Küçük Baget Ekmek (Küçük Fransız Bageti) Tarifi

 

MALZEMELER:

Mayayı hazırlamak için:

·        3 yemek kaşığı (35 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) instant kuru maya

·        Yarım çay bardağı (40 ml) ılık su

Hamur için:

·        3,5 su bardağı (380 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz

·        1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker

·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)

·        1 su bardağı (210 ml) su

YAPILIŞI:

·        Karıştırma kabına 3 yemek kaşığı (35 gr) un, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) instant kuru maya ve yarım çay bardağı (40 ml) ılık su koyup karıştırın. Üstünü örtüp 30 dakika bekletin. 

·        Hazırlanan mayalı karışımın üstüne 3,5 su bardağı (380 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker, oda sıcaklığında yumuşamış 1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı ve 1 su bardağı (210 ml) su ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.

·        Hamuru kabın içinde bir süre elinizle yoğurup, un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemini, hamurun üzerine elinizin ayası ile bastırıp ileri iterek, sonra da geri çekip katlama şeklinde yaparsanız daha esnek ve pürüzsüz bir hamur oluşturabilirsiniz. Pürüzsüz, esnek ve hafif yapışkan bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemini sürdürün. Hamur elinize çok yapışıyorsa biraz daha un ekleyin. (1 yemek kaşığından az). Hamuru tekrar kaba aktarın ve kabın üzerine nemli bir mutfak bezi örtüp 30 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Süre sonunda hamuru tekrar tezgahın üzerine aktarın ve toparlayıp 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin.

·        Bezeleri önce merdane ile oval hamurlar şeklinde açın. Sonra da hamurları uç kısımlarından tutup rulo şeklinde yuvarlayın ve küçük baget formu verin (yuvarlama ve şekil verme işlemi için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz).

·        Hamurlarınızın üzerini örtüp 20 dakika daha bekletin.

·        Süre sonunda, bir önceki adımda yapılan işlemleri tekrarlayın ve hamurlarınıza son şeklini verin (hamurları merdane ile açıp, rulo yaparak baget formu verme işlemleri). Hamurlarınızı bir tepsiye aktarın ve üzerini örtüp 45 dakika daha mayalanmaya bırakın.

·        Keskin bir bıçakla hamurların üstlerinde uzun ve derin bir kesik oluşturun.

·        Önceden fırınınızı 250 dereceye ısıtıp, sıcak su dolu bir kabı fırının tabanına yerleştirin. Fırın ısınınca ısıyı 200 dereceye düşürün. Hamurları fırına sürmeden önce üstlerine su püskürtün ve 25-30 dakika kadar pişirin.

·        Pişen ekmekleri tamamen soğuması için bir tel ızgara üzerine yerleştirin.

                Afiyet olsun.