Dereotlu Poğaça Tarifi

 

MALZEMELER

Hamur malzemeleri:

(16 adet poğaça için)

·        4,5 su bardağı (495 gr) un

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuz

·        1 paket (10 gr) kabartma tozu

·        1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker

·        100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

·        100 gr margarin (oda sıcaklığında)

·        1 çay bardağı (100 gr) yoğurt (oda sıcaklığında)

·        1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ

·        1 yemek kaşığı (10 ml) elma sirkesi

·        2 adet büyük boy yumurta

·        1 demet dereotu (ince kıyılmış)

İç malzemeleri:

·        200 gr beyaz peynir (ezilmiş)

Üstü için:

·        1 adet yumurtanın sarısı

·        Çörek otu

YAPILIŞI:

·        Karıştırma kabına 4,5 su bardağı (495 gr) unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu ve 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) tuzu birlikte eleyin. 1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker ekleyip karıştırın.

·        Karışımın ortasını havuz şeklinde açıp, oda sıcaklığında yumuşamış 100 gr tereyağını ve 100 gr margarini, 1 çay bardağı (100 gr) yoğurdu, 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağı, 1 yemek kaşığı (10 ml) elma sirkesini, 2 adet büyük boy yumurtayı ve ince kıyılmış 1 demet dereotunu un havuzuna aktarın.

·        Yan taraflardaki unu yavaş yavaş ortadaki sıvı karışıma ilave edip, önce kabın içinde, sonra da biraz un serpilen mutfak tezgahının üzerinde iyice yoğurun. Kullandığınız unun cinsine göre hamurun kıvamı fark edebileceği için, un ekleme işlemini kontrollü olarak yapın.

·        Formunu alan hamurun altını ve üzerini biraz unlayın ve mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, tezgahın üzerinde yuvarlayarak hamur topları oluşturun. Verilen malzeme miktarından 16 adet normal boyutta poğaça elde edilecektir. Pişireceğinizden fazla hamur toplarını derin dondurucuda muhafaza ederek istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

·        Hazırladığınız hamur toplarının üzerine elinizle hafifçe bastırarak yassı diskler haline getirin. Ortalarına bir miktar ezilmiş beyaz peynir yerleştirip avucunuzda şekillendirin.

·        Poğaçalarınızı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Bir fırça yardımıyla üstlerine 1 yumurtanın sarısını sürün ve çatal ile hamurların üstlerinde çizikler oluşturun. Tercihinize bağlı olarak üstlerine biraz çörek otu serpebilirsiniz.

·        Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, üstleri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 – 35 dakika kadar pişirip servis yapın.

               Afiyet olsun.