BALON BÖREK TARİFİ

 

MALZEMELER:

·        1,5 tatlı kaşığı (8 gr) instant kuru maya

·        1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker

·        1 su bardağı (200 ml) ılık süt

·        2,5 su bardağı (300 gr) un

·        1 çay kaşığı (3 gr) tuz

·        Hamurları ıslatmak için 3-4 yemek kaşığı (30 ml) ılık süt

·        3-4 yemek kaşığı susam

·        Kızartmak için sıvı yağ


YAPILIŞI:

·        Bir kabın içine, 1,5 tatlı kaşığı (8 gr) instant kuru maya, 1 yemek kaşığı (10 gr) toz şeker ve 1 su bardağı (200 ml) ılık süt koyup karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

·        Yoğurma kabına 2,5 su bardağı (300 gr) unu ve 1 çay kaşığı (3 gr) tuzu birlikte eleyin. Hazırladığınız mayalı karışımı ilave edin ve yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.

·        Kabın üzerini streç film ile sıkıca kapatın ve bir mutfak havlusu örtüp, yarım saat mayalanmaya bırakın.

·        Kabaran hamuru tekrar yoğurun ve 3 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin ve üstlerini örtüp, yarım saat daha bekletin.

·        Bir kaba 3-4 yemek kaşığı ılık süt, diğer bir kaba da 3-4 yemek kaşığı kadar susam koyun. Dinlendirilen bezelerin üst kısımlarını önce süte sonra da susama batırın.

·        Merdane ile her bir bezeden yaklaşık 23-25 cm çapında yuvarlak ve ince hamurlar açın. Açma işlemi sırasında, önce susamlı kısım üstte olacak şekilde açmaya başlayın. Sonra da hamuru alt üst edin ve susamsız yüzü üste gelecek şekilde açma işlemine devam edin.

·        Açtığınız her hamuru üçgenler halinde 8 eşit parçaya bölüp toplamda 24 eşit hamur oluşturun. Üstlerini örtüp 10 dakika bekletin.

·        Hamurları bol sıvı yağ koyacağınız kızartma tenceresinde (orta ateşte) kızartıp sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.