GELENEKSEL RAMAZAN TATLISI - GÜLLAÇ TARİFİ

 

    MALZEMELER 

·        400 gr (14 adet) güllaç yaprağı

·        10 su bardağı (2 litre) süt

·        2 su bardağı (400 gr) toz şeker

·        250 gr iri dövülmüş fındık

·        100 gr Hindistan cevizi

·        100 gr pudra şekeri

·        Süslemek için: Tercihe bağlı olarak nar/dövülmüş fındık /Antep fıstığı

YAPILIŞI 

·        Tencereye 10 su bardağı (2 litre) süt, 2 su bardağı (400 gr) toz şeker koyup karıştırın ve kaynamaya bırakın.

·        Ocaktan aldığınız sütü biraz soğumaya bırakın. Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün çok sıcak ya da ılık olmaması, ancak elin dayanabileceği sıcaklıkta olması gerekir.

·        400 gram güllaç yapraklarının yarısı (7 yaprak) tepsinin tabanına, diğer yarısı ise (7 yaprak) tatlının üst kısmına döşeneceği için yaprakları 2 eşit kısım halinde ayırın.

·        Bir kaba 200 gr iri dövülmüş fındık, 100 gr Hindistan cevizi ve 100 gr pudra şekeri koyup karıştırın (50 gr fındığı da, tatlınızın üzerini süslemek için bir kenara ayırın).

·        2 tepsiyi yan yana koyun ve kaynattığınız sütün yarısını, güllaç yapraklarını ıslatmak için kullanacağınız ilk tepsiye boşaltın. Sütün kalan kısmının yarısını da ikinci tepsiye dökün. Kalan 500 ml sütü, daha sonra güllacın üzerine dökmek üzere bir kenara ayırın.

·        Tabana yerleştirilecek güllaç yapraklarının her birini, ilk tepsideki süte batırın ve ikinci tepsinin tabanına yerleştirin. Yerleştirme işleminde kenarlardaki ve orta kısımdaki yaprakların düz bir satıh oluşturacak biçimde dengeli olarak yerleştirilmesine özen gösterin.

·        Tabana yerleştirilecek güllaç yaprakları bitince, üstüne fındık karışımını yayın.

·        Kalan güllaç yapraklarını da tek tek sütle ıslatıp, yukarıda açıklanan şekilde fındık katmanının üzerine yerleştirin.

·        Kalan sütü güllacın üzerine döküp yayın. Tepsinin üzerini bir streç film ile kapatıp, güllaç yapraklarının sütü tamamen çekmesi için en az 4-5 saat buzdolabında bekletin.

·        Buzdolabından çıkarılan güllacın üzerini, tercihinize bağlı olarak,  nar taneleri/fındık/Hindistan cevizi/ Antep fıstığı ile süsleyin. Dilimleyip servis yapın.

                Afiyet olsun.