MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
·
1,5 su bardağı (280 ml) su
·
1 yemek kaşığı (18 gr) toz şeker
·
1 paket (10 gr) instant kuru maya
·
4 su bardağı (420 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuz
·
1,5 yemek kaşığı (20 ml) sıvı yağ
İç
malzemeleri:
·
200 gr dana kıyma (orta yağlı)
·
2 adet kuru soğan (ince kıyılmış)
·
2 adet çarliston biber (ince kıyılmış)
·
2 adet kırmızı kapya biber (ince kıyılmış)
·
3 adet küçük boy domates (çekirdekleri
çıkarılıp, ince kıyılmış)
·
Tuz
·
Karabiber
·
Kırmızı tatlı pul biber
Üstü
için:
·
Su
·
Biraz tereyağı/ya da sıvıyağ
HAZIRLANMASI:
·
1,5 su bardağı (280 ml) suya, 1 yemek kaşığı (18
gr) toz şeker, 1 paket (10 gr) instant kuru maya ekleyip karıştırın ve mayanın
aktif hale gelmesi için 15 dakika bekletin.
·
Derin bir karıştırma kabına 4 su bardağı (420
gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (9 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını havuz
şeklinde açıp, beklettiğiniz mayalı karışımı ve 1,5 yemek kaşığı (20 ml) sıvı
yağı bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, havuzdaki
mayalı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra bir süre de elinizle
yoğurarak, yapışkan bir hamur elde edin.
·
Tezgaha ve hamurunuzun üzerine biraz un serpin. Hamuru
toparlayıp 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve
üstlerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamurlarınız dinlenirken
pidenin iç malzemelerini hazırlamaya başlayın.
·
2 adet kuru soğanı ince ince kıyın. Avucunuzda
sıkıp suyunu süzün ve büyük bir kaba aktarın. 2 adet çarliston biberi, 2 adet
kırmızı kapya biberi, çekirdekleri çıkarılmış 3 adet küçük boy domatesi yine ince
ince kıyıp soğanlara ilave edin. Orta yağlı 200 gr dana kıyma, tuz, karabiber
ve kırmızı tatlı pul biber ekleyip malzemeler bütünleşinceye kadar yoğurun.
·
Mayalanan bezelerin her birini parmak
uçlarınızla dışa doğru esneterek oval hamurlar açın. Ortalarına hazırladığınız
kıymalı harcı yayın. Hamuru yarım ay şeklinde ve alt parça, üst parçaya göre
biraz dışarı taşacak şekilde iç harcın üzerine kapatıp kenarları yapıştırın.
Dışarıda kalan alt parçayı da yukarı doğru kıvırıp hamurun üzerine yapıştırın
ve üzerine bastırıp hamuru yassı hale getirin. İki ucundan hafifçe çekip
esneterek pide şekli verin. Birleşme yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine
yerleştirin.
·
Bir spatula ucu ile hafifçe bastırıp hamurun
üzerinde paralel çizgiler oluşturun. Hamurun nemlenmesi için, bir fırça yardımı
ile üstlerine su sürün. Hamurların bekleyip kurumamaları için fırınınızı
önceden 220 dereceye ısıtılmış olmasına dikkat edin.
·
Üstleri kızarıncaya kadar 15-20 dakika pişirin
ve fırından çıkar çıkmaz üstlerine tereyağı ya da sıvı yağ sürüp servis yapın.