El Açması Ispanaklı Gözleme Tarifi

 

MALZEMELER:

Hamur malzemeleri:

·        3,5 su bardağı (400 gr) un

·        1 tatlı kaşığı (6 gr) tuz

·        2,5 çay bardağı (250 ml) süt

·        2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ

Hamuru yağlamak için:

·        1 çay bardağı (100 ml) eritilmiş tereyağı

İç malzemeleri:

·        200 gr ıspanak yaprağı (ince kıyılmış)

·        1 adet yumurta

·        2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ

·        100 gr beyaz peynir (rendelenmiş)

·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) un

·         Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

·        Derin bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı (400 gr) unu ve 1 tatlı kaşığı (6 gr) tuzu birlikte eleyin. Orta kısmını havuz şeklinde açıp, 2,5 çay bardağı (250 ml) sütü ve 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağı bu boşluğa dökün. Tahta bir kaşıkla, kenar kısımlardaki unu, sıvı karışıma kısım kısım yedirerek karıştırın. Daha sonra un serpilen tezgahta, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur oluşuncaya kadar malzemeleri elinizle yoğurmaya devam edin.

·        Formunu alan hamuru tekrar karıştırma kabına aktarıp üstünü örtün ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Hamurlarınız dinlenirken pidenin iç malzemelerini hazırlamaya başlayın.

·        Saplarından ayırıp yıkadığınız 200 gr kadar ıspanak yapraklarını, avucunuzda iyice sıkarak suyunu süzün ve ince ince doğrayın.

·        Büyük bir karıştırma kabına 1 adet yumurta koyup çırpın ve 2 yemek kaşığı (25 ml) sıvı yağ ilave edin. İnce doğradığınız ıspanakları, rendelenmiş 100 gr beyaz peynir, 1,5 yemek kaşığı (20 gr) un, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın.

·        Dinlendirilen hamuru 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve kurumamaları için üstlerini örtün.

·        Merdaneyle, bezelerin her birinden yaklaşık 30 cm çapında yuvarlak ve ince hamurlar açın. Eritilmiş ve ılık hale gelmiş 100 gr kadar tereyağını, bir fırça yardımıyla hamurların üstlerine sürün. Orta kısımlarına, hazırladığınız ıspanaklı iç harcından yerleştirin ve hamurun kenarını dikdörtgen şeklinde harcın üzerine katlayın. Üstlerine yine eritilmiş tereyağından sürün.

·        Isıttığınız tavayı biraz sıvı yağ ile yağlayın ve gözlemelerinizin her iki yüzü de kızarıncaya kadar alt/üst pişirip servis yapın.

                      Afiyet olsun.