KATMER TARİFİ

 


            MALZEMELER

·        3,5 su bardağı (400 gr) un

·        2 tatlı kaşığı (10 gr) tuz

·        1 çay bardağı (100 ml) ılık süt

·        1 su bardağından 1 parmak eksik  (170 ml) ılık su

·        3/4 çay bardağı (75 ml) eritilmiş tereyağı

·        ½  çay bardağı (50 ml) sıvı yağ

YAPILIŞI

·        Karıştırma kabına 3,5 su bardağı (400 gr) unu ve 2 tatlı kaşığı (10 gr) tuzu birlikte eleyin.

·        Ortasını havuz şeklinde açın. 1 çay bardağı (100 ml) ılık süt ve 1 su bardağından 1 parmak eksik  (170 ml) ılık suyu havuza döküp hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz bir hale gelince hamuru karıştırma kabına aktarıp üzerini örtün ve yarım saat dinlenmeye bırakın.

·        Dinlendirilen hamuru 10 eşit parçaya bölün ve yuvarlayıp beze haline getirin. Bezeleri un serpilmiş tepsiye aktarın ve üzerini örtüp yarım saat daha bekletin.

·        Bir kaseye eritilmiş 3/4 çay bardağı (75 ml) tereyağı ve ½  çay bardağı (50 ml) sıvı yağ koyup karıştırın.

·        Tezgahın üzerine biraz un serpin ve bezeleri 20 cm çapında yuvarlak hamurlar şekilde açmaya başlayın. İlk bezeyi açtıktan sonra, bir fırça yardımıyla üzerine tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürün. İkinci bezeyi de aynı büyüklükte açın ve ilk açtığınız hamurun üzerine yerleştirin. İkinci hamurun üzerini de yağlayın. Hamuru iki kenarından tutup, kenarlar dairenin merkezine gelecek şekilde içe katlayın. Katladığınız kısımların üzerine yine yağ sürün. Hamurun iki tarafında uzun olarak kalan diğer kanatları da aynı şekilde yağlayıp, üst üste katlayarak kare şeklinde bir bohça görünümü verin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın ve ikişer ikişer katlayıp bohça haline getirin. Hamurları tepsiye yerleştirin ve üstlerini örtüp yarım saat daha bekletin.

·        Dinlendirilen hamurları merdane ile fazla bastırmadan, yemek tabağı büyüklüğünde olacak şekilde tekrar açın ve önceden ısıtılan tavada alt üst çevirerek pişirin. Sıcak servis yapın.

                     Afiyet olsun.