Kıymalı ve Patatesli El Açması Tepsi Böreği Tarifi

 

MALZEMELER:

Dolgu malzemeleri:

·        2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ

·        1 adet büyük boy kuru soğan (minik doğranmış)

·        300 gr orta yağlı dana kıyma

·        3 adet orta boy patates (haşlanmış)

·        1,5 tatlı kaşığı (10 gr) tereyağı

·        Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hamur malzemeleri:

·        1,5 su bardağı (290 ml) su

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker

·        4,5 su bardağı (500 gr) un

·        4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

Hamuru yağlamak için:

·        1,5 çay bardağı (150 gr) eritilmiş tereyağı

Üstüne sürmek için:

·        1 adet yumurta

·        1 çay bardağı (100 ml) süt

·        1 yemek kaşığı (15 ml) tereyağı (eritilmiş)

·        1 yemek kaşığı (15 ml) sıvı yağ

·        1 tutam tuz


HAZIRLANMASI: 

·        Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için ısıtılan tavaya 2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ koyun ve minik küpler halinde doğranmış 1 adet büyük boy kuru soğanı orta ateşte kavurun. 300 gr orta yağlı dana kıyma koyun ve kıyma suyunu çekip kavrulunca, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.

·        Haşlanmış 3 adet orta boy patatesi ezip püre haline getirin ve 1,5 tatlı kaşığı (10 gr) tereyağı, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ekleyip karıştırın.

·        Derin bir kaba 1,5 su bardağı (290 ml) su, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz ve ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker koyup karıştırın. 4,5 su bardağı (500 gr) un ve oda sıcaklığında yumuşamış 4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı ilave edip karıştırın.

·        Malzemeler bütünleşip, pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar elinizle yoğurun. Hamuru kaba aktarıp 15 dakika dinlendirin.

·        Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün ve yuvarlayıp bezeler oluşturun. Bezelerin üstünü örtüp 15 dakika daha bekletin.

·        Merdane ile her bir bezeden, tepsinizin büyüklüğünde hamurlar açın. Ben 30 cm çapında yuvarlak bir tepsi kullandım.

·        Tepsinin içini tereyağı ile yağlayın. Açtığınız ilk hamuru tabana yerleştirip, bir fırça yardımıyla üzerine tereyağı sürün. Üzerine ikinci hamuru yerleştirip, yine tereyağı sürün. Aynı şekilde 2 adet daha hamur yerleştirip, her birinin üzerini yağlayın. Yerleştirdiğiniz toplamda 4 adet hamurun üzerine, önce ezdiğiniz patatesleri yayıp düzeltin. Sonra da kavurduğunuz kıymalı harcı yayın.

·        Kalan 4 hamuru da, kıymalı harcın üzerine, aynı şekilde yağlayıp döşeyin.

·        Bir kaba 1 adet yumurta koyup çırpın. 1 çay bardağı (100 ml) süt, eritilmiş 1 yemek kaşığı (15 ml) tereyağı, 1 yemek kaşığı (15 ml) sıvı yağ ve 1 tutam tuz ilave edip karıştırın.

·        Bir bıçakla böreğinizi dilimler halinde kesin ve hazırladığınız karışımı üzerine döküp, fırça yardımıyla her tarafına yayın.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında, üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 1 saat pişirip servis yapın.

 

                Afiyet olsun.