MALZEMELER
Hamur malzemeleri:
(16
adet poğaça için)
·
4,5 su bardağı (495 gr)
un
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr)
tuz
·
1 paket (10 gr) kabartma
tozu
·
1,5 yemek kaşığı (20 gr)
toz şeker
·
100 gr tereyağı (oda
sıcaklığında)
·
100 gr margarin (oda sıcaklığında)
·
1 çay bardağı (100 gr)
yoğurt (oda sıcaklığında)
·
1 çay bardağı (100 ml)
sıvı yağ
·
1 yemek kaşığı (10 ml) elma
sirkesi
·
2 adet büyük boy yumurta
·
1 demet dereotu (ince
kıyılmış)
İç malzemeleri:
·
200 gr beyaz peynir
(ezilmiş)
Üstü için:
·
1 adet yumurtanın sarısı
·
Çörek otu
YAPILIŞI:
·
Karıştırma kabına 4,5 su
bardağı (495 gr) unu, 1 paket (10 gr) kabartma tozunu ve 1,5 tatlı kaşığı (8
gr) tuzu birlikte eleyin. 1,5 yemek kaşığı (20 gr) toz şeker ekleyip
karıştırın.
·
Karışımın ortasını havuz
şeklinde açıp, oda sıcaklığında yumuşamış 100 gr tereyağını ve 100 gr
margarini, 1 çay bardağı (100 gr) yoğurdu, 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağı, 1 yemek
kaşığı (10 ml) elma sirkesini, 2 adet büyük boy yumurtayı ve ince kıyılmış 1 demet
dereotunu un havuzuna aktarın.
·
Yan taraflardaki unu
yavaş yavaş ortadaki sıvı karışıma ilave edip, önce kabın içinde, sonra da biraz un
serpilen mutfak tezgahının üzerinde iyice yoğurun. Kullandığınız unun cinsine göre hamurun kıvamı fark
edebileceği için, un ekleme işlemini kontrollü olarak yapın.
·
Formunu alan hamurun
altını ve üzerini biraz unlayın ve mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp,
tezgahın üzerinde yuvarlayarak hamur topları oluşturun. Verilen malzeme
miktarından 16 adet normal boyutta poğaça elde edilecektir. Pişireceğinizden
fazla hamur toplarını derin dondurucuda muhafaza ederek istediğiniz zaman
kullanabilirsiniz.
·
Hazırladığınız hamur
toplarının üzerine elinizle hafifçe bastırarak yassı diskler haline getirin. Ortalarına
bir miktar ezilmiş beyaz peynir yerleştirip avucunuzda şekillendirin.
·
Poğaçalarınızı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın
tepsisine yerleştirin. Bir fırça yardımıyla üstlerine 1 yumurtanın sarısını
sürün ve çatal ile hamurların üstlerinde çizikler oluşturun. Tercihinize bağlı
olarak üstlerine biraz çörek otu serpebilirsiniz.
·
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, üstleri
kızarıncaya kadar yaklaşık 30 – 35 dakika kadar pişirip servis yapın.