Cevizli ve İrmikli Rulo Baklava Tarifi

 


MALZEMELER:

 

·        500 gr hazır baklava yufkası (16 yaprak yufka kullanılacaktır)

Yufkaları yağlamak için :

·        1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağı (ya da margarin)

·        ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ

 

Dolgu malzemeleri:

 

·        3 su bardağı (300 gr) iri dövülmüş ceviz

·        4 yemek kaşığı (60 gr) toz şeker

·        4 yemek kaşığı (60 gr) irmik

·        2 paket (10 gr) toz vanilya

·        1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ

·        1 çay bardağı (100 ml) su

Şerbeti için:

·        2 su bardağı (350 gr) toz şeker

·        2,5 su bardağı (500 ml) su

·        1 adet limon (dilimlenmiş)


YAPILIŞI:

·        300 gr cevizi iri parçalar halinde dövün (ya da mutfak robotunda çekin) ve büyük bir kaba aktarın.

·        4 yemek kaşığı (60 gr) toz şeker, 4 yemek kaşığı (60 gr) irmik ve 2 paket (10 gr) toz vanilya ekleyip karıştırın.

·        Karışıma 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ ve 1 çay bardağı (100 ml) su ilave edin ve bir kaşıkla iyice harmanlayın.

·        1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağına (ya da margarin), ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ ekleyip karıştırın.

·        1 kat yufkayı tezgaha serin ve hazırladığınız yağ karışımından bir kısmını, bir fırça ile yufkanın her tarafına sürün. İkinci yufkayı da birinci yufkanın üzerine serip, aynı şekilde yağlayın.

·        Hazırladığınız cevizli dolgu malzemesinden bir kısmını, yufkanın bir kenarına şerit gibi boydan boya yerleştirin ve yufkanızı rulo halinde sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemleri uygulayın ve her biri ikişer yufkadan oluşan 8 adet rulo hazırlayın. Margarin ile yağladığınız fırın tepsisine ruloları yan yana dizin.

·        Her bir ruloyu 3-4 parmak boyunda parçalar halinde kesip, aralarını biraz açın. Kalan yağı fırça ile üstlerine sürün.

·        Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında üstleri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.

·        Tencereye 2 su bardağı (350 gr) toz şeker ve 2,5 su bardağı (500 ml) su koyup orta ateşte kaynatın. Kaynama başlayınca içine limon dilimleri ekleyin ve 15 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın. İlk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve kepçe ile soğuyan baklavaların üzerine yavaş ve gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesi için en az 6 saat, tercihen 1 gece bekletip servis yapın.

                Afiyet olsun.