MALZEMELER:
Mayayı hazırlamak için:
·
3 yemek kaşığı (35 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) instant kuru maya
·
Yarım çay bardağı (40 ml) ılık su
Hamur
için:
·
3,5 su bardağı (380 gr) un
·
1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuz
·
1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker
·
1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı (oda
sıcaklığında)
·
1 su bardağı (210 ml) su
YAPILIŞI:
· Karıştırma kabına 3 yemek kaşığı (35 gr) un, 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) instant kuru maya ve yarım çay bardağı (40 ml) ılık su koyup karıştırın. Üstünü örtüp 30 dakika bekletin.
·
Hazırlanan mayalı karışımın üstüne 3,5 su
bardağı (380 gr) unu ve 1,5 tatlı kaşığı (7 gr) tuzu birlikte eleyin.
·
1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker, oda
sıcaklığında yumuşamış 1,5 yemek kaşığı (20 gr) tereyağı ve 1 su bardağı (210
ml) su ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
·
Hamuru kabın içinde bir süre elinizle yoğurup,
un serpilen tezgahın üzerine aktarın ve yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemini,
hamurun üzerine elinizin ayası ile bastırıp ileri iterek, sonra da geri çekip
katlama şeklinde yaparsanız daha esnek ve pürüzsüz bir hamur
oluşturabilirsiniz. Pürüzsüz, esnek ve hafif yapışkan bir hamur oluşana kadar
yoğurma işlemini sürdürün. Hamur elinize çok yapışıyorsa biraz daha un ekleyin.
(1 yemek kaşığından az). Hamuru tekrar kaba aktarın ve kabın üzerine nemli bir
mutfak bezi örtüp 30 dakika mayalanmaya bırakın.
·
Süre sonunda hamuru tekrar tezgahın üzerine
aktarın ve toparlayıp 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline
getirin.
·
Bezeleri önce merdane ile oval hamurlar şeklinde
açın. Sonra da hamurları uç kısımlarından tutup rulo şeklinde yuvarlayın ve
küçük baget formu verin (yuvarlama ve şekil verme işlemi için yukarıdaki
videoyu izleyebilirsiniz).
·
Hamurlarınızın üzerini örtüp 20 dakika daha
bekletin.
·
Süre sonunda, bir önceki adımda yapılan
işlemleri tekrarlayın ve hamurlarınıza son şeklini verin (hamurları merdane ile
açıp, rulo yaparak baget formu verme işlemleri). Hamurlarınızı bir tepsiye aktarın
ve üzerini örtüp 45 dakika daha mayalanmaya bırakın.
·
Keskin bir bıçakla hamurların üstlerinde uzun ve
derin bir kesik oluşturun.
·
Önceden fırınınızı 250 dereceye ısıtıp, sıcak su
dolu bir kabı fırının tabanına yerleştirin. Fırın ısınınca ısıyı 200 dereceye
düşürün. Hamurları fırına sürmeden önce üstlerine su püskürtün ve 25-30 dakika
kadar pişirin.
·
Pişen ekmekleri tamamen soğuması için bir tel
ızgara üzerine yerleştirin.