ŞAMBABA TATLISI TARİFİ

 

MALZEMELER

Hamuru için:

·        3 su bardağı (340 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (13 gr) instant kuru maya

·        Yarım çay bardağı (50 gr) toz şeker

·        1 tutam tuz

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

·        5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

·        Yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ

·        2 yemek kaşığı (35 gr) eritilmiş tereyağı

Krema için:

·        2 paket (150 gr) toz kremşanti

·        1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt

·        1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

Şerbeti için:

·        2 su bardağı (360 gr) toz şeker

·        2,5 su bardağı (500 ml) su

·        2 dilim limon

YAPILIŞI

Hamurun hazırlanması:

·        Derin bir karıştırma kabına 3 su bardağı (340 gr) un, 2 tatlı kaşığı (13 gr) instant kuru maya, yarım çay bardağı (50 gr) toz şeker, 1 tutam tuz ve 1 paket (5 gr) toz vanilya koyup karıştırın.

·        Oda sıcaklığında beklemiş 5 adet yumurta ekleyip mikserin en düşük hızında karıştırın.

·        Karışıma yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı (35 gr) eritilmiş tereyağı ilave edin ve spatula ile karıştırın.

·        Kabın üzerini örtüp 45 dakika dinlenmeye bırakın.

·        Kullanacağınız kalıpların içini margarin ile yağlayıp, üzerine un serpin. Fazla unları silkeleyin.

·        Dinlendirdiğiniz hamuru kalıplara eşit olarak dağıtın. Hamur pişirme sırasında hacim kazanacağı için üstlerinde 1-2  parmak kadar boşluk bırakın. 20 dakika kadar daha bekletin.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 25-30 dakika kadar pişirin ve tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin.

Kremanın hazırlanması:

·        Bir karıştırma kabına 2 paket (150 gr) toz kremşanti, 1,5 su bardağı (300 ml) soğuk süt, 1 yemek kaşığı (15 gr) pudra şekeri, 1 paket (5 gr) toz vanilya koyun ve mikserin önce düşük, sonra da hızlı devrinde tamamen koyulaşana kadar karıştırın.

·        Karışımı krema sıkma torbasına doldurun ve soğuması için buzdolabında bekletin.

Şerbetin hazırlanması:

·        2 su bardağı (360 gr) toz şekerin yarısını (180 gr’lık bölümünü) pişirme kabına koyup, üzerine yarım su bardağı (100 ml) su ilave edin. Şeker karamel rengi alıncaya kadar kısık ateşte eritin. İstenilen renge ulaşınca, şekerin kalan bölümünü ve 2 su bardağı (400 ml) suyu ekleyin. Ocaktan almaya yakın içine 2 dilim de limon atıp bir süre daha kaynatın ve ocaktan alın.

Tatlının tamamlanması:

·        Soğuyan şambaba hamurlarını ortadan yatay olarak ikiye kesin. Parçaları hazırladığınız sıcak şerbete batırıp, delikli bir kepçe ile süzerek bir tabağa aktarın.

·        Hazırlanan kremşantiden bir bölümünü taban hamurlarının üzerine krema sıkma torbası ile sıkın ve hamurların üst parçalarını kremanın üzerine yerleştirin. Tepe kısımlarına da bir miktar kremşanti sıkın ve toz Antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi ile süsleyin.

·        Buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapın.

                Afiyet olsun.