bütünleşinceye kadar karıştırmaya
devam edin.
·
Hazırladığınız
unlu karışımı sıvı karışıma ekleyin ve önce spatula ile, sonra da kısa süre
mikserin en düşük devrinde karıştırın.
·
1
su bardağı (100 gr) kuru üzüme 1 tatlı kaşığı un ekleyip harmanlayın ve kek
karışımına ekleyip spatula ile karıştırın.
·
Hamur
karışımını ikiye bölüp iki ayrı kaba aktarın. Kaplardaki karışımlardan birinin
üzerine 1,5 yemek kaşığı (20 gr) kakaoyu eleyip, spatula ile karıştırın.
·
24
cm çapındaki kelepçeli kek kalıbının içini margarinle yağlayıp, pişirme kağıdı
yerleştirin.
·
Kakaolu
karışımın 3 kepçe kadar kısmını, kalıbın tabanında 3 ayrı noktaya dökün.
Aralardaki boşluklara da 3 kepçe kadar sade karışımdan dökün. Aynı şekilde,
döktüğünüz kakaolu karışımın üzerine sade karışımdan ve sade karışımın üzerine
de kakaolu karışımdan dökerek işleme devam edin.
·
Kalıptaki
hamura bir çubuk batırıp gezdirerek mermer görünümünde desenler oluşturun.
·
Önceden
180 dereceye ısıtılan fırında 40-45 dakika pişirip, kürdan testi yaparak içinin
piştiğinden emin olun. Pişirme süresi fırından fırına değişiklik
gösterebilecektir. Pişen keki soğumaya bırakın.
·
Soğuyan
keki kalıptan çıkarıp ters çevirin ve alttaki pişirme kağıdını çıkarın. Tekrar
ters çevirip servis tabağına aktarın.
·
Kekin
üstündeki kabarık sert katmanı bir bıçakla kesip temizleyin ve çıkan parçaları,
1 çay bardağı (50 gr) ceviz ile birlikte mutfak robotunda öğütün.
Kremanın
hazırlanması:
·
Pişirme
kabına 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı (70 gr) un, 1 yemek kaşığı (10 gr) mısır
nişastası ve 1 çay bardağı (100 gr) toz şeker koyun. 3 su bardağı (600 ml) süt
ve 1 adet yumurta sarısı ilave edin ve orta ateşte koyulaşıncaya kadar sürekli
karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan önce 3 yemek kaşığı (50 gr) tereyağı ve 1
paket (5 gr) toz vanilya ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında ılık hale
gelmesini bekleyin.
Pastanın
tamamlanması:
·
Kekin üzerini ve kenarlarını 1 çay bardağı (100
ml) kadar sütle ıslatın.
·
Kekin etrafına kek kalıbının çemberini tekrar
yerleştirin. Çember ile kekin arasına pişirme kağıdı parçaları koyun ve ılık
kremayı kekin üzerine döküp yayın. Üzerine öğüttüğünüz kek parçaları ve ceviz
karışımını yayıp düzeltin ve kremanın sertleşmesi için 1 saat kadar
buzdolabında bekletin.
·
Pişirme kabına, üçte biri kadar su doldurup
üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun. Kaseye 170 gr sütlü çikolata, 1 kutu
(200 ml) süt kreması, 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı koyun ve orta ısıda
karıştırarak çikolataları eritin.
·
5-6 adet küçük boy muzu bütün olarak kekin
üzerine yerleştirin ve erittiğiniz çikolatalı karışımı kekin üzerine yayın. Bir
gece buzdolabında bekletin.
·
Pastanızın üzerini iri dövülmüş ceviz parçaları
ile süsleyip servis yapın.