İçli Köfte Tarifi

 

MALZEMELER

İç malzemeleri:

·        500 gr orta yağlı dana kıyma

·        4 adet kuru soğan (ince kıyılmış)

·        ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı

·        2 tatlı kaşığı tuz

·        1 tatlı kaşığı karabiber

·        ½ demet maydanoz

·        1 su bardağı (90 gr) ceviz içi (iri dövülmüş)

·        Sıvı yağ

Dış malzemeleri:

·        200 gr yağsız (çiğ köftelik) dana kıyma

·        2 su bardağı (280 gr) köftelik ince bulgur

·        2 su bardağı (400 ml) sıcak su

·        2 su bardağı (290 gr) irmik

·        2 yemek kaşığı biber salçası

·        1 su bardağı (110 gr) un

·        1 adet yumurta

·        2 tatlı kaşığı tuz

·        1 tatlı kaşığı karabiber

·        2 çay kaşığı kırmızı pul biber


YAPILIŞI

İç malzemelerin hazırlanması:

·        Bir tavaya ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı koyun ve 4 adet ince kıyılmış kuru soğanı yumuşayıncaya kadar kavurun.

·        500 gr orta yağlı dana kıyma,  ilave edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edin. 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ekleyip karıştırın.

·        Son olarak ½ demet ince kıyılmış maydanoz ve 1 su bardağı (90 gr) iri dövülmüş ceviz içi ekleyip karıştırın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Dış malzemelerin hazırlanması:

·        Büyük bir kaba 2 su bardağı (280 gr) köftelik ince bulgur ve 2 su bardağı (290 gr) irmik koyun. Üzerini örtecek kadar  (2 su bardağı=400 ml) sıcak su ilave edin ve kabın üzerini örtüp 30 dakika kadar bekletin.

·        Yumuşayan karışımı bir tepsiye aktarın ve 200 gr yağsız (çiğ köftelik) dana kıyma ekleyin. 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 su bardağı (110 gr) un, 1 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 2 çay kaşığı kırmızı pul biber ilave edip, macun kıvamı alıncaya kadar yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında ara sıra elinizi hafifçe ıslatın.

İçli köftelerin hazırlanması:

·        Hazırlanan bulgurlu karışımdan, avuç içini dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın. Orta kısmını işaret parmağınız ile oyup, soğuyan kıymalı/cevizli iç malzemeyi yerleştirin ve uçlarını kapatıp yumurta şekli verin. İsterseniz içli köfteyi hazırlamak için, piyasada oldukça makul fiyatlarla satılan içli köfte aparatlarını da kullanabilirsiniz.

·        İçli köftelerinizi kızgın sıvı yağda kızartıp servis yapın. Tercihinize bağlı olarak, süzme yoğurt, dilimlenmiş limon ve karışık salata ile de servis yapabilirsiniz.

                    Afiyet olsun.