MALZEMELER
(Borcam ölçüleri: 12 cm x 22 cm
x 6 cm)
Krem
karamel için:
·
Karamel sosu için: 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker + 2 yemek kaşığı (30 ml) sıcak su
·
3 adet yumurta + 2 adet yumurta sarısı (oda
sıcaklığında)
·
1 + ¼ çay bardağı (113 gr) toz şeker
·
3 su bardağı (585 ml) süt
·
1 paket (5 gr) toz vanilya
Kek
için:
·
2 adet yumurta (oda sıcaklığında) / sarıları ile
akları ayrılmış
·
3 yemek kaşığı (35 ml) süt
·
1 yemek kaşığı (10 ml) sıvı yağ
·
3 yemek kaşığı (45 gr) kek unu
·
½ tatlı kaşığı (3 gr) hamur kabartma tozu
·
¼ çay bardağı (23 gr) toz şeker
YAPILIŞI
Krem
karamelin hazırlanması:
·
Pişirme kabına 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker
koyun ve kısık ateşte eritin (şekerin yanmamasına dikkat edin). Şeker eriyip karamel
rengini alınca, 2 yemek kaşığı (30 ml) sıcak su ekleyip karıştırın (sıcak
şekerin sıçrayıp elinizi yakmamasına dikkat edin). Topaklanan şekerler tamamen
eriyince ateşten alın, borcamın tabanına döküp yayın ve soğumaya bırakın.
·
Karıştırma kabına, oda sıcaklığında beklemiş 3
adet yumurta ve 2 adet yumurta sarısını koyup çırpın. 1 + ¼ çay bardağı (113
gr) toz şeker ekleyin ve şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin. 3 su bardağı
(585 ml) süt ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ilave edip, karışım bütünleşinceye
kadar karıştırmaya devam edin.
Kekin
hazırlanması:
·
Oda sıcaklığında beklemiş 2 adet yumurtanın
sarıları ile aklarını ayırıp ayrı kaplara koyun.
·
Yumurta sarılarını koyduğunuz kaba, 3 yemek
kaşığı (35 ml) süt ve 1 yemek kaşığı (10 ml) sıvı yağ ekleyip iyice karıştırın.
Karışımın üzerine 3 yemek kaşığı (45 gr) kek ununu ve ½ tatlı kaşığı (3 gr)
hamur kabartma tozunu birlikte eleyip, karışım özdeş hale gelinceye kadar
karıştırmaya devam edin.
·
Diğer kaba koyduğunuz yumurta aklarını,
köpürünceye kadar mikser ile karıştırın. ¼ çay bardağı (23 gr) toz şeker
ekleyip, mikserin ucundan damlamayan yoğun bir köpük haline gelinceye kadar
mikserin en hızlı devrinde karıştırmaya devam edin.
·
İşlem tamamlanınca diğer kaptaki karışıma kısım
kısım ekleyin ve her iki karışım bütünleşinceye kadar karıştırın.
Tatlının
tamamlanması:
·
Tabanına karameli yaydığınız borcamın üzerine
bir tel süzgeç yerleştirin ve hazırladığınız krem karamel karışımını süzerek
borcama aktarın.
·
Kek karışımını da krem karamel tabakasının
üzerine döküp yayın ve tahta bir çubuğu kek hamuru katmanının içinde gezdirerek
hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
·
Fırın tepsisine bir miktar sıcak su koyun ve borcamı
tepsinin içine yerleştirin. Önceden 160 dereceye ısıtılan fırında 55-60 dakika
kadar pişirip oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyunca buzdolabına koyun ve
en az 24 saat buzdolabında soğutun.
·
Soğuyan tatlınızı, içine 1 parmak kadar sıcak su
koyduğunuz bir kaba oturtup, karamelin yumuşaması için yarım dakika kadar
bekletin. Borcamın üzerine servis tabağını ters olarak koyun ve çevirerek krem
karameli servis tabağına aktarın. Servis tabağının tabanına yayılan karamel
sosu, alttaki kek katmanının yumuşayıp daha lezzetli bir hal almasını
sağlayacaktır. Karamelli kekinizi dilimleyip servis yapın.