MALZEMELER:
·
500 gr hazır baklava yufkası (16 yaprak yufka kullanılacaktır)
Yufkaları yağlamak için :
·
1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş tereyağı (ya da margarin)
·
½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
Dolgu malzemeleri:
·
3 su bardağı (300 gr) iri dövülmüş ceviz
·
4 yemek kaşığı (60 gr) toz şeker
·
4 yemek kaşığı (60 gr) irmik
·
2 paket (10 gr) toz vanilya
·
1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ
·
1 çay bardağı (100 ml) su
Şerbeti için:
·
2 su bardağı (350 gr) toz şeker
·
2,5 su bardağı (500 ml) su
·
1 adet limon (dilimlenmiş)
YAPILIŞI:
·
300 gr cevizi iri parçalar halinde dövün
(ya da mutfak robotunda çekin) ve büyük bir kaba aktarın.
·
4 yemek kaşığı
(60 gr) toz şeker, 4 yemek kaşığı (60 gr) irmik ve 2 paket (10 gr) toz vanilya
ekleyip karıştırın.
·
Karışıma 1 çay bardağı (100 ml) sıvı yağ ve 1 çay bardağı (100
ml) su ilave edin ve bir kaşıkla iyice harmanlayın.
·
1,5 çay bardağı (150 ml) eritilmiş
tereyağına (ya da margarin), ½ çay bardağı (50 ml) sıvı yağ ekleyip karıştırın.
·
1 kat yufkayı tezgaha serin ve
hazırladığınız yağ karışımından bir kısmını, bir fırça ile yufkanın her
tarafına sürün. İkinci yufkayı da birinci yufkanın üzerine serip, aynı şekilde
yağlayın.
·
Hazırladığınız cevizli dolgu malzemesinden
bir kısmını, yufkanın bir kenarına şerit gibi boydan boya yerleştirin ve yufkanızı
rulo halinde sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemleri uygulayın ve her biri
ikişer yufkadan oluşan 8 adet rulo hazırlayın. Margarin ile yağladığınız fırın
tepsisine ruloları yan yana dizin.
·
Her bir ruloyu 3-4 parmak boyunda parçalar
halinde kesip, aralarını biraz açın. Kalan yağı fırça ile üstlerine sürün.
·
Önceden 200 dereceye ısıtılan fırında üstleri
kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
·
Tencereye 2 su bardağı (350
gr) toz şeker ve 2,5 su bardağı (500 ml) su koyup orta ateşte kaynatın. Kaynama
başlayınca içine limon dilimleri ekleyin ve 15 dakika kadar daha kaynatıp
ocaktan alın. İlk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve kepçe ile soğuyan
baklavaların üzerine yavaş ve gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesi için en az 6
saat, tercihen 1 gece bekletip servis yapın.