MALZEMELER:
Falafel
için:
·
2 su bardağı (345 gr) nohut
·
7,5 su bardağı (1,5 litre) su
·
2 yemek kaşığı tuz
·
2 diş sarımsak
·
1 küçük boy kuru soğan (iri doğranmış)
·
¼ demet maydanoz (iri doğranmış)
·
¼ demet dereotu (iri doğranmış)
·
¼ demet nane yaprağı (iri doğranmış)
·
1 adet limon kabuğu rendesi
·
2 tatlı kaşığı tuz
·
1 tatlı kaşığı karabiber
·
2 tatlı kaşığı kimyon
·
2 tatlı kaşığı kişniş
·
1 çay kaşığı kırmızı pul biber (tatlı)
·
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
·
1 çay bardağı (65 gr) un
Sos
için:
·
1 çay bardağı tahin
·
1/2 çay bardağı limon suyu
·
1 diş sarımsak (ezilmiş)
·
1 çay kaşığı kimyon
·
1 tutam tuz
·
3 yemek kaşığı soğuk su
YAPILIŞI:
·
Bir kaba 2 su bardağı (345 gr) nohut, 7,5 su
bardağı (1,5 litre) su ve 2 yemek kaşığı tuz koyup, kabın üzerini örtün ve
nohutların yumuşaması için oda sıcaklığında bir gece bekletin.
·
İki kat hacim kazanan nohutların suyunu süzüp
iyice durulayın ve 2 kağıt havlu arasında bir süre bekletin.
·
Nohutları mutfak robotuna aktarın ve 2 diş sarımsak,
iri doğranmış 1 küçük boy kuru soğan, ¼ demet maydanoz, ¼ demet dereotu, ¼
demet nane yaprağı, rendelenmiş 1 adet limonun kabuğu, 2 tatlı kaşığı tuz, 1
tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı kimyon, 2 tatlı kaşığı kişniş, 1 çay
kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 çay bardağı (65 gr)
un ekleyip, malzemeler bütünleşip, macun kıvamı alıncaya kadar mutfak robotunda
öğütün.
·
Bütünleşen malzemeyi bir kaba aktarın ve golf
topu büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın. Buzdolabına koyup, en az 30
dakika soğutun.
·
Falafel toplarını kızgın yağda kızartıp servis
tabağına aktarın.
·
Sosu hazırlamak için, bir kaba 1 çay bardağı
tahin, ½ çay bardağı limon suyu, ezilmiş
1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 tutam tuz koyup karıştırın. Sosu
inceltmek için 3 yemek kaşığı kadar soğuk su ilave edip karıştırın.
·
Falafeli üzerine sos dökerek servis
edebileceğiniz gibi, lavaş ekmeğine dürüm yaparak da sunabilirsiniz.