Paskalya Çöreği Tarifi

 

MALZEMELER

Hamur malzemeleri:

·        ½ su bardağı (100 ml) ılık süt

·        ½ su bardağı (100 ml) ılık su

·        1 paket (10 gr) kuru maya

·        ½ su bardağı (90 gr) toz şeker (2 yemek kaşığı kadar bölümü mayalı karışım için; kalanı hamur için)

·        6 su bardağı (660 gr) un

·        1 tutam tuz

·        3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        125 gr tereyağı ((küçük küpler halinde kesilmiş /oda sıcaklığında yumuşamış)

·        2 tatlı kaşığı (4 gr) mahlep

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

Üstü için:

·        1 adet yumurta sarısı

·        1 yemek kaşığı (10 ml) su

·        File badem ya da fındık

 

YAPILIŞI:

·        Bir kaseye ½ su bardağı (100 ml) ılık süt, ½ su bardağı (100 ml) ılık su, 1 paket (10 gr) kuru maya ve 2 yemek kaşığı (30 gr) kadar da toz şeker koyup karıştırın ve maya köpürünceye kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.

·        Derin bir karıştırma kabına 6 su bardağı (660 gr) unu ve 1 tutam tuzu birlikte eleyin. Unun ortasını havuz şeklinde açıp hazırladığınız mayalı karışımı, kalan 60 gr toz şekeri, 2 tatlı kaşığı (4 gr) mahlebi, 1 paket (5 gr) toz vanilyayı, oda sıcaklığındaki 3 adet yumurtayı ve küp küp kesilmiş (oda sıcaklığında yumuşamış) 125 gr tereyağını ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Daha sonra, hamur formunu alıncaya kadar elinizle yoğurun. Karıştırma kabının içine koyup üzerini örtün ve 15 dakika dinlendirin.

·        Dinlene hamuru tezgahın üzerinde biraz daha yoğurun ve sonra 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp 5 dakika daha bekletin.

·        Bezeleri merdane ile uzun ve oval hamurlar şekilde açın. Her birini rulo şeklinde sarıp üstlerini örtün ve 10 dakika daha bekletin.

·        Ruloları avuç içlerinizle tezgahın üzerinde yuvarlayarak, her bir rulodan yaklaşık 35 – 40 cm uzunluğunda hamur çubukları oluşturun. İlk 3 hamur çubuğunu, saç örgüsü şeklinde birbirine dolayın ve uçları yapıştırıp paskalya çöreği şekli verin. Diğer 3 hamura da aynı işlemi uygulayıp ikinci çöreğinizin hamurunu hazırlayın. Pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine aktarıp üstlerini örtün ve 45 dakika mayalanmaya bırakın.

·        Bir kasede 1 adet yumurta sarısı ile 1 yemek kaşığı (10 ml) suyu karıştırın ve bir fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün.

·        Üstlerine file badem ya da fındık yerleştirin ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30-35 dakika pişirin.

                Afiyet olsun.