KIYMALI SİRON TARİFİ

 

MALZEMELER

·        ½ çay bardağı sıvı yağ

·        3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

·        4 adet yufka

·        3 yemek kaşığı sıvı yağ (soğan ve kıymayı kavurmak için)

·        1 adet büyük boy kuru soğan

·        250 gr dana kıyma

·        1 yemek kaşığı domates salçası

·        ½ çay bardağı sıcak su

·        Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

·        1,5 su bardağı et suyu

·        2 su bardağı süzme yoğurt

·        1-2 diş sarımsak

YAPILIŞI

·        ½ çay bardağı sıvı yağ ile 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını karıştırın.

·        İlk yufkayı tezgahın üzerine serin ve yarısının üzerini (yarım daire şeklinde), hazırladığınız sıvı yağ/tereyağı karışımı ile hafifçe yağlayın. Diğer yarısını yağladığınız kısmın üzerine D harfi şeklinde kapatıp düzeltin. Yine üzerini hafifçe yağlayın ve yuvarlak kısmından düz kısma doğru rulo şeklinde sarın (sigara böreği sarar gibi).

·        Yufka rulosunu, her biri 2 parmak boyunda yuvarlak parçalar halinde kesip, içi margarinle yağlanmış fırın tepsisine dik olarak yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemleri uygulayın ve parçaları tepsiye dizin. Üstlerine yağ karışımından sürün ve önceden 190 dereceye ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin (45-50 dakika). Yufkalar pişerken sironun üst malzemelerini hazırlamaya başlayın.

·        Büyük boy bir kuru soğanı minik parçalar halinde doğrayın. Isıttığınız tavaya 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve soğanları yumuşayıncaya kadar kavurun.

·        250 gr orta yağlı dana kıyma, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi açık kahverengine dönüştüğünde,  ½ çay bardağı sıcak su ile sulandırılmış 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve biraz da kırmızı pul biber ekleyip karıştırın. Biraz daha kavurup ocaktan alın.

·        Fırından çıkarılan yufkaların ilk sıcaklığı geçince, üzerine 1,5 su bardağı kadar ılık et suyu dökün.

·        2 su bardağı kadar sarımsaklı süzme yoğurt ve hazırladığınız kıyma sosunu da yufkaların üzerine yayın. Kıyılmış maydanoz ile süsleyip sıcak servis yapın.

                     Afiyet olsun.