MALZEMELER
Hamuru
için:
·
3 su bardağı (340 gr) un
·
2 tatlı kaşığı (13 gr) instant kuru maya
·
Yarım çay bardağı (50 gr) toz şeker
·
1 tutam tuz
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
·
5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
·
Yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
·
2 yemek kaşığı (35 gr) eritilmiş tereyağı
Krema için:
·
2 paket (150 gr) toz kremşanti
·
1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt
·
1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
Şerbeti için:
·
2 su bardağı (360 gr) toz şeker
·
2,5 su bardağı (500 ml) su
·
2 dilim limon
YAPILIŞI
Hamurun hazırlanması:
·
Derin bir karıştırma kabına 3 su bardağı (340
gr) un, 2 tatlı kaşığı (13 gr) instant kuru maya, yarım çay bardağı (50 gr) toz
şeker, 1 tutam tuz ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyup karıştırın.
·
Oda sıcaklığında beklemiş 5 adet yumurta ekleyip
mikserin en düşük hızında karıştırın.
·
Karışıma yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ ve 2
yemek kaşığı (35 gr) eritilmiş tereyağı ilave edin ve spatula ile karıştırın.
·
Kabın üzerini örtüp 45 dakika dinlenmeye bırakın.
·
Kullanacağınız kalıpların içini margarin ile
yağlayıp, üzerine un serpin. Fazla unları silkeleyin.
·
Dinlendirdiğiniz hamuru kalıplara eşit olarak
dağıtın. Hamur pişirme sırasında hacim kazanacağı için üstlerinde 1-2 parmak kadar boşluk bırakın. 20 dakika kadar
daha bekletin.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25-30
dakika kadar pişirin ve tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin.
Kremanın
hazırlanması:
·
Bir karıştırma kabına 2 paket (150 gr) toz
kremşanti, 1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt, 1 yemek kaşığı (15 gr) pudra
şekeri, 1 paket (5 gr) toz vanilya koyun ve mikserin önce düşük, sonra da hızlı
devrinde tamamen koyulaşana kadar karıştırın.
·
Karışımı krema sıkma torbasına doldurun ve
soğuması için buzdolabında bekletin.
Şerbetin
hazırlanması:
·
2 su bardağı (360 gr) toz şekerin yarısını (180
gr’lık bölümünü) pişirme kabına koyup, üzerine yarım su bardağı (100 ml) su
ilave edin. Şeker karamel rengi alıncaya kadar kısık ateşte eritin. İstenilen
renge ulaşınca, şekerin kalan bölümünü ve 2 su bardağı (400 ml) suyu ekleyin. Ocaktan
almaya yakın içine 2 dilim de limon atıp bir süre daha kaynatın ve ocaktan
alın.
Tatlının
tamamlanması:
·
Soğuyan şambaba hamurlarını ortadan yatay olarak
ikiye kesin. Parçaları hazırladığınız sıcak şerbete batırıp, delikli bir kepçe
ile süzerek bir tabağa aktarın.
·
Hazırlanan kremşantiden bir bölümünü taban
hamurlarının üzerine krema sıkma torbası ile sıkın ve hamurların üst
parçalarını kremanın üzerine yerleştirin. Tepe kısımlarına da bir miktar
kremşanti sıkın ve toz Antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi ile süsleyin.
·
Buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapın.