Muhallebili İrmik Tatlısı Tarifi

 

MALZEMELER: 

·        1 su bardağı (185 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (200 ml) su

·        2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağı

·        1 su bardağı (165 gr) irmik

·        1 su bardağı (200 ml) süt

·        ½ su bardağı (50 gr) ceviz (iri dövülmüş)

Muhallebi için:

·        3 su bardağı (600 ml) süt

·        2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker

·        2,5 yemek kaşığı (38 gr) mısır nişastası

·        1 yemek kaşığı (14 gr) un

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        1 su bardağı (110 gr) yoğurt

Üstü için:

·        Hindistan cevizi

·        Toz Antep fıstığı (tercihe bağlı) 

YAPILIŞI:

·        Pişirme kabına 1 su bardağı (185 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (200 ml) su koyup kaynatın.

·        Bir tavada 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağını eritin ve 1 su bardağı (165 gr) irmik ekleyip kısık ateşte kavurun.

·        Kavurduğunuz irmiğe, kaynattığınız şekerli suyu ve 1 su bardağı (200 ml) süt ilave edip, suyunu çekinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.

·        İrmiği borcama aktarıp, tabanına düzgün şekilde yayın (ben 22x32 cm ölçülerinde bir borcam kullandım).

·        İrmiğin üzerine ½ su bardağı (50 gr) iri dövülmüş ceviz serpiştirin ve bir spatula ile hafifçe bastırarak, cevizlerin irmik tabakasının içine yerleşmesini sağlayın.

·        Bir tencereye 3 su bardağı (600 ml) süt, 2 yemek kaşığı (30 gr) toz şeker, 2,5 yemek kaşığı (38 gr) mısır nişastası, 1 yemek kaşığı (14 gr) un ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyup, sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin. Karışım koyulaşıp göz göz olunca, ocağı kapatın ve 1 su bardağı (110 gr) suyu süzülmüş yoğurt ilave edip iyice karıştırın. Muhallebiyi borcamdaki irmik katmanının üzerine yayıp düzeltin ve önce oda sıcaklığında, sonra da 3-4 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın.

·        Buzdolabından çıkardığınız tatlınızın üzerini kaplayacak şekilde Hindistan cevizi serpiştirin ve dilimler halinde kesip servis yapın. Tercihinize bağlı olarak dilimlerin üstlerine toz Antep fıstığı serpebilirsiniz.

                    Afiyet olsun.