Krem Karamelli Kek Tarifi

 

MALZEMELER

(Borcam ölçüleri: 12 cm x 22 cm x 6 cm)

Krem karamel için:

·        Karamel sosu için: 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker + 2 yemek kaşığı (30 ml) sıcak su

·        3 adet yumurta + 2 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)

·        1 + ¼ çay bardağı (113 gr) toz şeker

·        3 su bardağı (585 ml) süt

·        1 paket (5 gr) toz vanilya

Kek için:

·        2 adet yumurta (oda sıcaklığında) / sarıları ile akları ayrılmış

·        3 yemek kaşığı (35 ml) süt

·        1 yemek kaşığı (10 ml) sıvı yağ

·        3 yemek kaşığı (45 gr) kek unu

·        ½ tatlı kaşığı (3 gr) hamur kabartma tozu

·        ¼ çay bardağı (23 gr) toz şeker

YAPILIŞI

Krem karamelin hazırlanması:

·        Pişirme kabına 1 çay bardağı (90 gr) toz şeker koyun ve kısık ateşte eritin (şekerin yanmamasına dikkat edin). Şeker eriyip karamel rengini alınca, 2 yemek kaşığı (30 ml) sıcak su ekleyip karıştırın (sıcak şekerin sıçrayıp elinizi yakmamasına dikkat edin). Topaklanan şekerler tamamen eriyince ateşten alın, borcamın tabanına döküp yayın ve soğumaya bırakın.

·        Karıştırma kabına, oda sıcaklığında beklemiş 3 adet yumurta ve 2 adet yumurta sarısını koyup çırpın. 1 + ¼ çay bardağı (113 gr) toz şeker ekleyin ve şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin. 3 su bardağı (585 ml) süt ve 1 paket (5 gr) toz vanilya ilave edip, karışım bütünleşinceye kadar karıştırmaya devam edin.

Kekin hazırlanması:

·        Oda sıcaklığında beklemiş 2 adet yumurtanın sarıları ile aklarını ayırıp ayrı kaplara koyun.

·        Yumurta sarılarını koyduğunuz kaba, 3 yemek kaşığı (35 ml) süt ve 1 yemek kaşığı (10 ml) sıvı yağ ekleyip iyice karıştırın. Karışımın üzerine 3 yemek kaşığı (45 gr) kek ununu ve ½ tatlı kaşığı (3 gr) hamur kabartma tozunu birlikte eleyip, karışım özdeş hale gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.

·        Diğer kaba koyduğunuz yumurta aklarını, köpürünceye kadar mikser ile karıştırın. ¼ çay bardağı (23 gr) toz şeker ekleyip, mikserin ucundan damlamayan yoğun bir köpük haline gelinceye kadar mikserin en hızlı devrinde karıştırmaya devam edin.

·        İşlem tamamlanınca diğer kaptaki karışıma kısım kısım ekleyin ve her iki karışım bütünleşinceye kadar karıştırın.

Tatlının tamamlanması:

·        Tabanına karameli yaydığınız borcamın üzerine bir tel süzgeç yerleştirin ve hazırladığınız krem karamel karışımını süzerek borcama aktarın.

·        Kek karışımını da krem karamel tabakasının üzerine döküp yayın ve tahta bir çubuğu kek hamuru katmanının içinde gezdirerek hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

·        Fırın tepsisine bir miktar sıcak su koyun ve borcamı tepsinin içine yerleştirin. Önceden 160 dereceye ısıtılan fırında 55-60 dakika kadar pişirip oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyunca buzdolabına koyun ve en az 24 saat buzdolabında soğutun.

·        Soğuyan tatlınızı, içine 1 parmak kadar sıcak su koyduğunuz bir kaba oturtup, karamelin yumuşaması için yarım dakika kadar bekletin. Borcamın üzerine servis tabağını ters olarak koyun ve çevirerek krem karameli servis tabağına aktarın. Servis tabağının tabanına yayılan karamel sosu, alttaki kek katmanının yumuşayıp daha lezzetli bir hal almasını sağlayacaktır. Karamelli kekinizi dilimleyip servis yapın.

                Afiyet olsun.