MALZEMELER:
Dolgu
malzemeleri:
·
2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ
·
1 adet büyük boy kuru soğan (minik doğranmış)
·
300 gr orta yağlı dana kıyma
·
3 adet orta boy patates (haşlanmış)
·
1,5 tatlı kaşığı (10 gr) tereyağı
·
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hamur
malzemeleri:
·
1,5 su bardağı (290 ml) su
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz
·
½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker
·
4,5 su bardağı (500 gr) un
·
4 yemek kaşığı (60 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında yumuşamış)
Hamuru yağlamak için:
·
1,5 çay bardağı (150 gr) eritilmiş tereyağı
Üstüne sürmek için:
·
1 adet yumurta
·
1 çay bardağı (100 ml) süt
·
1 yemek kaşığı (15 ml) tereyağı (eritilmiş)
·
1 yemek kaşığı (15 ml) sıvı yağ
·
1 tutam tuz
HAZIRLANMASI:
·
Böreğinizin iç malzemelerini hazırlamak için
ısıtılan tavaya 2 yemek kaşığı (30 ml) sıvı yağ koyun ve minik küpler halinde
doğranmış 1 adet büyük boy kuru soğanı orta ateşte kavurun. 300 gr orta yağlı dana
kıyma koyun ve kıyma suyunu çekip kavrulunca, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Ocaktan
alın ve bir kaba aktarıp soğumaya bırakın.
·
Haşlanmış 3 adet orta boy patatesi ezip püre
haline getirin ve 1,5 tatlı kaşığı (10 gr) tereyağı, tuz, karabiber, kırmızı
pul biber ekleyip karıştırın.
·
Derin bir kaba 1,5 su bardağı (290 ml) su, 1,5
tatlı kaşığı (7 gr) tuz ve ½ tatlı kaşığı (3 gr) toz şeker koyup karıştırın.
4,5 su bardağı (500 gr) un ve oda sıcaklığında yumuşamış 4 yemek kaşığı (60 gr)
tereyağı ilave edip karıştırın.
·
Malzemeler bütünleşip, pürüzsüz bir hamur elde
edinceye kadar elinizle yoğurun. Hamuru kaba aktarıp 15 dakika dinlendirin.
·
Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün ve
yuvarlayıp bezeler oluşturun. Bezelerin üstünü örtüp 15 dakika daha bekletin.
·
Merdane ile her bir bezeden, tepsinizin
büyüklüğünde hamurlar açın. Ben 30 cm çapında yuvarlak bir tepsi kullandım.
·
Tepsinin
içini tereyağı ile yağlayın. Açtığınız ilk hamuru tabana yerleştirip, bir fırça
yardımıyla üzerine tereyağı sürün. Üzerine ikinci hamuru yerleştirip, yine
tereyağı sürün. Aynı şekilde 2 adet daha hamur yerleştirip, her birinin üzerini
yağlayın. Yerleştirdiğiniz toplamda 4 adet hamurun üzerine, önce ezdiğiniz
patatesleri yayıp düzeltin. Sonra da kavurduğunuz kıymalı harcı yayın.
·
Kalan
4 hamuru da, kıymalı harcın üzerine, aynı şekilde yağlayıp döşeyin.
·
Bir
kaba 1 adet yumurta koyup çırpın. 1 çay bardağı (100 ml) süt, eritilmiş 1 yemek
kaşığı (15 ml) tereyağı, 1 yemek kaşığı (15 ml) sıvı yağ ve 1 tutam tuz ilave
edip karıştırın.
·
Bir
bıçakla böreğinizi dilimler halinde kesin ve hazırladığınız karışımı üzerine
döküp, fırça yardımıyla her tarafına yayın.
·
Önceden
180 dereceye ısıtılan fırında, üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 1 saat pişirip
servis yapın.
Afiyet olsun.