MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
·
3,5 su bardağı (400 gr) un
·
1 tatlı kaşığı (6 gr) tuz
·
2,5 çay bardağı (250 ml) süt
·
2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ
Hamuru yağlamak için:
·
1 çay bardağı (100 ml) eritilmiş tereyağı
İç
malzemeleri:
·
200 gr ıspanak yaprağı (ince kıyılmış)
·
1 adet yumurta
·
2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ
·
100 gr beyaz peynir (rendelenmiş)
·
1,5 yemek kaşığı (20 gr) un
·
Tuz ve karabiber
YAPILIŞI:
·
Derin bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı (400
gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını havuz
şeklinde açıp, 2,5 çay bardağı (250 ml) sütü ve 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağı
bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, sıvı karışıma kısım
kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra un serpilen tezgahta, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur oluşuncaya kadar
malzemeleri elinizle yoğurmaya devam edin.
·
Formunu alan hamuru tekrar karıştırma kabına
aktarıp üstünü örtün ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Hamurlarınız
dinlenirken pidenin iç malzemelerini hazırlamaya başlayın.
·
Saplarından ayırıp yıkadığınız 200 gr kadar ıspanak
yapraklarını, avucunuzda iyice sıkarak suyunu süzün ve ince ince doğrayın.
·
Büyük bir karıştırma kabına 1 adet yumurta koyup
çırpın ve 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ ilave edin. İnce doğradığınız
ıspanakları, rendelenmiş 100 gr beyaz peynir, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) un, tuz
ve karabiber ekleyip iyice karıştırın.
·
Dinlendirilen hamuru 6 eşit parçaya bölün. Parçaları
yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.
·
Merdaneyle, bezelerin her birinden yaklaşık 30
cm çapında yuvarlak ve ince hamurlar açın. Eritilmiş ve ılık hale gelmiş 100 gr
kadar tereyağını, bir fırça yardımıyla hamurların üstlerine sürün. Orta
kısımlarına, hazırladığınız ıspanaklı iç harcından yerleştirin ve hamurun
kenarını dikdörtgen şeklinde harcın üzerine katlayın. Üstlerine yine eritilmiş
tereyağından sürün.
·
Isıttığınız tavayı biraz sıvı yağ ile yağlayın
ve gözlemelerinizin her iki yüzü de kızarıncaya kadar alt/üst pişirip servis
yapın.