MALZEMELER
Hamur
malzemeleri:
·
½ su bardağı (100 ml) ılık süt
·
½ su bardağı (100 ml) ılık su
·
1 paket (10 gr) kuru maya
·
½ su bardağı (90 gr) toz şeker (2 yemek kaşığı
kadar bölümü mayalı karışım için; kalanı hamur için)
·
6 su bardağı (660 gr) un
·
1 tutam tuz
·
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
125 gr tereyağı ((küçük küpler halinde kesilmiş
/oda sıcaklığında yumuşamış)
·
2 tatlı kaşığı (4 gr) mahlep
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
Üstü
için:
·
1 adet yumurta sarısı
·
1 yemek kaşığı (10 ml) su
·
File badem ya da fındık
YAPILIŞI:
·
Bir kaseye
½
su bardağı (100 ml) ılık süt, ½ su bardağı (100 ml) ılık su, 1 paket (10 gr)
kuru maya ve 2 yemek kaşığı (30 gr) kadar da toz şeker koyup karıştırın ve maya
köpürünceye kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.
·
Derin bir
karıştırma kabına 6 su bardağı (660 gr) unu ve 1 tutam tuzu birlikte
eleyin. Unun ortasını havuz şeklinde açıp
hazırladığınız mayalı karışımı, kalan 60 gr toz şekeri, 2 tatlı
kaşığı (4 gr) mahlebi, 1 paket (5 gr) toz vanilyayı, oda sıcaklığındaki 3 adet
yumurtayı ve küp küp kesilmiş (oda sıcaklığında yumuşamış) 125 gr tereyağını
ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Daha sonra, hamur formunu alıncaya
kadar elinizle yoğurun. Karıştırma kabının içine koyup üzerini örtün ve 15
dakika dinlendirin.
·
Dinlene hamuru tezgahın üzerinde biraz daha yoğurun
ve sonra 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve
üstlerini örtüp 5 dakika daha bekletin.
·
Bezeleri merdane ile uzun ve oval hamurlar
şekilde açın. Her birini rulo şeklinde sarıp üstlerini örtün ve 10 dakika daha
bekletin.
·
Ruloları
avuç içlerinizle tezgahın üzerinde yuvarlayarak, her bir rulodan yaklaşık 35 –
40 cm uzunluğunda hamur çubukları oluşturun. İlk 3 hamur çubuğunu, saç örgüsü
şeklinde birbirine dolayın ve uçları yapıştırıp paskalya çöreği şekli verin. Diğer
3 hamura da aynı işlemi uygulayıp ikinci çöreğinizin hamurunu hazırlayın. Pişirme
kağıdı serilen fırın tepsisine aktarıp üstlerini örtün ve 45 dakika mayalanmaya
bırakın.
·
Bir kasede 1 adet yumurta sarısı ile 1 yemek
kaşığı (10 ml) suyu karıştırın ve bir fırça yardımıyla hamurların üzerine
sürün.
·
Üstlerine file badem ya da fındık yerleştirin ve
önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika pişirin.