MALZEMELER:
·
1,5 tatlı kaşığı (8 gr) instant kuru maya
·
1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker
·
1 su bardağı (200 ml) ılık süt
·
2,5 su bardağı (300 gr) un
·
1 çay kaşığı (3 gr) tuz
·
Hamurları ıslatmak için 3-4 yemek kaşığı (30 ml)
ılık süt
·
3-4 yemek kaşığı susam
·
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI:
·
Bir kabın içine, 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) instant
kuru maya, 1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (200 ml) ılık süt koyup
karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.
·
Yoğurma kabına 2,5 su bardağı (300 gr) unu ve 1 çay
kaşığı (3 gr) tuzu birlikte eleyin. Hazırladığınız mayalı karışımı ilave edin
ve yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.
·
Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve
bir mutfak havlusu örtüp, yarım saat mayalanmaya bırakın.
·
Kabaran hamuru tekrar yoğurun ve 3 eşit parçaya
bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp, yarım saat daha
bekletin.
·
Bir kaba 3-4 yemek kaşığı ılık süt, diğer bir
kaba da 3-4 yemek kaşığı kadar susam koyun. Dinlendirilen bezelerin üst
kısımlarını önce süte sonra da susama batırın.
·
Merdane ile her bir bezeden yaklaşık 23-25 cm
çapında yuvarlak ve ince hamurlar açın. Açma işlemi sırasında, önce susamlı
kısım üstte olacak şekilde açmaya başlayın. Sonra da hamuru alt üst edin ve
susamsız yüzü üste gelecek şekilde açma işlemine devam edin.
·
Açtığınız her hamuru üçgenler halinde 8 eşit
parçaya bölüp toplamda 24 eşit hamur oluşturun. Üstlerini örtüp 10 dakika
bekletin.
·
Hamurları bol sıvı yağ koyacağınız kızartma
tenceresinde (orta ateşte) kızartıp sıcak servis yapın.
Afiyet
olsun.