MALZEMELER
İç
malzemeleri:
·
500 gr orta yağlı dana kıyma
·
4 adet kuru soğan (ince kıyılmış)
·
½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
·
2 tatlı kaşığı tuz
·
1 tatlı kaşığı karabiber
·
½ demet maydanoz
·
1 su bardağı (90 gr) ceviz içi (iri dövülmüş)
·
Sıvı yağ
Dış
malzemeleri:
·
200 gr yağsız (çiğ köftelik) dana kıyma
·
2 su bardağı (280 gr) köftelik ince bulgur
·
2 su bardağı (400 ml) sıcak su
·
2 su bardağı (290 gr) irmik
·
2 yemek kaşığı biber salçası
·
1 su bardağı (110 gr) un
·
1 adet yumurta
·
2 tatlı kaşığı tuz
·
1 tatlı kaşığı karabiber
·
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
YAPILIŞI
İç
malzemelerin hazırlanması:
·
Bir tavaya ½ çay bardağı (50 ml) zeytinyağı
koyun ve 4 adet ince kıyılmış kuru soğanı yumuşayıncaya kadar kavurun.
·
500 gr orta yağlı dana kıyma, ilave edin ve kıyma suyunu çekinceye kadar
kavurmaya devam edin. 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ekleyip
karıştırın.
·
Son olarak ½ demet ince kıyılmış maydanoz ve 1
su bardağı (90 gr) iri dövülmüş ceviz içi ekleyip karıştırın ve ocaktan alıp
soğumaya bırakın.
Dış
malzemelerin hazırlanması:
·
Büyük bir kaba 2 su bardağı (280 gr) köftelik
ince bulgur ve 2 su bardağı (290 gr) irmik koyun. Üzerini örtecek kadar (2 su bardağı=400 ml) sıcak su ilave edin ve
kabın üzerini örtüp 30 dakika kadar bekletin.
·
Yumuşayan karışımı bir tepsiye aktarın ve 200 gr
yağsız (çiğ köftelik) dana kıyma ekleyin. 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 su
bardağı (110 gr) un, 1 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı
karabiber ve 2 çay kaşığı kırmızı pul biber ilave edip, macun kıvamı alıncaya
kadar yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında ara sıra elinizi hafifçe ıslatın.
İçli
köftelerin hazırlanması:
·
Hazırlanan bulgurlu karışımdan, avuç içini
dolduracak büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın. Orta kısmını işaret
parmağınız ile oyup, soğuyan kıymalı/cevizli iç malzemeyi yerleştirin ve
uçlarını kapatıp yumurta şekli verin. İsterseniz içli köfteyi hazırlamak için,
piyasada oldukça makul fiyatlarla satılan içli köfte aparatlarını da
kullanabilirsiniz.
·
İçli köftelerinizi kızgın sıvı yağda kızartıp
servis yapın. Tercihinize bağlı olarak, süzme yoğurt, dilimlenmiş limon ve
karışık salata ile de servis yapabilirsiniz.