Kıymalı Kır Pidesi Tarifi

 

MALZEMELER:

 Hamur malzemeleri:

·        1,5 su bardağı (280 ml) su

·        1 yemek kaşığı (18 gr) toz şeker

·        1 paket (10 gr) instant kuru maya

·        4 su bardağı (420 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuz

·        1,5 yemek kaşığı (20 ml) sıvı yağ

İç malzemeleri:

·        200 gr dana kıyma (orta yağlı)

·        2 adet kuru soğan (ince kıyılmış)

·        2 adet çarliston biber (ince kıyılmış)

·        2 adet kırmızı kapya biber (ince kıyılmış)

·        3 adet küçük boy domates (çekirdekleri çıkarılıp, ince kıyılmış)

·        Tuz

·        Karabiber

·        Kırmızı tatlı pul biber

Üstü için:

·        Su

·        Biraz tereyağı/ya da sıvıyağ


HAZIRLANMASI:

·        1,5 su bardağı (280 ml) suya, 1 yemek kaşığı (18 gr) toz şeker, 1 paket (10 gr) instant kuru maya ekleyip karıştırın ve mayanın aktif hale gelmesi için 15 dakika bekletin.

·        Derin bir karıştırma kabına 4 su bardağı (420 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını havuz şeklinde açıp, beklettiğiniz mayalı karışımı ve 1,5 yemek kaşığı (20 ml) sıvı yağı bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra bir süre de elinizle yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.

·        Tezgaha ve hamurunuzun üzerine biraz un serpin. Hamuru toparlayıp 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamurlarınız dinlenirken pidenin iç malzemelerini hazırlamaya başlayın.

·        2 adet kuru soğanı ince ince kıyın. Avucunuzda sıkıp suyunu süzün ve büyük bir kaba aktarın. 2 adet çarliston biberi, 2 adet kırmızı kapya biberi, çekirdekleri çıkarılmış 3 adet küçük boy domatesi yine ince ince kıyıp soğanlara ilave edin. Orta yağlı 200 gr dana kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı tatlı pul biber ekleyip malzemeler bütünleşinceye kadar yoğurun.

·        Mayalanan bezelerin her birini parmak uçlarınızla dışa doğru esneterek oval hamurlar açın. Ortalarına hazırladığınız kıymalı harcı yayın. Hamuru yarım ay şeklinde ve alt parça, üst parçaya göre biraz dışarı taşacak şekilde iç harcın üzerine kapatıp kenarları yapıştırın. Dışarıda kalan alt parçayı da yukarı doğru kıvırıp hamurun üzerine yapıştırın ve üzerine bastırıp hamuru yassı hale getirin. İki ucundan hafifçe çekip esneterek pide şekli verin. Birleşme yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin.

·        Bir spatula ucu ile hafifçe bastırıp hamurun üzerinde paralel çizgiler oluşturun. Hamurun nemlenmesi için, bir fırça yardımı ile üstlerine su sürün. Hamurların bekleyip kurumamaları için fırınınızı önceden 220 dereceye ısıtılmış olmasına dikkat edin.

·        Üstleri kızarıncaya kadar 15-20 dakika pişirin ve fırından çıkar çıkmaz üstlerine tereyağı ya da sıvı yağ sürüp servis yapın.

                      Afiyet olsun.