MALZEMELER
·
½ çay bardağı sıvı yağ
·
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
·
4 adet yufka
·
3 yemek kaşığı sıvı yağ (soğan ve kıymayı
kavurmak için)
·
1 adet büyük boy kuru soğan
·
250 gr dana kıyma
·
1 yemek kaşığı domates salçası
·
½ çay bardağı sıcak su
·
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
·
1,5 su bardağı et suyu
·
2 su bardağı süzme yoğurt
·
1-2 diş sarımsak
YAPILIŞI
·
½ çay bardağı sıvı yağ ile 3 yemek kaşığı
eritilmiş tereyağını karıştırın.
·
İlk yufkayı tezgahın üzerine serin ve yarısının
üzerini (yarım daire şeklinde), hazırladığınız sıvı yağ/tereyağı karışımı ile
hafifçe yağlayın. Diğer yarısını yağladığınız kısmın üzerine D harfi şeklinde
kapatıp düzeltin. Yine üzerini hafifçe yağlayın ve yuvarlak kısmından düz kısma
doğru rulo şeklinde sarın (sigara böreği sarar gibi).
·
Yufka rulosunu, her biri 2 parmak boyunda
yuvarlak parçalar halinde kesip, içi margarinle yağlanmış fırın tepsisine dik
olarak yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemleri uygulayın ve parçaları
tepsiye dizin. Üstlerine yağ karışımından sürün ve önceden 190 dereceye
ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin (45-50 dakika). Yufkalar
pişerken sironun üst malzemelerini hazırlamaya başlayın.
·
Büyük boy bir kuru soğanı minik parçalar halinde
doğrayın. Isıttığınız tavaya 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve soğanları
yumuşayıncaya kadar kavurun.
·
250 gr orta yağlı dana kıyma, tuz ve karabiber
ekleyip kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi açık kahverengine dönüştüğünde, ½ çay bardağı sıcak su ile sulandırılmış 1
yemek kaşığı kadar domates salçası ve biraz da kırmızı pul biber ekleyip
karıştırın. Biraz daha kavurup ocaktan alın.
·
Fırından çıkarılan yufkaların ilk sıcaklığı
geçince, üzerine 1,5 su bardağı kadar ılık et suyu dökün.
·
2 su bardağı kadar sarımsaklı süzme yoğurt ve
hazırladığınız kıyma sosunu da yufkaların üzerine yayın. Kıyılmış maydanoz ile
süsleyip sıcak servis yapın.